Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Εκτός ελέγχου προστασία



Στην προηγούμενη ανάρτηση, της Α. Λυκούδη, η σχολιάστρια κατέληγε ως εξής: Ο δημοκρατικός έλεγχος και η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής σημαίνει [συνεπάγεται] ότι οι αιρετοί και οι αρμόδιοι λογοδοτούν και αιτιολογούν την διαχείριση του δημόσιου χρήματος με αναλυτικές και πλήρεις αναφορές των αποφάσεων τους και του έργου τους.

Ειρωνεία της βιωμένης καθημερινότητας που γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να ξενίζει, ήταν η παράσταση που εκτυλίσσονταν τις ίδιες μέρες στην Πεντέλη, στο ύψος της διασταύρωσης της οδού Βεργίνας με το Λυκόρεμα. Για όσους δε γνωρίζουν, η οδός Βεργίνας είναι ο δρόμος που συνδέει το Ντράφι με το Νταού Πεντέλης.

Εκεί εκτελείται έργο “μικρής κλίμακας” (καθαρισμός φράγματος συγκράτησης και αναβαθμού από φερτά υλικά) που σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν απαιτεί σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκτέλεση του. Είναι κατά το νόμο, έργο επισκευής υποδομής και μάλιστα σε ρέμα που παραλίγο, να χαρακτηριστεί και απλή μισγάγγεια.

Μπορεί να το θεωρούν έργο που δεν απαιτεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βέβαια ούτε έγκριση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων αλλά δεν απαιτεί ούτε επίβλεψη; Γιατί αν υπήρχε επίβλεψη, οι πιθανότητες να υπάρχει η εικόνα των φωτογραφιών που παρουσιάζουμε θα ήταν, αν όχι μηδενική, τουλάχιστον μικρότερη.

Πιο συγκεκριμένα, μία ερπυστριοφόρα τσάπα (εκσκαφέας) CAT 325Β LN, με τα απαραίτητα φορτηγά μεταφοράς των φερτών που αφαιρεί από τον αναβαθμό, κινούνται ανεξέλεγκτα, δίχως σχεδιασμένες οδεύσεις εντός της δασικής έκτασης, σαρώνοντας κάθε φυτικό σχηματισμό, κάθε βλαστητική διάπλαση στην παραρεμάτια, αλλά και ευρύτερη, περιοχή.

Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τον περιορισμό της κίνησης των οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, την αποφυγή άλλων, τη διαβροχή της οδού πρόσβασης και άλλα βασικά, τα οποία θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενα σε ένα σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε ένα σχέδιο ασφάλειας και υγείας αλλά και σε ένα σχέδιο εκτέλεσης των εργασιών, μία τεχνική περιγραφή που θα έπρεπε να υπήρχε η στοιχειώδης επίβλεψη για την τήρηση της και την εφαρμογή των σχετικών περιβαλλοντικών όρων (αν υπήρχαν).

Αυτή είναι η Ελλάδα, είχε πει κάποτε ο αλήστου μνήμης Σημίτης, που μέρος της ήταν και ο ίδιος. Η δημόσια περιουσία, το δάσος, το ρέμα, δεν είναι κανενός και ταυτόχρονα είναι όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό δεν είναι και κανενός για να ενδιαφερθεί. Ούτε και οι αρμόδιοι για τον έλεγχο ενδιαφέρονται γιατί κανείς δεν ελέγχει ούτε και αυτούς.

Νίκος Σίμος

ΥΓ: Αυτά τα έργα συνήθως τα εκτελεί η Περιφέρεια που (και πάλι συνήθως) εξουσιοδοτεί τον δήμο στου οποίου τα όρια βρίσκεται το έργο, να το εκτελέσει.


Συντήρηση υδραυλικού έργου

Το εργαλείο

Το εργαλείο ΙΙ


Ο “προσεκτικός και σχεδιασμένος” καθαρισμός οδηγεί σε μεταβολή της κοίτης

Το Λυκόρεμα που δεν μπορεί να αποφασίσει από που θα περάσει

Το φραγματάκι που καθαρίζεται,
από το δρόμο πρόσβασης

Συμπληρωματικές αναφορές και φωτογραφίες (18/6/2015)

1) Εκχερσώσεις στην κοίτη του Λυκορέματος, Ιούνιος 2015 (9 videos)
2) Δημοσίευση του δημ. συμβ. Πεντέλης, Κώστα Τζουμάκα (14 φωτογραφίες)
3) Δημοσίευση της ομάδας Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας (3 φωτογραφίες)
4) 2 πανοραμικές φωτογραφίες του Γ.Σ.:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***