Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εμπορευματοποίηση και δασοκτόνα πολιτική «καίνε» τα δάση

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (21/3/2010)

Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας κάθε άλλο παρά για γιορτές και πανηγύρια προσφέρεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο καταστρέφονται περίπου 200 εκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών, γεγονός που συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος, αφού ενισχύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά και στη χώρα μας, καμία έκπληξη δεν προκαλεί πλέον το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα πύρινα μέτωπα ρημάζουν τα δάση της, κατακαίνε περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αυτή η επαναλαμβανόμενη τραγωδία που βιώνουμε, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας. Στην κυριολεξία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίζονται ποια θα μετατρέψει τα δάση της χώρας μας από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό - λαϊκή περιουσία, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Πρόκειται ακριβώς γι' αυτήν την πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των κάθε λογής εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων.
Τα παραδείγματα είναι πολλά:

  • Τη 15ετία 1991 - 2005 με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου, που θα μπορούσε να προστατέψει μεγάλες εκτάσεις σε όλη τη χώρα.
  • Αντίθετα, με σειρά από δασοκτόνους νόμους, θέλησαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για ευρείς αποχαρακτηρισμούς των δασών. Η αρχή έγινε με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα». Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Στη συνέχεια, έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003, που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και που παρά τα «ωραία λόγια» περί οικολογίας αρνείται η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τον καταργήσει. Είχαμε, επίσης, την απόπειρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για μια νέα, ακόμη πιο δασοκτόνα, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία τελικά απέτυχε.
  • Τα παραπάνω συμπληρώνονται με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων Δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθήθηκε πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους υποβοηθιέται ακόμα και σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, έργο που ανέθεσε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις που είχαν τσιμεντωθεί στους ίδιους τους καταπατητές!
  • Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφάρμοσαν το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε «φιλέτα» οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο 3139/2003 (του ΠΑΣΟΚ) στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!
  • Και οι δύο κυβερνήσεις έβαλαν το «χέρι» τους για αποχαρακτηρισμούς δασών, ώστε να κάνουν διάφορες μονές ...«ιερές μπίζνες», σε δασικές εκτάσεις περιοχών, όπως η Χαλκιδική, η Σκύρος και το Λασίθι με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου!
«Πράσινο» κύμα εμπορευματοποίησης

Και η σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, δε σταματά τις προσπάθειες για διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου να κάνει «πράσινες» μπίζνες είτε στα καμένα, είτε στα δάση που δεν έχουν καεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο νόμο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αίρει ακόμη και τα λίγα εμπόδια που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση για να στήσει αιολικά πάρκα το μεγάλο κεφάλαιο σε εθνικούς δρυμούς και άλλες προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Επίσης με τις ρυθμίσεις για το λεγόμενο «Πράσινο Ταμείο» δίνει τη δυνατότητα στις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν το «δεξί χέρι» του μεγάλου κεφαλαίου) να διαχειρίζονται τα κονδύλια για το περιβάλλον και τα δάση και να καθορίζουν ακόμη και την περιβαλλοντική στρατηγική!Επίσης, με τον πρόσφατο νόμο για τα καμένα της Αττικής, ουσιαστικά, νομιμοποιούνται καταπατήσεις και οικοπεδοποιήσεις στις καμένες εκτάσεις, διαλύονται οι δασικές υπηρεσίες και το έργο τους εκχωρείται σε ιδιώτες μέσω της Κτηματολόγιο ΑΕ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχέδιο Εγκυκλίου που κυκλοφορεί σε εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου (παρότι ανεπίσημα αμφισβητείται η παρουσία του) ανεβάζει στο 30% το ποσοστό της βλάστησης που πρέπει να έχει μία έκταση για να χαρακτηριστεί ως δασική! Θυμίζουμε ότι το ποσοστό που ίσχυε με το νόμο 998/79 ήταν 15%, ενώ άρθρο του δασοκτόνου νόμου 3208/03, που υποτίθεται πως καταργήθηκε, το ανέβαζε στο 25%.

Ν. Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***