Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Τι συμβαίνει με τον Σ.Π.Α.Π.;


Κάτι δεν πάει καλά με τον Σ.Π.Α.Π. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού), ενώ έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και πολλοί δήμοι που ανήκουν στο σύνδεσμο όπως και ο δικός μας έχουν αρχίσει τις περιπολίες και τη δασοφύλαξη, το κέντρο του δεν απαντά στις κλήσεις των ομάδων πυρασφαλείας.
Μετά από αυτό πήγαμε μια βόλτα μέχρι τη πλατεία της Νέας Πεντέλης στα γραφεία του και τα βρήκαμε κλειστά! Άλλες χρονιές τέτοια εποχή ήταν γεμάτα κόσμο και ο σταθμός βάσης που έχει τον συντονισμό όλων των ομάδων πυρασφαλείας των δήμων, ήταν σε πλήρη λειτουργία.
Ένα ακόμα περίεργο είναι ότι η ιστοσελίδα του Σ.Π.Α.Π. δεν υπάρχει πλέον! Την αναζητήσαμε σαν spap.com.gr που είναι το επίσημο σάιτ και δεν υπάρχει, την αναζητήσαμε με όλους τους τρόπους και δεν υπάρχει πουθενά! Τι συμβαίνει; έκλεισε ο σύνδεσμος;
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν υπάρχουν φέτος χρήματα για πυροφύλακες και αυτό είναι ότι το χειρότερο για τη δασοφύλαξη, καλό είναι λοιπόν οι δήμοι τη στιγμή που ο Σ.Π.Α.Π. αδυνατεί να προσλάβει προσωπικό, να επανδρώσουν οι ίδιοι τα πυροφυλάκειά τους γιατί δεν μας βλέπω καλά, ήδη οι φωτιές είναι περισσότερες απο πέρυσι τέτοια περίοδο και αυτό δεν είναι καλό σημάδι.
Θα επανέλθουμε για το θέμα.

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος3/8/10, 8:59 π.μ.

    κάποτε ο ΣΠΑΠ είχε εθελοντές,τους οποίους ο κύριος Στεργίου δεν γουστάριζε και με τον τρόπο του τους έδιωξε.Διαλαλεί οτι έχει εθελοντές στο δήμο του,όμως αυτοί είναι οι έμμισθοι υπάλληλοί του που αμοίβονται είτε με χρήματα είτε με άλλους τρόπους για τις "εθελοντικές" υπηρεσίες τους.Η φύλαξη του δάσους δεν είναι δουλειά που την κάνεις μόνο και μόνο επειδή αμοίβεσαι,αλλά υποχρέωση του καθενός μας.Οσο για την ιστοσελίδα του ΣΠΑΠ δεν είχε να προσφέρει και τίποτα,όλο συνεντεύξεις και φωτογραφίες του προέδρου του είχε.Ολα στο βωμό της προβολής του Πεντελάρχη!!!!! Εθελοντής (πραγματικός) πυροφύλακας περιοχής Πατήματος Βριλησσίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω τους συντελεστές της ιστοσελίδας για την ανάρτηση.
    Θα συμφωνήσω με τον Ανώνυμο, ότι η είσαι εθελοντής ή είσαι αμειβόμενος πυροφύλακας, θα συμφωνήσω επίσης ότι εάν δεν το αγαπάς το δάσος δεν κάνεις πυροφύλαξη κάνεις αγγαρεία, παραδείγματα έχουμε πολλά δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια εδώ πάνω στη Πεντέλη. Επειδή τυχαίνει και οι τρείς από τους συντελεστές του ραδιοφώνου να είμαστε εθελοντές πυροφύλακες - δασοπυροσβέστες, ο ένας από εμάς είναι στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεντέλης και οι άλλοι δύο στα Άνω Βριλήσσια, εγώ από το 1981, θα παρακαλούσα τον Ανώνυμο μας πεί που φυλάει στο "Πάτημα" γιατί όλα αυτά τα χρόνια είμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι. Για τους παλιούς της πυροφύλαξης είμαι ο χειριστής μέχρι το 2007 του δεκάτονου κανονιού των Βριλησσίων. Τέλος ο λόφος των Άνω Βριλησσίων ΔΕΝ λέγεται "Πάτημα" αγαπητέ, από το 1932, όταν είχαν κατέβει οι Σαρακατσαναίοι στη Πεντέλη, λέγεται Μυρτιά, όνομα καταγεγραμμένο σε τοπογραφικούς χάρτες, άσχετα αν οι τοπικοί "Άρχοντες" του άλλαξαν το όνομα, το Πάτημα Βριλησσίων είναι απο την οδό Αναπαύσεως μέχρι την Ολύμπου. Να ζητήσω συγνώμη για το μακρόσυρτο σχόλιο, αλλά άμα ακούω Πάτημα, τρελαίνομαι.
    Λεωνίδας Μάρκογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/8/10, 10:35 π.μ.

    Δυστυχώς αγαπητέ,ποτέ κανείς και πουθενά δεν έχει αναφέρει ως "Μυρτιά" τη συγκεκριμένη περιοχή.Το "Ανω Βριλήσσια" είναι η μοντέρνα ονομασία.Πάντως το"Πάτημα" δεν είναι ωραίο και σωστό σαν όνομα.Μάλλον "Καταπάτημα" θα έπρεπε να λέγεται γιατί όπως συνηθίζεται ακόμα και στις μέρες μας, από καταπατητές ξεκίνησε η οικοδόμησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηνελόπη22/8/10, 6:39 μ.μ.

    Οι εθελοντές δεν είναι ανταγωνιστικοί των έμμισθων υπαλλήλλων, κατά τη γνώμη μου. Και δεν πρέπει να είναι, γιατί έτσι θα διευκόλυναν το μηχανισμό απολύσεων και παραγωγής ανεργίας (που επ' ουδενί δεν είναι στόχος μας). Οι εθελοντές/ριες ερχόμαστε να ενισχύσουμε το έργο της πυροφύλαξης, το οποίο είναι ...αχανές, πόσο μάλλον που όλες οι άλλες παράμετροι είναι ανεξέλεκτες (καταπατητές, μηδενική περιβαλλοντική αγωγή του κόσμου, ανευθυνότητα των καθ' ύλη υπεύθυνων φορέων...).
    Όπως το βλέπω:
    - δεν υποκαθιστούμε εργαζόμενους
    - κάνουμε μια συμπληρωματική δουλειά με δικαίωμα λόγου, πχ πιέζουμε με κείμενα/report μας μηχανισμό και φορείς στη σωστή κατεύθυνση (Βασικό: δεν κάνουμε τη δουλειά αθόρυβα σαν 'καλά παιδιά' και φεύγουμε για να τα ξαβαβρούμε όλα σε ένα χρόνο στο ίδιο σημείο)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/8/10, 9:59 π.μ.

    Οι εθελοντές δεν είναι ανταγωνιστές των εμμίσθων σαφώς, αλλά οι έμμισθοι είναι ανταγωνιστικοί με τους εθελοντές.Και τα παίρνουν, και τους ξερόλες κάνουν, και πέρα του ωραρίου τους δεν προσφέρουν τίποτα.Ασε που φοράνε και στολές που γράφουν εθελοντής, ενώ θα έπρεπε να γράφουν υπάλληλος.
    Από τότε που μπήκε το συμφέρον στη μέση, χάλασε η συνταγή.Ο κάθε δήμαρχος για να πάρει ψήφους βάζει τους δικούς του έμμισθους μέσα στις εθελοντικές ομάδες, κι αν δεν τους ξαναβολέψει ή δεν επανεκλεγεί, μη τους είδατε και μη τους απαντήσατε!!! Θα διαφωνήσω μερικώς με την Πηνελόπη, και θα πώ πρώτον ότι ο εθελοντής υποκαθιστά τον έμμισθο γιατί κάνει ανιδιοτελώς και χωρίς να είναι υποχρεωμένος αυτό που κάνει(συνήθως με μεγάλη επιτυχία) και δεύτερον η δουλειά του εθελοντή δεν είναι συμπληρωματική.Συμπληρωματική είναι η δουλειά του κάθε έμμισθου άσχετου με το αντικείμενο που κάθε σεζόν προσλαμβάνουν οι δήμοι,για πυροφύλαξη. Αλήθεια, η Πεντέλη είναι όλη σχεδόν καμμένη,μόνο οι αυλές έχουν μείνει, τί προσέχουν μην καεί οι "πυροφύλακες" που πληρώνει το κράτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***