Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία του Π. Μανίκη για τη μέθοδο Φυσικής Καλλιέργειας (σβώλοι)

πηγή: Δήμος Γαλατσίου (δελτίο τύπου, 23/10/09)

«Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης»
Φυσική Καλλιέργεια - "Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε τη γη"


Ο Δήμος Γαλατσίου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που έχει αναλάβει με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των πολιτών και των δημοτών του, συμμετέχει στο πρόγραμμα: Φυσική Καλλιέργεια -“Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε τη γη”, διοργανώνοντας παράλληλα και ημερίδα για το ίδιο θέμα.

Η Ημερίδα («Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης») , θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, από τις 17.30 έως τις 20.00, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος.

Το κύριο μέρος της Ημερίδας θα ξεκινήσει με την εισήγηση-ομιλία της κας Μαρίας Αλιμπέρτη-Kατσάνη, Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Γαλατσίου και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με θέμα: «“Εθελοντής”, ο άνθρωπος του αιώνα».

Η ημερίδα θα συνεχιστεί με κατατοπιστικές εισηγήσεις του Δήμαρχου Πεντέλης και Πρόεδρου του ΣΠΑΠ κ. Στεργίου-Καψάλη για τις «Δράσεις Δενδροφυτεύσεων Σ.Π.Α.Π.». και των Βάλια Δασκαλάκου, Γιώργο Μάντακα, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, “ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ” «Πιλοτικά προγράμματα σύγκρισης μεθόδων αποκατάστασης στην Πεντέλη και το Γαλάτσι», Μίλτο Τσόγκα, Γιώργο Καρέτσο, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, «Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από πυρκαγιές – Δημιουργία μοντέλου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών» και από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας ενημέρωση για την «Φυσική Καλλιέργεια- «Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη»

Το επόμενο διήμερο θα ακολουθήσουν:

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 και Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009: Παρασκευή σβώλων στα Πέτρινα του Άλσους Βεΐκου από τις 9.30 π. μ. έως τις 3.00 μ.μ., με εθελοντική εργασία και τη συμμετοχή κόσμου.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 στις 9.00 π.μ., θα γίνει η σπορά των σβώλων που θα δημιουργήσουμε, σε επιλεγμένα σημεία του Γαλατσίου.

Τέλος, θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε σχολεία για να ενημερωθούν τα παιδιά για τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας κατόπιν επιθυμίας των διευθυντών των σχολείων με προγραμματισμένα ραντεβού .

Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης, καθώς και της Ημερίδας έχει η κα. Αλιμπέρτη Μαρία - Κατσάνη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

Δηλώσεις συμμετοχής για σχολεία στο τηλ: 210 2143416, 6945554988

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σε μια προσπάθεια να πρασινίσουμε τα βουνά μας όσο το δυνατόν με πιο φυσικό και ανέξοδο τρόπο θα κάνουμε χρήση τον τίτλο, “φυσική καλλιέργεια”. Ο βασικός στόχος μας, είναι να υπηρετήσουμε τη φύση σαν ένας φυσικός καλλιεργητής, να δημιουργήσουμε γόνιμο έδαφος και να πετύχουμε την οικονομική αυτάρκεια. Με λίγα λόγια “σπέρνουμε” ποικιλίες σπόρων που κατ’ επιλογήν είναι βιώσιμοι στο συγκεκριμένο περιβάλλον, με τέτοιο τρόπο - “προστατευμένους σε σβώλους αργίλου”- δίνοντας τη δυνατότητα να φυτρώσουν στα σπαρμένα εδάφη (συνήθως καμένα ή υπό ανάπλαση λατομικά τοπία) δύσβατα, και με βράχια, επιτρέποντας να βλαστήσουν όλα, φυτά και δένδρα. Σε αυτή τη μέθοδο γεωργίας, δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Εμπνευστής της ο Ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος. Αυτή η μέθοδος έχει ονομαστεί και “ μέθοδος του να μην κάνεις τίποτα”, και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται περίπου 15 χρόνια από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, υπεύθυνο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και την ομάδα του, ο οποίος είναι και ένας εκ των ομιλητών στην Ημερίδα. Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***