Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Η πελατειακή τακτική του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου θυσιάζει τις δασικές εκτάσεις

Το νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου καταπατά προηγούμενες αποφάσεις του δ.σ. περί οικισμών και προστασίας δασικών εκτάσεων, στον υπερβάλλοντα ζήλο του να συνεχίσει να χαϊδεύει τα αυτιά των εκτός σχεδίου οικιστών, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν χτίσει μέσα σε δασικές περιοχές.

Το δημοτικό συμβούλιο της 9ης Φεβρουαρίου 2015 αποφάσισε να εγκρίνει την επέκταση μελέτης[1] για την επισήμανση δασικών περιοχών προς οριοθέτηση, προκειμένου να αναγνωριστούν αυτές ως οικισμοί και να εξαιρεθούν ολόκληρες οι περιοχές από τους δασικούς χάρτες[2]. Οι εν λόγω περιοχές δεν αναγράφονταν στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Κατά τη συνεδρίαση προέκυψε ότι η δημοτική διοίκηση παρήγγειλε στον μελετητή, πέραν των εγκεκριμένων περιοχών από το δ.σ. της 2/9/2013 [3], να συμπεριλάβει και άλλες 4 περιοχές, μία εκ των οποίων είχε ρητά απορριφθεί σε εκείνο το δ.σ.[4].

Πρόκειται για την καμένη δασική έκταση Δασαμάρι, βόρεια του Πικερμίου, για την οποία έχουν γίνει και άλλες ατυχείς απόπειρες να τη συμπεριλάβουν στην κατηγορία υπό ένταξη οικισμών και να την οικοπεδοποιήσουν. Άλλοτε ως κτήμα Ροσόλιμου, άλλοτε ως κτήμα Πεντέλη Α.Ε., άλλοτε ως Φυγέα, άλλοτε ως Apollo Estate of Athens, και σήμερα πάλι ως «του Ροσόλιμου». Οι παροικούντες Πικερμίω έγνωσαν τα γενόμενα εν αυτώ εν ταις ημέραις ταύταις.

Το 2011 με αφορμή την απογραφή της ΕΣΥ έγινε απόπειρα να καταγραφεί η περιοχή ως αυτοτελής οικισμός, πράγμα που αποσωβήθηκε λόγω της παρέμβασης και των κατοίκων των γύρω περιοχών[5]. Συγκέντρωθηκαν αμέσως υπογραφές που κατατέθηκαν στο δήμο με αρ. πρωτ. 1757/8-3-2011 και έτσι οι 15 βίλες εκτός σχεδίου εντός της δασικής περιοχής παρέμειναν αυτό που είναι: «15 βίλες εκτός σχεδίου εντός δασικής περιοχής»[6,7]. Η δασική περιοχή Δασαμάρι βγήκε αλώβητη από εκείνη την επίθεση. Το τραγελαφικό είναι ότι μεταξύ εκείνων των υπογραφών συγκαταλέγονται και υπογραφές σημερινών δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν τα αντίθετα στο συμβούλιο της 9/2/2015! Η συνέπεια είναι προφανώς άγνωστη λέξη.

Μια δεύτερη επίθεση στην εναπομείνασα αυτή δασική περιοχή του Πικερμίου έγινε στο δ.σ. της 2/9/2013 με πρωτοβουλία των μελών μιας μκο(!) στην οποία συμμετείχε ο νυν συνδήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς[4]. Και αυτή η απόπειρα τελικά αποκρούστηκε και εκείνο το δ.σ. δεν περιέλαβε το Δασαμάρι στις εκτάσεις των οποίων «έχει μεταβληθεί ο δασικός χαρακτήρας και συντρέχουν προϋποθέσεις για την πολεοδόμησή τους»[3].

Το 2014, με αφορμή μια ακόμη απόπειρα να τσιμεντοποιηθεί ολόκληρη η λοφοσειρά Δασαμάρι από την εταιρεία φάντασμα Apollo Capital Group, οι δημότες κινητοποιήθηκαν, ενημέρωσαν εκτενώς και τεκμηριωμένα το δημοτικό συμβούλιο, συνέλεξαν υπογραφές[8] και τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι θα προστατέψει την εν λόγω δασική έκταση και «δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του δασικού χαρακτήρα της είτε αποσκοπεί σε οικοπεδοποίηση είτε σε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα»[9]. Παράλληλα, σχετικό αίτημα για την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής κατέθεσαν στη βουλή και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και Γιώργος Πάντζας[10].

Σήμερα, τμήμα της δασικής περιοχής Δασαμάρι, προσδιοριζόμενο αυτή τη φορά ως του Ροσόλιμου [12], παρεισφρύει από τη νέα διοίκηση του δήμου στη μελέτη για επισήμανση οικισμών προς οριοθέτηση. Και το δημοτικό συμβούλιο της 9/2/2015 ψηφίζει τη σχετική απόφαση[11] κατά πλειοψηφία (μειοψηφούσης της δημοτικής συμβούλου της κίνησης Μέτωπο Ψηλά, Αμαλίας Τόκα). Εγκληματική άγνοια;;;

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλφαντής εισηγούμενος την ολοκλήρωση μιας ακόμη διάτρητης μελέτης (όπως καταμαρτυρά η ίδια η εισήγηση[2] της μηχανικού του δήμου), δήθεν εργαλείου για τη μεταβολή σε οικισμούς όλων των περιοχών όπου έχουν φυτρώσει σπίτια εκτός σχεδίου, ζήτησε την ...απένταξη από τον δασικό βραχνά! [12]

Η αντιπαλότητα ανθρώπων-φυσικού περιβάλλοντος έχει οδηγήσει τους αντίπαλους της φύσης στο στρατόπεδο του απόλυτου παραλογισμού: Αντί, έστω, οι ιδιοκτήτες των «εκτός σχεδίου σπιτιών εντός δασικής περιοχής» να ζητούν τη νομιμοποίηση μόνο των σπιτιών τους (κάτι που απαντάται σε άλλες χώρες), ζητούν να εξαφανίσουν το δάσος ολόγυρα (δάσος που έχει καεί πολλαπλά στο παρελθόν, υπενθυμίζουμε...). Σ' αυτή τη λογική συντάσσεται και ο υποτιθέμενος θεματοφύλακας του δημόσιου συμφέροντος, ο δήμος: επιλέγει τη λογική του μεγαλύτερου κακού έναντι της μικρότερης περιβαλλοντικής βλάβης, την προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον. Επιδιώκει να δημιουργηθεί μία πόλη οπουδήποτε πήγαν και έχτισαν οποιοιδήποτε, οσοιδήποτε.

Εδώ επαναλαμβάνεται το ερώτημα: ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες; Και η απάντηση είναι σταθερά η ίδια: Μόνο εμείς, οι ίδιοι οι πολίτες.

  • Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να μεριμνήσουν ώστε να ανακληθεί/ακυρωθεί η απόφαση του δ.σ. της 9/2/2015 με θέμα «Εγκριση μελέτης: Πρόταση επισήμανσης των προς οριοθέτηση οικισμών Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου» ή να μην περιληφθεί η εν λόγω περιοχή στην απόφαση.
  • Καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να ανακαλέσουν την ψήφο τους.

Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών


[1] Την ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη μελετητή υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου 3 μέρες πριν τη λήξη της θητείας της! Την ίδια περίοδο βέβαια οι δημοτικοί υπάλληλοι έλεγαν στους κατοίκους ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα για να αντικαταστήσει τις σπασμένες λάμπες στις κολώνες ή για τα καύσιμα του φορτηγού που μαζεύει τα ογκώδη αντικείμενα. Η νέα διοίκηση συνεχίζει την κοστοβόρα σκυταλοδρομία των μελετών υπέρ της ίδιας εκλογικής πελατείας.
[2] Εισήγηση Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (αρ. πρωτ. 1511/7-2-2015).
[3] Απόφαση υπ' αριθμ. 124/2013 του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου «περί ανάθεσης εκπόνησης μελέτης επισήμανσης ορίων οικισμών στερούμενων νόμιμης έγκρισης» (ΑΔΑ: ΒΛ9ΕΩ16-Γ1Μ).
[4] Νέα Κερκόπορτα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων;
(http://dasamarisos.blogspot.gr/2012/04/blog-post_07.html)
[5] Απόφαση υπ' αριθμ. 38/2011 του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου «περί καθορισμού των αυτοτελών οικισμών της περιοχής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την ομαλότερη λειτουργία του».
[6] Διατήρηση των υπαρχόντων επίσημων οικισμών του Πικερμίου
(http://dasamarisos.blogspot.gr/2011/03/blog-post_08.html)
[7] OXI στην τσιμεντοποίηση των δασών του Πικερμίου
(http://dasamarisos.blogspot.gr/2011/03/oxi.html)
[8] Το κείμενο με τις υπογραφές κατατέθηκε στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου με αρ. πρωτ. 3112/21-3-2014.
[9] Απόφαση υπ' αριθμ. 52/2014 του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου «επί αιτήματος δημοτών κατοίκων Πικερμίου σχετικά με την προστασία των δασικών εκτάσεων ΔΑΣΑΜΑΡΙΟΥ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ» (ΑΔΑ: ΒΙΗΜΩ16-7Β6).
[10] Στη Βουλή η υπόθεση των καμένων δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι
(http://dasamarisos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_10.html)
[11] Απόφαση υπ' αριθμ. 5/2015 του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου περί έγκρισης της μελέτης: «Μελέτη επισήμανσης των προς οριοθέτηση οικισμών Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου των στερούμενων νόμιμης έγκρισης και δημιουργία χωριστών φακέλων τεκμηρίωσης κάθε οικισμού για την υπαγωγή του στις διατάξεις του Ν. 3889/2010 και υποστηρικτικές ενέργειες» (ΑΔΑ: 7ΙΠΙΩ16-ΔΑΟ).
[12] Απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της συζήτησης του 1ου θέματος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου της 9/2/2015.

Η ανάρτηση επικαιροποιήθηκε στις 6/3/2015, 3:01 μ.μ.

1 σχόλιο :

  1. Προσφυγή κατά της απόφασης έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με αρ. πρωτ.12472/6827-16/2/2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***