Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ο «πράσινος» και «φιλάνθρωπος» αρχιεπίσκοπος

Άρθρο της Ηλέκτρας Κλείτσα

«Το χρήμα δεν κάνει διακρίσεις, θρησκευτικές, ή φυλετικές και είναι καλοδεχούμενο όταν επενδύεται σε αποστολή φιλανθρωπίας». Αυτή ήταν η δήλωση (ανώνυμου) ιεράρχη στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα ierovima.gr, σε σχέση με τους επίσης ιερούς σκοπούς του ταξιδιού του αρχιεπισκόπου στο Κατάρ.

Πράγματι, όλα δείχνουν ότι οι συναντήσεις του αρχιεπισκόπου με τους εκπροσώπους της επενδυτικής ελίτ του Κατάρ ήταν «εποικοδομητικές». Ενδέχεται μάλιστα τα αποτελέσματά τους, να του επιτρέψουν σύντομα να μιλάει για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης. Το έργο, που θα κοστίσει περίπου ένα δις ευρώ, θα κινηθεί με τη διαδικασία fast track και αναμένεται να αποφέρει σημαντικά κέρδη, τόσο στην εκκλησία, όσο και στους επίδοξους επενδυτές.

Περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πράγματι η μόνη περιβαλλοντικά ασφαλής λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη. Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό, είναι φυσικές πηγές που μπορούν να τροφοδοτήσουν ενεργειακά ολόκληρο τον κόσμο, με πολύ χαμηλό κόστος, απειροελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση και εξάλειψη των κινδύνων που παρουσιάζουν οι συμβατικές μορφές ενέργειας, από τα ορυκτά καύσιμα, μέχρι τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ιδιαίτερα σήμερα, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει χτυπήσει κόκκινο, εξ αιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, (μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων), αλλά και μετά την τραγωδία της Φουκοσίμα, που απέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μια ωρολογιακή βόμβα για το μέλλον της ανθρωπότητας, οι ΑΠΕ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Παράλληλα βέβαια, πολλές από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες ενέργειας, βλέπουν στις ΑΠΕ ένα νέο πεδίο για χρυσές δουλειές. Ανάμεσά τους, και οι νέοι φίλοι του αρχιεπισκόπου από το Κατάρ.

Φιλάνθρωπος, και περιβαλλοντικά ευαίσθητος ο αρχιεπίσκοπος, βάζει το «συμφέρον του τόπου» πάνω από μισαλλοδοξίες και θρησκευτικές διαφορές! Δείχνει το δρόμο της «πράσινης» ανάπτυξης και ταυτόχρονα εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη για την εκκλησία, (νοικιάζοντας μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της), κέρδη που θα επιτρέψουν την επέκταση του φιλανθρωπικού της έργου! Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική από το θεάρεστο έργο που παρουσιάζεται στη βιτρίνα, ας ρίξουμε μια ματιά στη μέχρι στιγμής συμφωνία:

Σε ποιες εκτάσεις

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι ΑΠΕ είναι ίσως σήμερα η μόνη ουσιαστική απάντηση σε μια σειρά από εφιαλτικά περιβαλλοντικά σενάρια που απειλούν τον πλανήτη. Υπάρχουν ωστόσο μερικές προϋποθέσεις: αν για παράδειγμα για να κατασκευαστεί ένα αιολικό, ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο εξαφανιστεί ένα βουνό, ή μια παραλία, τότε μάλλον η λύση δεν είναι και τόσο … «πράσινη». Στην περίπτωση της συμφωνίας που ετοιμάζεται να κλείσει η εκκλησία μάλιστα, δεν μιλάμε για ένα οποιοδήποτε «λοφάκι», αλλά για 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη, που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ομώνυμης μονής!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ισοτιμία», (25/9/11), «Η τεράστια έκταση των 25.000 στρεμμάτων, που έχει στην ιδιοκτησία της η μονή, παρέμενε εδώ και πολλά χρόνια αναξιοποίητη. Αυτό, λόγω του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, που δεν επιτρέπει άλλες παρεμβάσεις, εκτός από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» … «Επελέγη τελικά, με τις “ευλογίες” του δήμου Πεντέλης, μια έκταση 16.000 στρεμμάτων στα νοτιοανατολικά του Πεντελικού Όρους, σε βραχώδη έκταση ανάμεσα στα καμένα. Στα 3.500 περίπου από αυτά τα στρέμματα, θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα 13.000 (σχεδόν) στρέμματα θα φυτευτούν με τρία εκατομμύρια δέντρα, από την εταιρία που θα επιλεγεί και θα εκμεταλλευτεί το πάρκο».

Τι λέει η εκκλησία…

Κανένας λόγος ανησυχίας επομένως! Οι εκπρόσωποι μάλιστα της εκκλησίας επιμένουν ότι όχι μόνο θα παράγονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και ότι ξαφνικά τα καμένα θα ξαναζωντανέψουν, και μάλιστα θα συντηρούνται από την εταιρία που θα αναλάβει το έργο. Σύμφωνα με τον ηγούμενο της μονής, Επίσκοπο Ιωάννη Σακελαρίου, «… θα υπάρξει ελάφρυνση από ρύπους. Επίσης θα έχουμε το δάσος. Και φανταστείτε ένα δάσος που θα συντηρείται για 20 χρόνια. Κάτι θα αποδώσει».

Αμφιβάλει κανείς για το τι θα αποδώσει; Ποιο μπορεί να είναι πραγματικά το μέλλον μιας καμένης δασικής έκτασης που περνάει υπό την «προστασία» μιας ιδιωτικής εταιρίας; Θα εκπλαγεί κανείς αν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια αρχίσουν να «φυτρώνουν» γύρω από τα φωτοβολταϊκά, μεζονέτες, συνεδριακά κέντρα, και γενικά οτιδήποτε μπορεί να είναι στοιχειωδώς πιο κερδοφόρο από τα δέντρα; Εξ άλλου, μπορεί η πολλή σκιά γύρω από τα φωτοβολταϊκά να αποδειχτεί βλαπτική για την απόδοση της επένδυσης…

… και ο δήμος Πεντέλης

Εκτός από τα απαιτούμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» και τις θέσεις εργασίας στα οποία προσβλέπει ο Δημήτρης Στεργίου, δήμαρχος Πεντέλης, δεν βλέπει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα στην υλοποίηση της επένδυσης: «Τα σημεία σε αυτή την περιοχή εκτιμώ ότι, εφόσον είναι πετρώδη τμήματα μέσα σε καμένη δασική περιοχή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγκίστρωση κατόπτρων».

Σιγά μωρέ, βράχια είναι…

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι η επένδυση πράγματι αποδίδει τόσο σε θέσεις εργασίας στην περιοχή, όσο και σε περιβαλλοντικά οφέλη, με τη μεγάλη παράγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ας κάνουμε επίσης την αστεία υπόθεση ότι ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο θα είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του, θα φυτέψει πράγματι τρία εκατομμύρια δέντρα και θα τα περιποιείται με στοργή για τα επόμενα 20 χρόνια.

Εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: ένα δάσος, δεν είναι απλά «πολλά δέντρα, το ένα δίπλα στο άλλο». Είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα, που αποτελείται τόσο από εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας, όσο και από το ίδιο του το έδαφος. Αν στο εσωτερικό του αρχίσουν να «φυτρώνουν» φωτοβολταϊκά, τότε το οικοσύστημα αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ανεπηρέαστο, αφού η ενότητά του θα έχει διασπαστεί οριστικά από ένα ξένο σώμα, ακόμη κι αν γύρω – γύρω υπάρχουν τρία εκατομμύρια νέα δέντρα που ποτίζονται συστηματικά.

Ακόμη κι αν δούμε το θέμα μόνο από τη σκοπιά της μετακίνησης διάφορων ειδών πανίδας από ένα σημείο του δάσους στο άλλο, 3.500 στρέμματα με φωτοβολταϊκά δεν είναι απλά ένα μικρό εμπόδιο, είναι η απόλυτη καταστροφή. Εκτός αν μπορεί κανείς να φανταστεί αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και χελώνες να χοροπηδάνε από ΑΠΕ σε ΑΠΕ!

Προφανώς, για τους υπέρμαχους του έργου, οι βραχώδεις περιοχές είναι μια καλή δικαιολογία για μπίζνες μέσα στο δάσος. Τα «άχρηστα βράχια» όμως, δεν είναι ούτε άχρηστα, ούτε διακοσμητικό στοιχείο, ούτε βάσεις για φωτοβολταϊκά. Ακόμη και πάνω σε βραχώδη εδάφη, συνήθως υπάρχει βλάστηση, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο τα πεύκα, η διατήρησή της είναι ζωτική για την ενότητα του οικοσυστήματος.

Επιπλέον, μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση δεν μπορεί να βρίσκεται στη μέση του πουθενά. 3.500 στρέμματα φωτοβολταϊκών, χρειάζονται ένα αρκετά εκτεταμένο οδικό δίκτυο, μπροστά στην κατασκευή του οποίου, προφανώς δε θα μετρήσουν ιδιαίτερα οι διαβεβαιώσεις για αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

Για τους φτωχούς ρε γαμώτο!

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι η υποκρισία της εκκλησίας δεν έχει όρια. Ας αφήσουμε προς το παρόν στην άκρη την παράνοια που αποτελεί το γεγονός ότι τεράστιες δασικές εκτάσεις βρίσκονται νόμιμα στην ιδιοκτησία τόσο της εκκλησίας, όσο και άλλων ιδιωτών. Ας αφήσουμε επίσης στην άκρη το γεγονός ότι η μονή Πεντέλης δεν έχει πει κουβέντα, και πολύ περισσότερο δεν έχει κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι της για να αναδασωθεί η κατεστραμμένη «ιδιοκτησία» της. Επίσης, ας ξεχάσουμε προσωρινά το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος έχει ζητήσει στο παρελθόν να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις, να ξαναρχίσει η εξόρυξη μαρμάρου στην Πεντέλη, ενώ ταυτόχρονα η μονή Πεντέλης εξακολουθεί να διατηρεί αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή.

Το επιχείρημα όμως για την ενίσχυση του «φιλανθρωπικού» έργου της εκκλησίας είναι πραγματική προσβολή για τη νοημοσύνη μας. Τη στιγμή που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία υποχρεώνεται να πληρώσει το πρόσφατο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία (ναι, για το δυάρι στα Κάτω Πατήσια), πέρα από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις, τη συνολική συντριβή του βιοτικού της επιπέδου, η αμύθητη ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, εξαιρείται ακόμη και από αυτό! Κατά τα άλλα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι χρειάζονται τα νοίκια από τα 16.000 στρέμματα στην Πεντέλη, για να καταφέρουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το «φιλανθρωπικό» τους έργο.

Οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε ότι κι αυτοί άνθρωποι είναι, έχουν ανάγκες. Όσο για τους υπόλοιπους, που δεν είχαν την «τύχη» να είναι μέλη της ιεραρχίας, να διευθύνουν μια τράπεζα, ή έστω μια «πράσινη» εταιρία ενέργειας, όσο για τις καμένες εκτάσεις τις Πεντέλης και τα άχρηστα, αντιαισθητικά πετρώδη τοπία της, ε, κάτι θα γίνει και γι αυτούς. Ο θεός είναι μεγάλος…

πηγή: GreenAttack

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***