Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Το Πικέρμι στη Ροή του Χρόνου, του Μύθου και της Ιστορίας

Αναδημοσιεύουμε τη σημαντική δουλειά των μαθητριών και των μαθητών του ΓΕΛ Πικερμίου για τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο του Πικερμίου. Μια σοβαρή και ουσιαστική δουλειά από την οποία οφείλουν να παραδειγματιστούν τα δημοτικά συμβούλια, τα τοπικά συμβούλια και οι λοιποί φορείς.
Οι δασικές εκτάσεις της περιοχής μας, τα ρέματα Βαλανάρη και Δασαμάρι, οι τόποι της Παλαιοντολογικής πανίδας έχουν τους νέους συμμάχους που χρειάζονται! Συγχαρητήρια στους συγγραφείς και στους καθηγητές-εμπνευστές τους.



Οι μαθητές διερευνούν την πορεία του Πικερμίου στη ροή του χρόνου, του μύθου και της ιστορίας. Η αναζήτηση ξεκινά από τα 7 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν στην περιοχή του Πικερμίου ζούσαν τα ζώα της λεγόμενης Πικερμικής Πανίδας και οι κλιματικές μεταβολές οδήγησαν στην εξαφάνισή τους. Στη συνέχεια στεκόμαστε στο ζήτημα της απαγωγής των λόρδων από τη συμμορία των Αρβανιτάκηδων που συνέβη στο Πικέρμι το 1870. Η ομοιότητα των καταστάσεων εκείνης της εποχής με τη σημερινή είναι εμφανής και μεγάλη. Σημαντικό κομμάτι αποτελεί το ζήτημα της μετάλλαξης του Πικερμίου από αγροτική σε οικιστική περιοχή, που συνοδεύτηκε από ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση. Τέλος, το ρέμα του Βαλανάρη φαίνεται να συνδέει για τα καλά το τότε με το σήμερα και να αποτελεί ακόμα μια κιβωτό για την άγρια ζωή.

Υπεύθυνοι Εργασίας: Λαζαρής Α. (ΠΕ04), Νικηφόρου Ε. (ΠΕ02)

Οι εργασίες:


Τεχνήματα και παρουσιάσεις:


πηγή: ΓΕΛ Πικερμίου (2011-12, α΄ τετράμηνο)

1 σχόλιο :

  1. Πηνελόπη13/4/12, 12:56 μ.μ.

    Η ροή των συνειδητών ανθρώπων δεν σταματά! Γιώργο, Ειρήνη, Στεφανία,
    Κατερίνα, Νεφέλη, Ιάσων, Αντιγόνη, Άννα, Αγγελίνα, Φωτεινή, Ράνια,
    Μαριάννα, Ευάγγελε, Αλέξανδρε, Κανάκη και κομπανί, να βρεθούμε στις
    επόμενες δράσεις υπεράσπισης των δασών και των παλαιοντολογικών, των
    ρεμάτων και γενικα των δικαιωμάτων:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***