Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Νομοσχέδιο για Εθνικό Κτηματολόγιο

Φέρνει εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων

Με νομοσχέδιο που ετοίμασε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ για την κατάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου, αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, αποχαρακτηρίζονται από δασικές πολλές εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης, ενώ παρακάμπτονται οι διευθύνσεις δασών και τα αρμόδια Δασαρχεία από την κύρωση των δασικών χαρτών. Με άλλα λόγια περιέχονται μια σειρά από διατάξεις που ξεμπλοκάρουν το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ειδικότερα, ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται:
  • Η πλήρης άρση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου, αφού πλέον και το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας σε κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο μέλλον στο Κτηματολόγιο.
  • Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς, με αποτέλεσμα πολλές δασικές εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στις περιοχές να χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα, δηλαδή αποχαρακτηρίζονται και εμπορευματοποιούνται. Επιπρόσθετα με άλλη διάταξη το Ελληνικό Δημόσιο χάνει το δικαίωμά του να αξιώσει την κυριότητα ακινήτου άνω των 2 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δασικό!
  • Με άλλη διάταξη και με πρόσχημα τη γρήγορη σύνταξη των δασικών χαρτών, ανατίθεται η σύνταξή τους στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και μάλιστα ορίζεται ότι θα μπορούν στο εξής να αναρτώνται οι δασικοί χάρτες ακόμη και χωρίς θεώρησή τους από τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία, αν η θεώρηση αυτή δεν γίνει σε διάστημα πέντε μηνών! Επίσης τίθεται η ασφυκτική προθεσμία των τεσσάρων μηνών (με δίμηνη παράταση κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης) για την εκδίκαση των αντιρρήσεων κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.
  • Με άλλες διατάξεις επιμηκύνεται (στα 12 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και στα 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο) η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματογραφικών εγγραφών.
  • Επιβάλλονται πρόστιμα από 50 ευρώ έως 1.500 ευρώ για μη έγκαιρη δήλωση ιδιοκτησίας, ειδικά τέλη για τη λήψη κτηματολογικών αποσπασμάτων, ενώ καθορίζονται τόκοι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του αναλογικού τέλους (χαράτσι) 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (20% για τις πρώτες 15 μέρες καθυστέρησης).
  • Παρακάμπτεται η ισχύουσα νομοθεσία για τις αναθέσεις μελετών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, περιορίζονται οι χρόνοι των ενστάσεων και ορίζεται ως καθοριστικό κριτήριο η χαμηλότερη τιμή, παρά η ποιότητα και οι τεχνικές προδιαγραφές.
  • Με άλλη διάταξη παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης άδειας δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα, δηλαδή σε αυτά που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο, η δόμηση των οποίων είχε σταματήσει πριν από 3 χρόνια με απόφαση του ΣτΕ.
  • Με στόχο την αύξηση αντίστοιχων τουριστικών επενδύσεων μειώνεται η έκταση των δασικών περιοχών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ελεγχόμενες κυνηγετικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το αν η ιδιοκτησία τους είναι δημόσια ή ιδιωτική, στα 2.500 στρέμματα, από 5.000 στρέμματα.

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***