Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Από το Δασαμάρι στους βιότοπους της Ραφήνας και της Αρτέμιδας...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 8.3.2015

Την προγραμματισμένη της εξόρμηση, ενημέρωσης για περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή Πικερμίου, Ραφήνας και Αρτέμιδας, πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Μαρτίου η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, συνοδεία μελών του κόμματος και των επιστημονικών συμβούλων του βουλευτή Γ. Δημαρά.

Η ομάδα των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με συλλογικότητες της περιοχής - «Δασαμάρι SOS», «Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας» - επισκέφθηκε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που απειλούνται από καταστρεπτικές παρεμβάσεις, συζήτησε τις σχετικές προβληματικές και παρέλαβε υλικό το οποίο θα προωθήσει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Συγκεκριμένα:

α. Εξόρμηση στο «Δασαμάρι»: Το «Δασαμάρι» είναι καμένη δασική έκταση, κοντά στο Ντράφι Πεντέλης, που τέθηκε προς πώληση σε ξένους επενδυτές μέσω διαδικτύου. Στην περιοχή έχουν ήδη χτιστεί 14 αυθαίρετα. Σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι αρμόδιες αρχές καθησύχασαν όσους αγωνίζονται για το σταμάτημα της ξέφρενης οικοδόμησης δασικών εκτάσεων, διαβεβαιώνοντας για τον σεβασμό του δασικού τους χαρακτήρα. Αντίθετα το δασαρχείο αρνείται συστηματικά να απαντήσει στην επερώτηση των βουλευτών προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για εκείνους που αγωνίζονται να προστατεύσουν τη φύση από τους καταπατητές. Ανησυχητική είναι επίσης και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πικερμίου-Ραφήνας (Φεβρουάριος 2015) για έγκριση μελέτης οριοθέτησης οικισμών Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που στερούνται νόμιμης έγκρισης, έτσι ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις του καταστρεπτικού Ν. 3889/2010 παράλληλα με την άρση της αναδάσωσης στην περιοχή.

Η Σ.Γ. της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πράσινων προσκαλεί τις δημοτικές αρχές να μην ενδώσουν στα σχέδια των καταπατητών και καλεί το δασαρχείο να ανταποκριθεί στην επερώτηση των βουλευτών. Παράλληλα, προγραμματίζει δενδροφύτευση στην περιοχή για την προστασία από την υπερβόσκηση, το κυνήγι και τους αυτοσχέδιους αγώνες με μηχανές που αποτελούν και τις βασικές αιτίες της δραματικής καθυστέρησης επανάκαμψης στην φυσική της κατάσταση.

β. Επίσκεψη στην παραλιακή ζώνη Ραφήνας «Μαρίκες»: Η εν λόγω παραλιακή περιοχή αμμοθίνας, με μεγάλη οικολογική σημασία, υπάγεται στον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Μοναδική λύση για την προστασία της αποτελεί ο χαρακτηρισμός της σε προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό, όπως προβλέπει και σχετική απόφαση του ΣτΕ, η προοδευτική αποδέσμευση της από τον Οργανισμό και η αξιοποίησή της, μαζί με τον συνορεύοντα αρχαιολογικό χώρο του Ασκηταριού, σαν οικο-αρχαιολογικό πάρκο.

γ. Ρέμα Ραφήνας: Το Ρέμα Ραφήνας αποτελεί βιότοπο μεγάλης ορνιθολογικής αξίας που απειλείται από εκτεταμένες παρεμβάσεις του Δήμου Πικερμίου-Ραφήνας και της Περιφέρειας Αττικής με την μορφή αποσπασματικών, δήθεν αντιπλημμυρικών, έργων και αδικαιολόγητης κοπής των πολύτιμων καλαμιώνων της. Αντίθετα, μια σοβαρή αντιπλημμυρική παρέμβαση θα αποτελούσε το άνοιγμα του δέλτα των εκβολών του και ο περιορισμός της φερτής ύλης από το Πεντελικό μέσω της επείγουσας αναδάσωσης του.

δ. Υγροβιότοπος Αρτέμιδας: Ο υγροβιότοπος στην παραλιακή περιοχή της Αρτέμιδας αποτελεί επίσης βιότοπο μεγάλης ορνιθολογικής αξίας που απειλείται από εκτεταμένες παρεμβάσεις οικιστικού τύπου.

Από την ΣΓ της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πράσινων έλαβαν μέρος οι Γ. Δημητρίου, Δ. Χρυσαφίδης, Α. Παγουλάτος, Σ. Τσιώρης και Α. Πράπας. Την εξόρμηση πλαισίωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του βουλευτή Γ. Δημαρά, Ο. Κολοκούρης και Ε. Μπότση, τα μέλη Γ. Παπαστεφάνου και Χ. Μουρκάκος καθώς και μέλη του «Δασαμάρι SOS» και του «Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέα». Η ΣΓ της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πράσινων θα στέκεται πάντα στο πλευρό των τοπικών συλλογικοτήτων για την προστασία του δημοσίου χώρου, της φύσης και κατ'επέκταση του δημοσίου συμφέροντος.


Η ΣΓ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πληροφορίες: Γ. Δημητρίου 6972911008, Δ. Χρυσαφίδης 6944706459

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***