Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επαναλειτουργεί το τηλεσκόπιο στην Πεντέλη

Άρχισαν οι ξεναγήσεις


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
με μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι μετά από αρκετά χρόνια το Ιστορικό Διοπτρικό Τηλεσκόπιο Newall, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία και θα συμμετέχει δραστικά στις ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.
Έτσι, οι εραστές του έναστρου νυκτερινού ουρανού θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα ουράνια αντικείμενα μέσα από αυτό το μεγάλο τηλεσκόπιο των 62cm. Σημειωτέον, πως το τηλεσκόπιο Newall, την εποχή που κατασκευάστηκε ήταν το μεγαλύτερο Διοπτρικό Τηλεσκόπιο σε ολόκληρο τον κόσμο!
Το τηλεσκόπιο Newall βρίσκεται στον Αστρονομικό σταθμό Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις βραδινές ξεναγήσεις (καιρού επιτρέποντος), εκτός από την παρατήρηση μέσα από το Μεγάλο Τηλεσκόπιο θα διεξάγεται ελεύθερη συζήτηση με το κοινό και θα πραγματοποιείται περιήγηση στους Αστερισμούς (ουρανογραφία) και προσανατολισμός με τον πολικό αστέρα. Επίσης, πριν την προβολή βίντεο («ταξίδι» στο Ηλιακό Σύστημα και πέρα από αυτό), πραγματοποιείται ομιλία από τον Αστρονόμο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκο Ματσόπουλο.
Ο σχετικός σύνδεσμος του διαδικτύου, για τις ημερομηνίες του προγράμματος επισκέψεων (Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής) είναι ο παρακάτω:
http://www.astro.noa.gr/VisCentre/vis_centre_gr.htm
Εκεί μπορείτε να αντλήσετε επιπλέον πληροφορίες για πρωινές ξεναγήσεις μαθητών σχολείου, ή για βραδινές ξεναγήσεις σε γκρουπ άνω των 40 ατόμων.
Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ώρα προσέλευσης κατά τις βραδινές ξεναγήσεις, μιας και αναμένεται μεγάλος όγκος κοινού, αφού ο εντυπωσιακός πλανήτης Κρόνος με τους δακτυλίους του θα είναι ορατός τους επόμενους μήνες!
Φιλικά
Άρης Μυλωνάς


πηγή: Αστρονομία-Astronomy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***