Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

H αναδάσωση είναι ένα πανηγύρι

Πανηγύρι ήταν και η αναδάσωση στον Κοκκιναρά την Κυριακή 13/12/2009.

Ένα πανηγύρι εργολάβων, οι οποίοι έβαλαν όποια εκσκαπτικά μηχανήματα είχαν αδρανή και έκαναν το βουνό σουρωτήρι από λάκους τεραστίων διαστάσεων. Ένα-ενάμιση μέτρο μήκος, 60-80 εκατοστά βάθος και άλλο τόσο πλάτος για να φυτέψουμε (ή να εξαφανίσουμε) σ' αυτή την τεράστια τάφρο ένα πευκάκι 15-20 εκατοστών!

Όπως είναι αναμενόμενο, η «κουτάλα» του εκσκαφέα αδειάζει όλο αυτό τον όγκο των χωμάτων που έβγαλε από τα σωθικά του τραυματισμένου βουνού δίπλα από την τάφρο/λάκο, ισοπεδώνοντας νεαρούς θάμνους και νεαρά ΠΕΥΚΑΚΙΑ(!!!) που ήδη αναγεννώνται φυσικά στο δάσος, δύο χρόνια μετά τη φωτιά του 2007!
 

Κάποιοι εθελοντές σχολιάζουν τον παραλογισμό της δικής μας τεχνητής αναδάσωσης εναντίον της φυσικής αναγέννησης των πεύκων, οι περισσότεροι καλοπροαίρετα φυτεύουν τα πευκάκια όπου μπορούν – άλλοτε κατεβαίνοντας μέσα στην τάφρο, πολλές φορές δίπλα της, σε ένα κανονικό λάκο που σκάβουν οι ίδιοι.

Υποθέτει κανείς ότι μια τόσο πολυδιαφημισμένη αναδάσωση που συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους στηρίζεται σε μια δασολογική μελέτη. Άνετα στοιχηματίζει κανείς ότι ο δασολόγος που υπέγραψε τη μελέτη, με ...αυτοκίνητο περιδιάβηκε το καμένο δάσος!

Και ο ΣΠΑΠ; Ούτε αυτός είδε τα αυτοφυή πευκάκια, ώστε να φυτέψει τα φυτωριακά σε σημεία που όντως δεν έχουν αναδασωθεί;

Και οι δασολόγοι της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής δεν σκέφτηκαν να προστατέψουν πρώτα τη φυσική αναγέννηση του δάσους; (Το βρίσκεις σε οποιοδήποτε σχετικό πανεπιστημιακό εγχειρίδιο: ένα χρόνο μετά τη φωτιά αναγεννώνται οι θάμνοι, τον δεύτερο χρόνο η χαλέπιος πεύκη...)

Και σε όλη αυτή την ομάδα των δασολόγων δεν μετέχει κανείς από εκείνους τους ειδικούς, που κάθε φορά που καίγεται η Πεντέλη, μας λένε πόσο απαραίτητο είναι να ξαναποκτήσει η Αττική μικτά δάση (μίξη του πευκοδάσους με δύσφλεκτα πλατύφυλλα π.χ. βελανιδιά); Κανείς μάλλον...

Τι μένει από όλο αυτό το πανηγύρι, που διαλαλεί ο ΣΚΑΪ;

Ο χορός που έσυρε η εκκλησία και η ΜΚΟ της, η Αλληλεγγύη, «ένα από τα πλέον κραυγαλέα παραδείγματα κακοδιαχείρησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, η οποία είχε εισπράξει σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε διάστημα 6 ετών» [Επίκαιρα, 13-19/11/2009]. Ένας χορός του Ησαϊα που παντρεύει αρμονικά τα πάντα... Εργολαβίες σε σάρκα μία...

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος22/12/09, 9:16 μ.μ.

    Ανακοίνωση του Σ.Π.Α.Π. (15/12/2009)

    1. Η δενδροφύτευση της 13ης Δεκεμβρίου 2009 λειτούργησε τελικά κατά άψογο τρόπο αφού συνηγόρησαν τρία κυρίαρχα στοιχεία:
    • Ο Θεός, που μέσα στους κατακλυσμούς μας έδωσε ένα ηλιόλουστο 24ωρο για να στηρίξουμε τον πλανήτη, το δημιούργημά του.
    • Ο συνεργαζόμενος φορέας Σκαϊ που κινητοποίησε κατά άριστο τρόπο τον πληθυσμό της Αττικής με συνέπεια οι πλαγιές του Κοκκιναρά να γεμίσουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας και
    • Το Εθελοντικό Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης που λειτουργούσε υπό τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π. για μήνες τώρα σε 24ωρη βάση για την οργάνωση και προετοιμασία της δενδροφύτευσης.
    Έτσι δενδροφυτέυτηκαν στον Κοκκιναρά χίλια (1.000) περίπου στρέμματα και φυτεύτηκαν 50.000 χιλιάδες δενδρύλλια.

    2. Η δράση αυτή έδωσε σε όλους μας κυρίαρχα μηνύματα όπως:
    α. Ο ενεργός πολίτης και ο εθελοντής σήμερα, έχει ξεπεράσει τις θεσμοθετημένες δομές και τη λειτουργία του Κράτους και των φορέων του.
    β. Ο επιχειρηματίας Έλληνας στηρίζει τέτοιες δράσεις με χορηγίες και το μόνο στοιχείο που ζητά να δεί είναι διαφάνεια στη διάθεση της χορηγίας του και αποτέλεσμα στην σωστή αξιοποίηση των χρημάτων που διαθέτει.
    γ. Ο Κοκκιναράς και το ξαναπρασίνισμά του είναι χρέος όλων μας αφού αυτός αποτελεί το πάρκο της Αττικής και πρέπει να είναι το ανάχωμα και το σύμβολο κατά των επίδοξων σφετεριστών της Πεντελικής Γης.
    δ. Η δενδροφύτευση στο Πεντελικό που οργανώνει ο Σ.Π.Α.Π. είναι δράση όλων των Δήμων και Κοινοτήτων μελών του και θα πρέπει να είναι έργο συλλογικής δουλειάς.
    ε. Η ημέρα και ο χώρος δενδροφύτευσης δεν είναι χώρος επικοινωνίας και κριτικής, αλλά είναι χώρος και χρόνος δουλειάς.

    3. Έχει πλέον ωριμάσει η πρότασή μας για ανακύρηξη του Πεντελικού ως Εθνικό δρυμό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να το δει.

    4. Η ανάγκη στήριξης των μεγάλων αυτών δράσεων αναδασώσεων του Συνδέσμου (Σ.Π.Α.Π.) από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι επιτακτική.

    5. Ο Σύνδεσμος στον αγώνα του για το ξαναπρασίνισμα του Κοκκιναρά θα συνεχίσει με νέες μεγάλες δράσεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο του 2010, για τις οποίες ζητά την στίριξη των επιχειρηματιών της πατρίδας μας, των εθελοντών και των ενεργών πολιτών.

    Σας ευχαριστώ,
    O Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π.
    Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης
    Δήμαρχος Πεντέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***