Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

«Ρομπέν των αυθαιρέτων» δήμαρχοι και υπουργοί



Χθες πραγματοποιήθηκε μόνο η μία από τις δύο προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Λούτσα. Ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί με έγγραφό του (δεξιά) την αναστολή όλων των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δάση.

Σε κακοστημένο θέατρο εξελίσσεται η υπόθεση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Αττική. Δήμαρχοι και υπουργοί διαγωνίζονται για τον τίτλο του «προστάτη αγίου» των παρανομούντων. Ακόμα κι όταν οι παρανομούντες έχουν πλέον εγκαταλείψει τα ακίνητά τους, αφού δεν τους δικαίωσε κανένα δικαστήριο. Το επιστέγασμα είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις κατεδαφίσεις σε δάση.

Η προσπάθεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κατεδαφίσει αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις έχει προκαλέσει τα χειρότερα ανακλαστικά της τοπικής αλλά και της κεντρικής διοίκησης. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατεδαφίσεων στα «Περιβολάκια» της Ραφήνας, σειρά είχε η περιοχή «Πράσινος Λόφος» της Λούτσας. Η μπουλντόζα, που πήγε συνοδεία εισαγγελέα την Πέμπτη για να κατεδαφίσει ένα αυθαίρετο, βρήκε τον δρόμο κλειστό από... υδροφόρα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας. Οταν ο εισαγγελέας που συνόδευε το συνεργείο ζήτησε από τον δήμαρχο Δημήτρη Μάρκου να δώσει εντολή να απομακρυνθούν τα δημοτικά οχήματα, εκείνος αρνήθηκε. Ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του κ. Μάρκου, ο οποίος διανυκτέρευσε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Γέρακα και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στην Ευελπίδων για απολογία (τελικά ζήτησε και πήρε διήμερη προθεσμία).

Αν πιστέψει κανείς τα δημοσιεύματα των τοπικών σάιτ, ο κ. Μάρκου μετετράπη εν μια νυκτί σε τοπικό ήρωα, τον μόνο που κατάφερε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην ανάλγητη Αποκεντρωμένη Διοίκηση που κατεδαφίζει τα σπίτια των φτωχών καταπατητών. Στα τοπικά ρεπορτάζ βέβαια δεν αναφέρεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ότι τα συγκεκριμένα δύο σπίτια ήταν... άδεια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα είχαν παραδώσει στο δασαρχείο προς κατεδάφιση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διοικητικής αποβολής (είχαν ανεγερθεί σε δημόσιες δασικές εκτάσεις). Στη μία από τις δύο περιπτώσεις μάλιστα υπήρξε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριπτε κάθε επιχείρημα «διάσωσης» του αυθαιρέτου.

Η αιτιολογία

Για ποιο λόγο έδωσε ο δήμαρχος εντολή να παρεμποδιστεί με δημοτικά οχήματα η μπουλντόζα; «Τα σπίτια αυτά έχουν, καλώς ή κακώς, χτιστεί εδώ και 20 χρόνια», εξηγεί ο αντιδήμαρχος της περιοχής Αντώνης Τούντας. «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών, θα έπρεπε όλες οι κατεδαφίσεις να ανασταλούν μέχρι να ξεκαθαριστεί αν τα σπίτια μπορούν να νομιμοποιηθούν ή όχι».

Η μαχητικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούσε... να ταπεινώσει την κυβέρνηση. Ετσι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής απέστειλε προχθές νέο έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, διατάζοντας τους υπαλλήλους ούτε λίγο ούτε πολύ... να προχωρήσουν σε παράβαση καθήκοντος! «Παρακαλούμε όπως αναβάλλετε προσωρινά τις κατεδαφίσεις στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων πολιτών, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προτίθεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να ανασταλούν προσωρινά οι κατεδαφίσεις σε δασικές εκτάσεις έως την κύρωση από τη Βουλή των νέων δασικών χαρτών», αναφέρει η ανακοίνωση (όλη σε μια πρόταση).

Και τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από την επιστολή του υπουργού; Το ότι ο κ. Κουρουμπλής θεωρεί πως οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων είναι επικίνδυνες, γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο παρευρισκόμενους (ως οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να προσφέρονται για φιλοθεάμον κοινό); Οτι ο υπουργός δεν γνωρίζει... πως τους δασικούς χάρτες δεν τους κυρώνει η Βουλή, αλλά ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Ή ότι υπάρχει κυβερνητική πρόθεση να ανασταλούν τελεσίδικα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μέσα σε δάση (χτισμένα κατά κανόνα από καταπατητές) μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες;

Τι λέει ο κ. Τσιρώνης

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης αρνείται πάντως ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει στις ελληνικές καλένδες ακόμα και αυτές τις λιγοστές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση. «Στην Αττική έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληροι οικισμοί χτίζονται νόμιμα και ένα-δύο οικόπεδα στην καρδιά τους κηρύσσονται αναδασωτέα. Αυτό είναι άδικο. Τέτοια προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν εξετάσουμε την υπόθεση συνολικά, μέσα από έναν κυρωμένο δασικό χάρτη», δηλώνει στην «Κ». Ερωτώμενος σε πόσα χρόνια πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί, ο κ. Τσιρώνης είναι μάλλον αισιόδοξος, σε σχέση με όσα μας έχει διδάξει στην πράξη η πορεία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Οι δασικοί χάρτες θα έχουν καταρτιστεί και κυρωθεί σε 2-3 χρόνια», εκτιμά, «και δεν θα αποτελέσουν όχημα νομιμοποίησης παρανομιών, αλλά το αντίθετο». Η θλιβερή μειονότητα, λοιπόν, όσων τήρησαν τον νόμο και έχτισαν εκεί όπου επιτρέπεται και όσο επιτρέπεται θα πρέπει να κάνουν ακόμα λίγα χρόνια υπομονή μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Θα αξίζει τον κόπο, αφού θα δουν τους όποιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να ηγούνται, με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκστρατείας κατεδάφισης αυθαιρέτων...

1 σχόλιο :

  1. To the point η Καμένη Γη:
    "...νέο πολυκατάστημα που άνοιξε ανάμεσα στα δύο παλαιότερα Hyper Markets. Το κενό που είχε σχηματιστεί μετά την απώλεια των δύο υπερκαταστημάτων, ήρθε να το καλύψει το μαγαζάκι της γειτονιάς για να θεριέψει και αυτό με τη σειρά του. Πελάτες, μα φυσικά οι ίδιοι. Οι ίδιοι που τάισαν τόσα χρόνια τα άλλα μαγαζιά, θεριεύουν τώρα και το καινούργιο. Αληθινά, ξεμπερδέψαμε με το παλιό (μαγαζί). Ζήτω το καινούργιο (πολυκατάστημα)."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***