Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Οχι άλλη υποβάθμιση της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας


Η απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας να παραχωρήσει 750 τ.μ. της παραλίας Πανόραμα για εκμετάλλευση με καντίνα-αναψυκτήριο, περιφραγμένους χώρους 320 τ.μ. για φύλαξη και ψυχαγωγία κατοικιδίων, ομπρέλες, ξαπλώστρες, διαδρόμους και χημικές τουαλέτες, είναι μια απόφαση που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της εκβολής του πολύπαθου Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Η παραλία Πανόραμα είναι μέρος του ενιαίου φυσικού πάρκου που εκτείνεται από την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος, περνάει την ακτή Πρωτέα και φτάνει μέχρι την παραλία Μαρίκες και το Ασκηταριό. Είναι το «στολίδι της Ραφήνας» που κατά την είσοδο των πλοίων στο λιμάνι φαντάζει σαν ένας παράδεισος μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Η εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είναι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής που φιλοξενεί πάνω από 90 είδη πτηνών, 31 από τα οποία Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ 8 από αυτά περιλαμβάνονται στο «Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας».

Επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) σε πρόσφατη συνάντηση αυτοψίας παρουσία του Δημάρχου κ. Πιστικίδη και εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής εκτιμούν ότι είναι επιβεβλημένη η επαναφορά του «δέλτα» της εκβολής στη φυσική του κατάσταση και η δημιουργία ενός «πάρκου της φύσης» γύρω από την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η προοπτική αυτή θα μετατρέψει τη Ραφήνα σε πόλο έλξης περιβαλλοντικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Να σημειωθεί ότι οι περιοχές αυξημένου ορνιθολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων επισκεπτών ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.

Αντί μιας τέτοιας προοπτικής που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ο Ο.Λ.Ρ. με την απόφαση αυτή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Πώς άραγε θα επιβιώσουν τα αποδημητικά πουλιά που χρησιμοποιούν την εκβολή σαν ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους, όταν σε ακτίνα λιγότερο από 70 μ. εκατέρωθεν θα υπάρχουν ταβέρνες, beach bar, εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν κατοικίδια και αυξημένη κίνηση ανθρώπων και αυτοκινήτων; Στην ουσία ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ ΣΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.

  • Ζητάμε από τον Ο.Λ.Ρ. την άμεση ανάκληση της απόφασης παραχώρησης της παραλίας Πανόραμα και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος της εκβολής.
  • Ζητάμε από το Δήμο Ραφήνας να παρέμβει άμεσα ώστε να αποτραπεί άλλη μια καταστροφική παρέμβαση στο οικοσύστημα της εκβολής.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
(email: megalorema@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***