Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Φύτευση βελανιδιών (III)

Συνεχίζοντας τις δράσεις αναδάσωσης της φετινής περιόδου, φίλες και φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. προχώρησαν σε δύο ακόμη (σπορο)φυτεύσεις βελανιδιών σε καμένες δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι και στις Αφίδνες. Τους σπόρους της ήμερης βελανιδιάς προμήθευσε ο Μανώλης Θεοδωρίδης.

Σε μία πρόσφατα καμένη πλαγιά στις Αφίδνες, στους πρόποδες της Πάρνηθας, φυτεύθηκαν βελανίδια καθώς και άλλοι σπόροι (κουμαριάς, μυρτιάς, μαχλεποκερασιάς, γκορτσιάς κ.α.) που είχε συλλέξει η Ίρις Θεοδωρίδου.


Μια ελπιδοφόρα εικόνα: Μέσα στο ζοφερό τοπίο από καμένα πεύκα ξεχώριζαν που και πού οι βελανιδιές που ήδη έχουν αρχίσει να πετάνε το νέο φύλλωμά τους - απόδειξη της πυρανθεκτικότητας των βελανιδιών! [1] Ας τα βλέπουν αυτά οι δήμοι και διάφοροι ραδιοφονικοί φορείς (σκαϊσπάπ) που επιμένουν να κάνουν αναδασώσεις με πεύκα.


Μια δυσάρεστη εικόνα: Ηχητικό φόντο στη δράση ήταν τα αλυσοπρίονα των παράνομων υλοτόμων. Το Δασαρχείο άφαντο, αν και κλήθηκε. Αντ' αυτού εμφανίστηκε δημοτικός παράγοντας που δήλωσε ότι «στα χωράφια τους (σ.σ. τα δασικά;!) θα κάνουν ό,τι γουστάρουν!» Έχουν μοιράσει μεταξύ τους το καμένο δάσος σε ιδιοκτησίες; Οι δήμοι συμμετέχουν σ' αυτό το φαγοπότι; Πότε οι άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα θα σταματήσουν να λεηλατούν τη φύση; Πότε θα καταλάβουν ότι ληστεύοντας κοινωνικά αγαθά και περιβαλλοντικούς πόρους, επιταχύνουν την καταστροφή της ζωής;


Η δράση συνεχίστηκε με φυτεύσεις δενδρυλλίων και σπόρων ήμερης βελανιδιάς στις καμένες εκτάσεις στο Δασαμάρι.
Μια αισιόδοξη εικόνα: Οι μεγαλωμένες βελανιδιές (αριές), χαρουπιές και κυπαρίσσια από τις φυτεύσεις του 2009.



[1] M. Θεοδωρίδης, Οχυρώστε τη χώρα με πράσινο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***