Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση ΚΚΕ στην βουλή για φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ: ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΗΣ

Δεν θα επιτρέψουμε την παράδοση του Πεντελικού βουνού στα διεθνικά μονοπώλια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προχωράει η εκκλησία με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου, σήμερα, και με τις ευλογίες της διοίκησης του δήμου Πεντέλης και του Συνδέσμου για την προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μια σειρά πολιτικές της επιλογές ψήφισε παρέα με τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και άλλου πρόθυμους, νόμους που άνοιγαν δρόμους για αυτή την εξέλιξη όπως o ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, το νόμο για τις ΑΠΕ, κ.λπ. που ουσιαστικά λεηλατούν τη δημόσια γη και το λαϊκό εισόδημα.

Συνένοχοι στο έγκλημα όμως είναι και οι δήμοι της περιοχής και ο ΣΠΑΠ, που ή «σφυρίζουν αδιάφορα», ή σιγοντάρουν με δηλώσεις τους το αντιλαϊκό εγχείρημα, απλώνοντας το χέρι σε κάποια ψίχουλα που τους τάζουν οι επίδοξοι επενδυτές σαν «αντισταθμιστικά οφέλη».

Το διεθνικό κεφάλαιο εμπλέκεται στη χρυσοφόρα επένδυση του ενός δις ευρώ, τρίβει με χαρά τα χέρια του υπολογίζοντας στα πολλαπλάσια υπερκέρδη του που θα «ρουφήξει» από το ήδη εξανεμισμένο βαλάντιο της λαϊκής οικογένειας και από τις ισχυρές προσβάσεις που θα αποκτήσει γενικότερα στην εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της πλήρους παράδοσης της ενέργειας στο κεφάλαιο, που από καιρό συναποφάσισαν τα κόμματα της άρχουσας τάξης.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ μια φορά προειδοποιεί ότι οι λαικές οικογένειες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, το αντίθετο. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα και του ΛΑΟΣ, ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου να διευκολυνθεί στην εγκατάστασή του στην Ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και σίγουρη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ καλεί σε ένα πολύμορφο αγώνα για προστασία του Πεντελικού ενάντια στους φονιάδες του βουνού.
Για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί την παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στα πλαίσια αυτά ενημερώνουμε τους κατοίκους της περιοχής αναδημοσιεύοντας την ερώτηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε στον Υπουργό Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Παπακωνταντίνου στη Βουλή στις 8 Δεκέμβρη 2011.

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Για το Φωτοβολταϊκό Έγκλημα στην Πεντέλη.

Την παράδοση του Πεντελικού βουνού στα μονοπώλια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της «πράσινης ανάπτυξης», προχωρούν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και εκκλησία, που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της έκτασης, και με τις ευλογίες της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης και του Συνδέσμου για την προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ολοκληρώνουν, έτσι, το έργο των «γνωστών-αγνώστων» εμπρηστών παραδίνοντας πολύτιμη δημόσια γη στην ολιγαρχία του πλούτου, ντόπια και ξένη.
Η Εκκλησία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο (κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του εγχειρήματος), κάνει ότι μπορεί να ξεπουλήσει «γη και ήλιο» στο κεφάλαιο, 16.000 στρέμματα ηλιόλουστης αναδασωτέας περιοχής, για να στρωθούν με γυαλί 3.500 στρέμματα στις πλαγιές του Πεντελικού.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο για τις ΑΠΕ αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες με μια σειρά ρυθμίσεων (fast track, αποχαρακτηρισμοί εκτάσεων από αναδασώσεις, προώθηση της καταστροφής του περιβάλλοντος μέσα από έργα ΑΠΕ), που έχουν ως στόχο την διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια, είχε φροντίσει από πριν να ανοίξει το δρόμο στα μονοπώλια για τη λεηλασία της δημόσιας γης και του λαϊκού εισοδήματος. Στην ίδια κατεύθυνση η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ περιμένει τώρα τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, για να παράσχει κάθε είδους διευκολύνσεις στην υλοποίηση του πρωτοφανούς περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι της περιοχής και ο ΣΠΑΠ, «σφυρίζουν αδιάφορα», όταν δεν σιγοντάρουν με δηλώσεις τους το αντιλαϊκό εγχείρημα, κλείνοντας το μάτι σε κάποια ψίχουλα που τους τάζουν οι επίδοξοι επενδυτές σαν «αντισταθμιστικά οφέλη».
Το μεγάλο κεφάλαιο που προωθεί τη χρυσοφόρα επένδυση του ενός δις ευρώ, τρίβει κιόλας τα χέρια του υπoλoγίζoντας τα πολλαπλάσια υπερκέρδη που θα απομυζήσει από το πενιχρό βαλάντιο της λαϊκής οικογένειας και από τις ισχυρές προσβάσεις που θα αποκτήσει γενικότερα στην εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού της Χώρας, στο πλαίσιο της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας, που μεθοδικά ΕΕ-άρχουσα τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν προωθούν όλο το προηγούμενο διάστημα, που ολοκληρώνει παράδοση αυτού του στρατηγικού τομέα στα μονοπώλια. Οι καταστρεπτικές επιπτώσεις από την προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης στα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων θα είναι πολλαπλάσιες από την εφαρμογή του προγράμματος «Ήλιος» που κινείται στην ίδια κατεύθυνση και έχει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.
Το έγκλημα, όμως, δεν σταματάει εδώ. Ταυτόχρονα, μέσω της υπόψη επένδυσης, στόχος είναι να κατοχυρωθεί υπέρ της Μονής Πεντέλης μια ευρύτερη δημόσια δασική έκταση 25.000 στρεμμάτων, και παράλληλα να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του ορεινού όγκου, πολύτιμης πηγής ανάσας για τα λαϊκά στρώματα ολόκληρου του λεκανοπέδιου της Αθήνας. Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την πιο πάνω φωτοβολταϊκή λαίλαπα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί, μέσω και της ΔΕΗ ΑΕ και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με μακροχρόνια συμβόλαια για την εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής, πληρώνοντας την κιλοβατώρα σε τιμές περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από άλλες πηγές ενέργειας, τον λιγνίτη, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Αυτό το τεράστιο κόστος θα το επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου η λαϊκή οικογένεια μέσα από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, που αναμένεται να αυξηθούν περεταίρω. Θα καταλήξει ως κέρδος στις τσέπες των μονοπωλιακών ομίλων που θα αναλάβουν τα έργα.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, το αντίθετο. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα από κοινού, μαζί και του ΛΑ.Ο.Σ., ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου να διευκολυνθεί στην εγκατάστασή του στην Ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και σίγουρη κερδοφορία, αλλά και φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.
Το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την προστασία του Πεντελικού ενάντια στους φονιάδες του βουνού. Τέτοιου είδους πολιτικές είναι δεμένες με την εμπορευματοποίηση γης και ενέργειας, με την καπιταλιστική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, με την παραγωγή με γνώμονα το κέρδος. Για αυτό το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας σε λαϊκή εξουσία και οικονομία που είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ικανοποιηθούν οι συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για φθηνή, ασφαλή ενέργεια με πρόσβαση όλων, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, και η ταυτόχρονη προστασία των εργασιακών σχέσεων, του περιβάλλοντος, της δημόσιας ασφάλειας και των λαϊκών αναγκών για αναψυχή.

Ύστερα από αυτά ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να ματαιωθεί η παραπέρα –μετά τις απανωτές πυρκαγιές– καταστροφή του Πεντελικού, που θα οδηγήσει σε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Μαυρίκος
Νίκος Παπακωνσταντίνου
Γιάννης Πρωτούλης
Σπύρος Χαλβατζής


πηγή: Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος19/3/12, 1:22 μ.μ.

    Τα φωτοβολταικα είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση, αλλά μόνο σε χέρσες εκτάσεις. Γιατί αν είναι να ξεριζώσουμε όλα τα δέντρα για να βάλουμε φωτοβολταικά, τότε μόνο οικολόγοι δεν θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αδοκιμη η χρηση της λεξης χερσες. Χρειαζεται σαφηνεια: απαγορευεται η τοποθετηση φωτοβολταϊκων σε δασικες εκτασεις (καμενες ή οχι) και οποιαδηποτε αλλαγη χρησης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***