Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκές… ευλογίες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

f-v200Ραγδαίες εξελίξεις στο Πεντελικό μετά την τροπολογία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπέρ της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών από την Εκκλησία. Άμεσες αντιδράσεις από Συντονιστική Επιτροπή και ΣΠΑΠ, καταδίκη από ΠΕΔΑ και συγκέντρωση στις 20:00 στο δημοτικό κολυμβητήριο Μελισσίων.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης

Με την τροπολογία, την οποία κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου, δίνεται στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με δικά της έξοδα.

Για «φωτογραφική τροπολογία υπέρ της Εκκλησίας, τη στιγμή που η ιδιοκτησία των εκτάσεων είναι αμφισβητουμένη», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την ίδια στιγμή, η Συντονιστική Επιτροπή κατά των Φωτοβολταϊκών απέστειλε οργισμένη επιστολή προς τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία κάνει λόγο για «τροπολογία ντροπής που βάζει ταφόπλακα στο Πεντελικό» και τους καλεί «να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή του βουνού». Επίσης, εκπρόσωποι της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ επιδιώκουν συνάντηση και με τους εισηγητές της επίμαχης τροπολογίας,  προσπαθώντας να αποτρέψουν το να έρθει αυτή προς ψήφιση στη Βουλή.

Στις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις για το θέμα, είναι και το ομόφωνο καταδικαστικό ψήφισμα κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ύστερα από παράσταση που έκαναν εκεί ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο γραμματέας της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη.

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο, εντείνονται. Μετά τη διαδήλωση έξω από την Ιερά Μονή Πεντέλης την περασμένη Κυριακή, απόψε Τρίτη και συγκεκριμένα στις 20:00, δόθηκε και νέο ραντεβού ενόψει της ψήφισης της τροπολογίας, αυτή τη φορά στο δημοτικό κολυμβητήριο Μελισσίων.

Παράλληλα, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΣΠΑΠ και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης θα έχουν συνάντηση με τους εισηγητές της τροπολογίας, ενώ ζητείται πιεστικά άμεση συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι επιφυλάξεις ως προς την τροπολογία διατυπώθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη να εκφράζει ανοιχτά τις επιφυλάξεις του και τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου να κάνει λόγο για «ζητήματα αναδάσωσης και ιδιοκτησίας».

Η τελευταία ανακοίνωση του ΣΠΑΠ

Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος για την Προστασία & Ανάπλαση του Πεντελικού, αναφέρει τα εξής:

«Συναντήσεις θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου και της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό, με τους εισηγητές βουλευτές της προωθούμενης προς ψήφιση από τη Βουλή τροπολογίας, με την οποία θα δίδεται στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στο Πεντελικό όρος.

Η αντιπροσωπεία θα έχει διαδοχικές συναντήσεις σήμερα 20 Μαρτίου 2012 με τους εισηγητές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Χαραλαμπόπουλο, και της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις του ΣΠΑΠ επί της επιχειρούμενης αυτής ενέργειας. Η Διοίκηση του ΣΠΑΠ θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις για το θέμα και με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Την απόφαση αυτή έλαβε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, κατόπιν της εσπευσμένης κατάθεσης προς ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, που δίνει το πράσινο φως στην Εκκλησία για την πραγματοποίηση της επένδυσης, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με ίδια έξοδα στο Πεντελικό Όρος.

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος», που θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος, δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε», να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στη συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες.

Στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Νικόλαος Παναγιώτου, τα μέλη της Ε.Ε. Βλάσης Σιώμος, Κυριάκος Κοντάκης, τα μέλη του Δ.Σ. Στέφανος Τσιπουράκης, Γρηγόριος Ίσσαρης, Αθανάσιος Μαργέτης, Νικόλαος Τζιλιγκάκης, Σεβαστός Βορέας, Γιάννης Μαγκαφώσης, Χρήστος Ποτίδης, και Βασιλική Νικολαροπούλου. Επίσης, από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος, παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση ο Μανώλης Γραφάκος, ο Λεωνίδας Λάζος, ο Αντώνης Φειδοπιάστης κ.ά.».

πηγή: ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***