Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κάλεσμα για σποροφύτευση βελανιδιών


Την Κυριακη 20/12/2009 οργανωνεται δραση σποροφυτευσης βελανιδιων σε καμενες δασικες εκτασεις του Πεντελικου ορους. Θα φυτεψουμε γυρω στα 80 κιλα σπορους βασιλικης δρυος (Quercus Ithaburensis) απο την Κεα, προσφορα του κ. Ν. Δεμεναγα, δημαρχου Κεας.

"Στη Κέα, υπάρχουν δάση της Βασιλικής δρυός, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο. Η βελανιδιά φυτρώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα και παλαιότερα ο καρπός της έδινε μεροκάματο στους κατοίκους αφού κατείχαν την τέχνη της βυρσοδεψίας. Η χαμάδα - ο καρπός του δέντρου - μαζευόταν τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι εργάτες, αφού την μαζεύανε, την απλώνανε σε πέτρινες απλώστρες για να στεγνώσει. Σε όλες τις περιοχές που υπήρχαν βελανιδιές, στήνονταν τα καρβουνοκάμινα. Με τις υποδείξεις του Δασαρχείου, γίνονταν η κατασκευή του καμινιού, ο έλεγχος της καύσης, η παραγωγή του τελικού προϊόντος και η μεταφορά. Έπειτα, οι έμποροι την πουλούσαν στα εργοστάσια βυρσοδεψίας της Ευρώπης.
Η δραστηριότητα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του δάσους της βελανιδιάς, το οποίο σήμερα προστατεύεται με αυστηρά μέτρα. Μετά τον πόλεμο, τα χημικά προϊόντα άρχισαν να αντικαθιστούν την φυσική πρώτη ύλη κατεργασίας των δερμάτων, με συνέπεια η βελανιδιά σήμερα να προσφέρει μόνο τον ίσκιο της. Επίσης, εκείνη την περίοδο άνθισε στη Κέα, η παραγωγή και το εμπόριο ξυλοκάρβουνου."

Η συναντηση εχει κανονιστει για την Κυριακη στις 10 π.μ. σε σημεια που θα ορισουμε τηλεφωνικα και απο 'κει θα ξεκινησουμε τη σποροφυτευση προς διαφορες κατευθυνσεις.

Υ.Γ.1: Τα βελανιδια φυτευονται πλαγιαστα ανα 3 σε "φωλιες" βαθους 5 εκ. και σε αποσταση 5-10 μετρα καθε "φωλια". Χρησιμα αξεσουαρ: φυτευτηρι (σουβλι), σκαλιστηρακι, γαντια.
Υ.Γ.2: Η δραση σποροφυτευσης ειχε προταθει στην εκδηλωση "Μετα τις φωτιες, τι;" που οργανωσαν οι Οικολογοι-Πρασινοι την Τεταρτη 9/12/2009 στο Πικερμι.
Υ.Γ.3: Επικοινωνηστε μαζι μας μεσω email για περισσοτερες πληροφοριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***