Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Το παράδειγμα του Υμηττού

Σήμερα συμμετείχαμε στην αναδάσωση του Υμηττού που διοργάνωσε η GreenAttack και η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής. Μία δράση εμπλουτισμού του δάσους του Υμηττού με σπόρους βελανιδιάς.

Τα θετικά που αποκομίσαμε: καλή οργάνωση και μεγάλη συμμετοχή (περίπου 80 άτομα).
Τα αρνητικά: βρεθήκαμε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με διεκδικήσεις δασικών εκτάσεων - στη συγκεκριμένη περιοχή από τη μονή Πετράκη και τον γνωστό μας ΑΟΟΑ.

Το ουσιαστικότερο όμως που αποκομίσαμε ήταν ότι ανταλλάξαμε σκέψεις, ιδέες και σχέδια για την προστασία των δασικών εκτάσεων από τους καταπατητές, από τις αποφάσεις του κράτους, από τα κοπάδια, τις εργολαβίες, την ανεφάρμοστη πολυνομία... αλλά και ιδέες για την αναγέννηση του δάσους με ήπια σποροφύτευση πλατύφυλλων.
Και δώσαμε rendez-vous και για άλλου τύπου δράσεις...

1 σχόλιο :

  1. Black-Red Attack3/3/10, 3:59 μ.μ.

    Φωτογραφίες και Σχόλια από την αναδάσωση της GreenAttack και των Εθελοντών Δασοπροστασίας Καισαριανής στις 20/2/2010

    6.000 προβλαστημένοι σπόροι βελανιδιάς φυτεύτηκαν στον Υμηττό, στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας (Παπάγου) κατά τη διάρκεια της αναδάσωσης που διοργάνωσε η GreenAttack μαζί με τους Εθελοντές Δασοπροστασίας Καισαριανής στις 20/2/2010.

    Η δασική έκταση της Αγίας Ελεούσας είχε καεί το 2007, ενώ κινδυνεύει διαρκώς με τσιμεντοποίηση, καθώς μεγάλα κομμάτια της διεκδικούνται από την Εκκλησία, τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αλλά και τον γνωστό από το σκάνδαλο των υποκλοπών Χρ. Μαυρίκη.

    Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην αναδάσωση έφτασε τα 80 άτομα, στα οποία, συμπεριλαμβάνονται μέλη της GreenAttack και της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής, δεκάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας καθώς και εκπρόσωποι 4 ακόμα οργανώσεων και κινήσεων που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος: «Δασαμάρι – SOS», «Green It up again», «Ενεργoί Πολίτες Παπάγου» και «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού».

    Μπορεί η περίοδος των αναδασώσεων να έφτασε στο τέλος της (νέος γύρος αναδασώσεων θα ξεκινήσει ξανά από το Νοέμβρη) όμως η GreenAttack συνεχίζει τη δράση της. Την επόμενη περίοδο θα οργανώσουμε μια σειρά ανοιχτές συζητήσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας με θέματα όπως: ο νέος νόμος για τα δάση, κλιματικές αλλαγές, μεταλλαγμένα τρόφιμα και διατροφική ασφάλεια και πολλά άλλα. Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε και να συμμετέχουμε σε εκστρατείες και δράσεις για τα σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που βιώνουμε, όπως είναι η ρύπανση των θαλασσών και των ακτών, η προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, τους καταπατητές και τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές, η έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου στις πόλεις μας, ο ρυπασμένος αέρας που αναπνέουμε και πολλά άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***