Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Αναδασώσεις στο Πεντελικό

Το Σάββατο 26/1, φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. έκαναν μικρής κλίμακας σποροφύτευση στο βόρειο Δασαμάρι. Επιλέχθηκε καμένη δασική έκταση πάνω από τον καταρράκτη του Βαλανάρη, σε μια πλαγιά όπου τα δέντρα σπανίζουν παρά τη σχετικά πλούσια βλάστηση -θάμνοι με ξυλώδη κορμό- που αναγεννήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2009. Φυτεύτηκαν σπόροι ήμερης βελανιδιάς που συλλέχτηκαν από βελανιδιές κοντά στη μονή Πεντέλης.


Την Κυριακή 27/1 μια παρέα από την πρωτοβουλία συμμετείχε στην μαζική αναδάσωση που οργάνωσε ο ΣΠΑΠ στην Πεντέλη, κοντά στη βρύση Καρακαντά. Η δράση αφορούσε δενδροφύτευση, αποκλειστικά με πεύκα και κυπαρίσσια. Δυστυχώς δεν συμπεριέλαβαν καθόλου βελανιδιές, δέντρα δύσφλεκτα που προϋπήρχαν των πυρκαγιών και υπάρχουν ακόμη στο Πεντελικό. Το σημείο που επιλέχθηκε για την αναδάσωση ήταν ιδιαίτερα πετρώδες και φτωχό σε βλάστηση κι επομένως ήταν απαραίτητη η αναδασωτική παρέμβαση.


Καταγράφονται κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ώστε στις μαζικές αναδασώσεις να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη.
  • Τεράστιοι λάκκοι από τα ερπυστριοφόρα εκσκαπτικά μηχανήματα που τσαλαπατούν και καταστρέφουν την όποια αυτοφυή βλάστηση. Το γεγονός ότι αυτοί οι λάκκοι ήταν γεμάτοι με νερό από τη βροχή δυσκόλευε περισσότερο τη φύτευση.
  • Οι εθελοντές που συμμετείχαν έπρεπε πρώτα να ξαναγεμίσουν τα 3/4 του λάκκου με το χώμα της εκσκαφής για να μπορέσουν ύστερα να φυτέψουν το δεντράκι.
  • Κάποιοι άλλοι φύτευαν το δεντράκι στο σωρό από το χώμα της εκσκαφής (έξω από το λάκκο) με συνέπεια στις βροχές να παρασυρθεί το χώμα και το δεντράκι να βρεθεί ξεριζωμένο.
  • Πολλοί παρέλειπαν να πιέσουν/πατήσουν το χώμα γύρω από το φυτεμένο δενδρύλλιο.
  • Το πιο ακραίο ήταν κάποια δενδρύλλια φυτεμένα μαζί με την πλαστική γλάστρα!

Συμπέρασμα:
Ο κόσμος έχει καλή διάθεση (αν εξαιρέσει κανείς τις πλαστικές γλάστρες, σακούλες, γάντια που ορισμένοι παρατάνε στο χώρο της περιβαλλοντικής δράσης), αλλά χρειάζεται τις αυτονόητες οδηγίες.
Το απλό θα ήταν να υπήρχαν κάποια ενημερωτικά ταμπλώ ή να διανέμονταν φυλλάδια Α4 με αναλυτικές οδηγίες για τη δενδροφύτευση, π.χ. οδηγός φυτεύσεων.
Τέλος αν δεν ληφθεί μέριμνα για το πότισμα των δέντρων το καλοκαίρι, καθώς και αν οι αρμόδιοι φορείς δεν απομακρύνουν οριστικά τα κοπάδια που βόσκουν παράνομα στην Πεντέλη, όλο αυτό θα αποδειχθεί απλή ματαιοπονία των εθελοντών και κατασπατάληση πόρων.

Καιρός λοιπόν οι αναδασώσεις να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Να γίνουν πιο ήπιες -χωρίς μπουλντόζες- και πιο αποτελεσματικές με την εξασφάλιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την επιτυχία τους: πότισμα, αποκλεισμός βόσκησης και προστασία από τους συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες που διεκδικούν το μισό Πεντελικό βουνό...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***