Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 19 Απριλίου 2006

Nέο «όχι» στη δημιουργία οικισμού σε Πικέρμι - Pαφήνα

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 19/04/06
«OXI», για πολλοστή φορά, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων σε περιοχή που περικλείεται από το τρίγωνο Πικερμίου - Ραφήνας - Πεντέλης.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού (ZAA) της Κοινότητας Πικερμίου και του Δήμου Ραφήνας. H περιοχή ανήκει σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (προσωπικού ΟΤΕ, ΑΟΟΑ, κ.λπ.) και σε ιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν από το 1998 να επιτύχουν τη δόμηση 3.134 στρεμμάτων.
H σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ (104/2006), με την οποία κρίθηκε παράνομο το Π.Δ., αναφέρει - μεταξύ άλλων - τα εξής: Ότι το σχέδιο Π.Δ. στηρίζεται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε προ του 1997, ότι επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου και ότι επίμαχη περιοχή δεν είναι ενιαία, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά αποτελείται από τρία τμήματα.
Ο βασικότερος λόγος τής μη επικύρωσής του από το Συμβούλιο της Επικρατείας έγκειται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας, δεν επιτρέπεται η σύσταση νέων οικοδομικών συνεταιρισμών στην περιοχή, αλλά μόνο η περιορισμένη και απολύτως αναγκαία επέκταση των ήδη υφιστάμενων οικισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***