Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οι ηθικοί αυτουργοί για τις καταστροφές των δασών εμφανίζονται σαν υπερασπιστές τους

Μας ξεκούφαναν τα παπαγαλάκια την περασμένη Πέμπτη: «αυστηρές ποινές για λαθροϋλοτόμους», «κακούργημα η λαθροϋλοτόμηση», «μέτρα προστασίας των ελληνικών δασών» και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, από την απροκατάληπτη και χωρίς γκεμπελικά γυαλιά ανάγνωση του οποίου προκύπτει το αντίθετο συμπέρασμα. Ας δούμε γιατί.

Ο νόμος 4052/2012 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 51Α/2.3.2012 και άρχισε να εφαρμόζεται από τις 2 Απρίλη του 2012, έφερε δε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής». Στις 28 Απρίλη του 2012, δημοσιεύσαμε στην «Κ» ανάλυση με τίτλο «Καταστρέφουν τα δάση για καυσόξυλα». Παραθέτουμε την εισαγωγή και την κατακλείδα του:

«Τέσσερις υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Μ. Παπαϊωάννου, Ε. Βενιζέλος, Σ. Ξενίδης), δύο υπουργοί της ΝΔ (Κ. Αρβανιτόπουλος και Μ. Βορίδης) και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, με το νόμο 4055 (παρ. 2 του άρθρου 38), άναψαν το πράσινο φως στους ξυλέμπορους και στους συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα δάση. Ονοματίζουμε αυτούς τους έξι υπουργούς, γιατί υπογράφουν το νόμο. Φυσικά, συλλογικά υπεύθυνοι είναι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, μιας και το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Και βέβαια, υπεύθυνοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ψήφισαν όλο το νόμο καταρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του, κι ακόμη οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, του ΛΑΟΣ και της Μπακογιάννη που ψήφισαν αυτή τη διάταξη (και όχι μόνο) στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο νόμος αυτός συζητήθηκε στη Βουλή και κανένας από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές (ακόμη και των λεγόμενων αριστερών κομμάτων) δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην καταστροφική διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 38. (…) «Μ’ αυτή τη δασοκτόνα διάταξη, θα μετατραπούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις σε εργοτάξιο παραγωγής καυσοξύλων, λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της στροφής στα καυσόξυλα. Οι ξυλέμποροι και οι συνεργάτες τους θα βγάλουν τεράστια κέρδη αφορολόγητα. Γι’ αυτό και πρέπει, εδώ και τώρα, ν’ αναπτυχθεί ένα ισχυρό και πραγματικό κίνημα απ’ όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να καταργηθεί άμεσα αυτή η δασοκτόνα διάταξη».

Στο θέμα επανήλθαμε, καθώς βλέπαμε ότι συνέβαινε αυτό που είχαμε προβλέψει. Τα δάση ξεπατώνονταν από την παράνομη υλοτόμηση των ξυλέμπορων και των συνεργατών τους, ενώ επιπρόσθετα επιβαρύνθηκε περισσότερο το περιβάλλον από την καύση του ξύλου (και όχι μόνο).

Τότε και τώρα, βασικός κορμός των κυβερνήσεων (Παπαδήμου και Σαμαρά) ήταν τα δύο αστικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ενώ, λοιπόν, τα δύο αυτά κόμματα, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ (που είχε ψηφίσει την παρ. 2 του άρθρου 38 του νόμου 4055, αν και δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου), ήταν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δασοκτόνας διάταξης, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές και ως προστάτες του περιβάλλοντος, με την εισαγωγή τροπολογιών, που τις παρουσιάζουν μάλιστα σαν αυστηρότερες. Φυσικά, έπαθαν καθολική αμνησία και δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στην εισαγωγή αυτής της δασοκτόνου διάταξης στο νόμο 4055/2012, μόλις πριν από ένα χρόνο. Ιδού αποκαλυπτικό απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη και φέρει τον τίτλο «Επείγουσες Ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις»: «Η ως άνω αυστηροποίηση είναι αναγκαία δεδομένου ότι η λαθροϋλοτομία, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας πολλαπλή ζημία, η οποία συνίσταται στην πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών στο δασικό οικοσύστημα, το οποίο είναι δημόσιο αγαθό».

Τον ισχυρισμό για αυστηροποίηση των ισχυουσών ρυθμίσεων τον αφήνουμε για το τέλος. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι με τις ισχύουσες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η λαθροϋλοτομία, όμως δεν αναφέρουν ότι ισχύουσα νομοθεσία είναι και η δασοκτόνα παρ. 2 του άρθρου 38 του νόμου 4055/2012, η οποία θεσπίστηκε από τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου και ψηφίστηκε και από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Η αποσιώπηση δεν γίνεται, φυσικά, τυχαία. Γίνεται για να μην προκαλέσουν την οργή των εργαζόμενων, διότι κατάφεραν, με τη δασοκτόνα αυτή διάταξη, να προκαλέσουν σε λιγότερο από ένα χρόνο τεράστια ζημιά στο δάσος και στο περιβάλλον, που ήταν ήδη επιβαρυμμένα πριν την εισαγωγή αυτής της δασοκτόνας διάταξης. Το ίδιο κάνουν και όλα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, γιατί πέρα από το γεγονός ότι είναι θεματοφύλακες του καπιταλισμού, οι ιδιοκτήτες τους παίρνουν από τις κυβερνήσεις πολλές παροχές (π.χ. αναβάλλουν επ’ αόριστο τη διάταξη του πρώτου μνημονιακού νόμου –3845/2010– περί επιβολής φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων).

Ποια είναι η περιβόητη αυστηροποίηση των διατάξεων;

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η ζημιά στο δάσος που ξεπερνά τις 10.000 ευρώ θα χαρακτηρίζεται κακούργημα και όχι πλημμέλημα. Θα δημιουργήσει αυτή η διάταξη, που με μια πρώτη ματιά φαίνεται αυστηρή σε όσους δεν έχουν γνώση της δασικής πολιτικής και των τεκταινόμενων στα δάση, προβλήματα στους μεγαλέμπορους καυσόξυλων και στους συνεργάτες τους και θα ανακόψει την παράνομη υλοτομία; Η απάντηση είναι αρνητική, γιατί η ζημιά που προκαλείται κάθε φορά στο δάσος από τους παράνομα υλοτομούντες δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Ιδού γιατί.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σ. Καλαφάτη για το 2013, οι παράνομα υλοτομούντες θα πρέπει να κόβουν κάθε φορά 494 Χωρικά Κυβικά Μέτρα (ΧΚΜ) Οξυάς ή 360 ΧΚΜ Δρυός για να ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, γιατί θα απαιτούνταν πολύς χρόνος και πολλά μεταφορικά μέσα. Ποτέ οι ξυλέμποροι και οι συνεργάτες τους δεν κατέφευγαν στην παράνομη υλοτόμηση τόσο μεγάλων ποσοτήτων μονοκοπανιάς. Οι αλητήριοι της τρικομματικής κυβέρνησης εισήγαγαν αυτή τη διάταξη για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους και όχι για να κόψουν «με το μαχαίρι» την παράνομη υλοτόμηση. Να δουλέψουν το «αφελές πόπολο» επιχειρούν, με την προπαγάνδα ότι τάχα αυστηροποίησαν τη νομοθεσία για την παράνομη υλοτομία.

Μειώνουν το όριο της ζημιάς για το χαρακτηρισμό του αδικήματος της παράνομης υλοτομίας ως πλημμελήματος από 600 σε 200 ευρώ. Ζημιά μεγαλύτερη από 200 ευρώ θα χαρακτηρίζεται πλημμέλημα, ενώ μέχρι τα 200 ευρώ παραμένει πταίσμα (ο επ’ αυτοφόρω συλλαμβανόμενος για παράνομη υλοτόμηση ξεμπερδεύει μ’ ένα χρηματικό πρόστιμο). Για να κατηγορηθεί ένας λαθροϋλοτόμος για πλημμέλημα, πρέπει να κόψει περισσότερα από 10 ΧΚΜ οξυάς ή περισσότερα από 7,2 ΧΚΜ δρυός ή περισσότερα από 18,71 ΧΚΜ πεύκης και ελάτης. Εάν η παράνομη υλοτόμηση δεν ξεπερνά αυτές τις ποσότητες, το αδίκημα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται ως πταίσμα και ο λαθροϋλοτόμος θα ξεμπερδεύει μ’ ένα χρηματικό πρόστιμο.

Αρα, με την καθιέρωση του ορίου των 200 ευρώ (αντί των 600) δεν χτυπιέται η παράνομη υλοτομία. Απλά, το κύκλωμα των ξυλέμπορων και όλων εκείνων που υλοτομούν παράνομα θα κάνει περισσότερα δρομολόγια για να τιγκάρει τις αποθήκες. Είναι ψέμα, λοιπόν, και το ότι μ’ αυτή τη διάταξη αυστηροποιούν τη νομοθεσία για την παράνομη υλοτόμηση.

Η τρικοματική κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχές της, δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την παράνομη υλοτομία, η οποία δεν καταπολεμιέται μόνο, ούτε τόσο, με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Χρειάζεται να γίνουν πολλά και το σπουδαιότερο να υπάρχει στρατηγική υπεράσπισης του δάσους και του περιβάλλοντος. Οι αστικές κυβερνήσεις δεν έχουν την πολιτική βούληση, γιατί και η παράνομη υλοτόμηση συμβάλλει στη στρατηγική τους, που δεν είναι άλλη από τη δραστική συρρίκνωση του δάσους προς όφελος του κεφαλαίου.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ


(στις φωτογραφίες φαίνονται κομμένοι κορμοί από παράνομη υλοτομία στο Δασαμάρι τον φετεινό χειμώνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***