Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Πράσινο φως, γκρίζο μέλλον

[...] Συνεπώς, αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι η μελέτη “να ανακληθεί και να συνταχθεί εξ αρχής με οικολογική κατεύθυνση και παρεμβάσεις που και θα προστατεύουν τη δασική έκταση που περιβάλλουν τα ρέματα, αλλά και θα σέβονται το καθεστώς προστασίας των ρεμάτων”.

Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται ενέργειες όπως η αναδάσωση, η οποία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην απορρόφηση των νερών την περιοχής και τα έργα ορεινής υδρονομίας (τοποθέτηση φυσικών βαθμίδων από κορμούς ώστε το ρέμα να αποκτήσει τη φυσική του κλίση). Ενέργειες που περιμένουν να γίνουν από “μια άλλη Περιφέρεια, την οποία ψήφισε ο κόσμος για να σταματήσουν οι κομπίνες”.


Έτσι έκλεινε το άρθρο του Κ. Παπαντωνίου στην ΑΥΓΗ της 23ης Μαΐου 2015, με τίτλο “Πάνε για τσιμεντοποίηση αναδασωτέο βιότοπο!”.

Χθες, 27/8/2015, έγινε και το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ για την Οριοθέτηση τμημάτων(!!!) του ρέματος Βαλανάρη -με προτεινόμενα έργα διευθέτησης (ξανά !!!). Εδώ και το σχετικό ρεπορτάζ του κ. Παπαντωνίου ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, στην ίδια εφημερίδα, από το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.


Η ελπίδα (η γνωστή αναξιοπαθούσα και βιασθείσα ελπίδα που κατοικοεδρεύει στη χώρα που δεν κατοικεί η ευνομία) και που η προσδοκία της δηλώνεται στην τελευταία παράγραφο, προδόθηκε.

Επικράτησε η υπερβολή, η πολιτική απάθεια (λέγεται και παραταξιακή πειθαρχία) και φυσικά, το συμφέρον. Το ιδιωτικό συμφέρον που με πλάγιες οδούς, πάντα νομότυπες, επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του. Εις βάρος βέβαια του δημοσίου συμφέροντος το οποίο ακόμα μία φορά, αποδείχθηκε πως είναι μόνο μία κουβέντα, ένας λόγος του αέρα.

Από την εντατική και λεπτομερέστατη ενασχόληση μας με τη μελέτη αυτή και συνοψίζοντας, σήμερα μετά τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας, γνωρίζοντας το πόσο καλά εξετάστηκε η μελέτη καθώς και το αν υπήρξαν ή όχι παρεμβάσεις, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

Μελετήσαμε μία μελέτη που συντάχθηκε για να εκτιμήσει επιπτώσεις στο περιβάλλον, εκεί που αρνείται πως υπάρχει φυσικό περιβάλλον.

Αναλύσαμε μία μελέτη που μιλάει για κινδύνους όταν δεν παρουσιάζει, δεν αναφέρει αλλά και ούτε υπάρχει ιστορικό τέτοιων κινδύνων.

Εξετάσαμε λεπτομερώς μία μελέτη που παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, αλλά προτείνει «ενίσχυση» των υπαρχουσών υποδομών μέσα σε καμένες και αναδασωτέες δασικές εκτάσεις.

Εκπλαγήκαμε δυσάρεστα και απορήσαμε διαβάζοντας μία μελέτη που δεν κάνει καμία αναφορά στις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις την ίδια ώρα που υπάρχουν αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε μία μελέτη που αγνοεί και δεν εξετάζει ούτε σαν εναλλακτική πρόταση, την αποτελεσματική, φιλική στο περιβάλλον και φτηνότερη λύση, των ορεινών υδρονομικών, σε συνδυασμό με την αναδάσωση της καμένης λεκάνης απορροής.

Αντί αυτού να προτείνει τεχνικά που και κοστίζουν ακριβότερα και δημιουργούν προβλήματα στα χαμηλότερα υψομετρικά σημεία. Αλλά πώς να εξετάσει ορεινά υδρονομικά όταν έχει απαλείψει τη χρήση δάσος από τους χάρτες της;

Τρομάξαμε διαβάζοντας τη μελέτη και τις παραδοχές της όταν είδαμε πως κάνει προτάσεις βασισμένες σε μετρήσεις σταθμών ασχέτων με την περιοχή.

Τρομάξαμε και όταν είδαμε πως προκρίνεται η παροχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού και με μεγαλύτερη ταχύτητα στον αποδέκτη που έχει καταγεγραμμένο πλημμυρικό ιστορικό. Στο Ρέμα Ραφήνας. Αντί να σχεδιάζει να κρατήσει το νερό στο βουνό, το στέλνει κατευθείαν και με ορμή, στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας, στην πόλη της Ραφήνας!!!

Ανησυχήσαμε για τους κατοίκους της Αιολίδας ειδικά, όταν είδαμε πως εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις (πιθανές αλλαγές ή μετατοπίσεις) και στο ρυμοτομικό του οικισμού. Και αυτά, σε μία μελέτη επιπτώσεων!!!

Μετά την απόρριψη της ΜΠΕ και των προτάσεων διευθετήσεων που περιελάμβανε για το ρέμα Μπάκα (που εσφαλμένα ονομάζεται Δασαμάρι), στην 25η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2015, με την απόφαση 231/2015, μείναμε άφωνοι με τη θετική εισήγηση για ένα σημαντικότερο ρέμα, συνεχούς ροής, με ίδια φυσικά χαρακτηριστικά (λεκάνη απορροής και φυσικό αποδέκτη).

Επειδή κάποιοι, που δεν ακούνε καλά ή δεν ακούνε καθόλου, πιθανόν και να μη θέλουν να ακούνε, ισχυρίστηκαν πως δεν έγιναν προτάσεις, τους θυμίσαμε πως έχουν λάβει τρία (3) υπομνήματα με θέσεις και προτάσεις επί του θέματος. Βέβαια, η Περιφέρεια, προφανέστατα συνεχίζοντας κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές ετών στην αυτοδιοίκηση και τηρώντας τον άγραφο νόμο της αλληλοκάλυψης των αρχόντων (μην εκθέτει ο ένας τον άλλο) ούτε καν έλαβε υπόψη τα υπομνήματα αυτά.

Προτείναμε την οριοθέτηση των ρεμάτων στη φυσική τους κοίτη και κατάσταση και όχι στην τεχνητή μορφή που θέλουν να τα κλείσουν. Προτείναμε να αποφευχθεί η βαρβαρότητα δηλαδή, ως τρόπος διαχείρισης.

Προτείναμε να μη γίνουν έργα που δεν χρειάζονται. Ειδικά σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Προτείναμε να επιλεχθούν οικονομικότερες λύσεις που από την εμπειρία πολλών ετών έχουν αποδειχθεί και πιο αξιόπιστες (έχετε δει τους αναβαθμούς συγκράτησης φερτών στον Βαλανάρη;). Αντ’ αυτών προκρίθηκε ο πλημμυρισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας!

Στην επόμενη πλημμύρα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, παρακαλούμε τα “εύσημα” να απονεμηθούν κατά σειρά στους
  • Πρώην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
  • Μελετητές και ελεγκτές
  • Τοπικό Συμβούλιο Πικερμίου
  • Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου
  • Περιφέρεια Αττικής
και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και λοιποί “φορείς” και υπηρεσίες. Βέβαια οι ανωτέρω εξασφάλισαν από σπόντα(;) με πρώτο βήμα τη μελέτη του Βαλανάρη, σε πρώτη φάση μία πιο “συμφέρουσα και επωφελή” κατάσταση για τη μελέτη και τον μελετητή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που εκπονείται για λογαριασμό της Δ7 του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Αξίζει να τονιστεί εδώ, η στάση του πιο δημοκρατικού θεσμού λαϊκού ελέγχου στα δημοτικά, δηλαδή της δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που είχε αρνητική στάση. Αλλά οι δημότες δεν είναι για να εισακούονται.

Το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, γνωμοδότησε θετικά επί μίας ελλιπούς και επικίνδυνης, λόγω των προτάσεών της, μελέτης.

Αν πούμε πως το περιμέναμε από το σώμα της συγκεκριμένης περιφερειακής αρχής, θα πούμε ψέματα.

Οι καιροί αλλάζουν, μαζί τους και οι άνθρωποι που ποτέ δεν τόλμησαν να αλλάξουν εκείνοι τους καιρούς.

Δεν απορούμε για το πως έφτασε εδώ η ζωή μας.

ΜΕΤΩΠΟ ΨΗΛΑ

Update 1: Στο Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησαν θετικά, ομού οι παρατάξεις της Ρ. Δούρου (με 2 “διαρροές”), του Γ. Σγουρού και του Γ. Κουμουτσάκου.

Update 2: Δεν είναι να απορεί κανείς για τις κινήσεις ορισμένων ανθρώπων. Όλα έχουν μία εξήγηση για την κατεύθυνση των πραγμάτων πιά.

Update 3: Αξίζει να διαβάσει κανείς τον κατάλογο θεμάτων και αποφάσεων της χθεσινής συνεδρίασης και να προσέξει τις λεπτομέρειες. Η ΜΠΕ για την τμηματική διευθέτηση του ρέματος Κοκκιναρά φερειπείν, 4ο θέμα, αποσύρθηκε. Συζητήθηκε ως 7ο θέμα η “...περιβαλλοντική αδειοδότηση της δραστηριότητας ανακύκλωσης µη επικίνδυνων αποβλήτων από Εκσκαφές…”. Συζητήθηκε από ένα συμβούλιο που δεν καταλάβαινε τη διαφορά της αποκατάστασης από τη μεγέθυνση μία κατασκευής. Μαζεμένα περιβαλλοντικά θέματα, συνωστισμένα για να λάβουν μία αυτόματη έγκριση το καθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***