Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ανοιχτή συζήτηση της GreenAttack με θέμα: Τα δάση της Αττικής εκπέμπουν SOS

πηγή: GreenAttack
Η περιβαλλοντική οργάνωση GreenAttack σας καλεί σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα:
Τα δάση της Αττικής εκπέμπουν SOS

Σάββατο, 17/4/2010
στις 12:00 το μεσημέρι
Τσαμαδού 13-15, Εξάρχεια
(στο “στέκι μεταναστών”)

Κάθε χρόνο τα δάση της Αττικής κινδυνεύουν από καταστροφικές πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν καθώς δεν έχουν επαρκή κονδύλια και προσωπικό. Στη συνέχεια ακολουθούν αναδασώσεις-πανηγύρια. Αναδασώσεις που θα αποτύχουν... κι’ αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται δεν στοχεύει στην αποκατάσταση των δασών, αλλά στην τηλεθέαση και την προβολή των εκάστοτε Δημάρχων και κυβερνητικών στελεχών.

Μέρα με τη μέρα, οι οικοδομές σκαρφαλώνουν όλο και πιο ψηλά στα βουνά της Αττικής, εισχωρούν όλο πιο βαθιά στα δάση. Αυθαίρετα κτίσματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, «διεκδικήσεις» ακόμα και με φιρμάνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας... όλα γίνονται ανεκτά από την Πολιτεία.

Όσο για τους νόμους που προστατεύουν τα δάση... ακόμα κι’ όταν εφαρμόζονται (κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά), έχουν τόσα «παραθυράκια» που αφήνουν αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα ανοχύρωτα στα συμφέροντα.

Μήπως αυτή η κατάσταση θα αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση;
 
Η απάντηση είναι αρνητική. Mερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στα δάση αποτελούν τα εξής:

- Οι εξαγγελίες για τη διάνοιξη νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό (με αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος ενός από τους τελευταίους πνεύμονες της Αθήνας)...
- H δημιουργία χωματερής μέσα στο δάσος του Γραμματικού (καμένο πλέον...)
- O νέος νόμος 3818/2010, που αφήνει ανοιχτά «παράθυρα» για την προστασία και την επέκταση των αυθαιρέτων στα δάση της Β.Α. Αττικής...
- Oι εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για αναδασώσεις-φιέστες (45 εκ. € θα μοιραστούν τα επόμενα 4 χρόνια σε εργολάβους, για να πραγματοποιήσουν αναδασώσεις με εξαιρετικά αμφιλεγόμενα αποτελέσματα)... κ.α.

Στην ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει η GreenAttack θα κουβεντιάσουμε τα παραπάνω ζητήματα, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια σε όλα αυτά. Ελάτε να συμμετέχετε στην συζήτηση με τις εμπειρίες, τις ιδέες, τις γνώσεις, τις απορίες και τη γνώμη σας.

Σάββατο, 17/4/2010
στις 12:00 το μεσημέρι
Τσαμαδού 13-15 (στο “στέκι μεταναστών”) Εξάρχεια

1 σχόλιο :

  1. βρε Αλέξανδρε, στους Ενωμένους Μπλόγκερ μπαίνω, σε βρίσκω. στο Δασαμάρι ςος μπαίνω, σε ξαναβρίσκω. μ'αρέσεις. έλα και στο ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ στο Γκάζι αύριο απόγευμα να σε δούμε από κοντά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***