Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 19 Απριλίου 2006

«Οχι» από Σ.τ.Ε. σε οικοδόμηση εκτάσεων

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που επέτρεπε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (προσωπικού ΟΤΕ, ΑΟΟΑ κ. ά.) στην περιοχή Πικερμίου, Ραφήνας και Πεντέλης, την οικοδόμηση των εκτάσεών τους. Ειδικότερα, δεν επετράπη η δημιουργία οικισμού 10.500 και η δόμηση 3.134 στρεμμάτων, που ανήκουν σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες. Το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε παράνομες τις ρυθμίσεις του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού της Κοινότητας Πικερμίου και του Δήμου Ραφήνας.
Η οικοδόμηση των εκτάσεων αυτών σημειώνεται ότι επιδιώκεται από το 1998, αλλά το ΣτΕ έχει κρίνει κατ’ επανάληψη παράνομα τα σχετικά διατάγματα, τα οποία επανυποβάλλονται χωρίς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του δικαστηρίου.
Ως βασικός λόγος απόρριψης του διατάγματος προβάλλεται από το δικαστήριο το γεγονός ότι επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου, καθώς και ότι στηρίζεται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε προ του 1997 (ν. 2508/1997). Στη γνωμοδότηση (104/2006) επισημαίνεται επίσης ότι δεν ερευνήθηκε η νομιμότητα χωροθέτησης της περιοχής (ΖΑΑ) σε σχέση προς το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***