Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κατέθεσαν πλαίσιο διεκδίκησης για την πυροπροστασία

Το σοβαρό ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας συζητήθηκε στο προχτεσινό περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, μετά από σχετικό αίτημα των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ανέδειξαν τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και τις ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης που υλοποιούν και αποδέχονται την πολιτική που καθιστά εμπόρευμα τη γη. Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων άφησαν στο απυρόβλητο την «πηγή του κακού» και εστίασαν στη σημασία του συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης και του εθελοντισμού. Από την πλευρά δε της Περιφερειακής Αρχής, ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός αποποιήθηκε ευθυνών, λέγοντας ότι το κράτος δε δίνει λεφτά και στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια κάνει ό,τι μπορεί.

Εισηγούμενη το θέμα η Αλ. Μπαλού, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, ανέφερε ότι «Ο όποιος σχεδιασμός και τα μέτρα αντιμετώπισης είναι αναποτελεσματικά. Πάσχουν κυρίως στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση και πολύ συχνά οι καταστάσεις γίνονται ανεξέλεγκτες».

Μιλώντας για τη μεταφορά ευθυνών από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους, η Αλ. Μπαλού τόνισε ότι «έχει σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και οδηγούμαστε να παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες που δημιουργούνται και βάσιμα να σκεπτόμαστε ότι η αντιπαράθεση είναι σκόπιμη για να κρύβονται οι ευθύνες τους». Υπογράμμισε ότι η προστασία των δασών και των κατοίκων δεν μπορεί να στηρίζεται στον εθελοντισμό. «Είναι κι αυτό μια μορφή να μεταφέρεται η ευθύνη στο λαό», τόνισε. Συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορεί στο όνομα της ανάγκης να εμφανίζονται ως «λύσεις» προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται την ανάγκη να μην καούμε σαν τα ποντίκια.

Καταλήγοντας η Αλ. Μπαλού ζήτησε να μάθει τι μέτρα έχει πάρει η Περιφέρεια για την αντιπυρική προστασία και έθεσε και το ζήτημα «του τι διεκδικούμε κάθε φορά, τι μέτρα παίρνουμε, αν διευκολύνουμε την υπάρχουσα κατάσταση και αφήνουμε στο απυρόβλητο τις επιλογές της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τις θέσεις τις «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι είναι αναγκαίο το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταγγείλει και να διεκδικήσει:
  • Αμεσα-επείγοντα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δασών, άμεση χρηματοδότηση για ενίσχυση των υποδομών της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Να καλέσει την κυβέρνηση ώστε με άμεσα μέτρα και σχεδιασμό να προστατεύσει τα δάση, να ρίξει το βάρος της προετοιμασίας για την καταστολή των πυρκαγιών στις επίγειες δυνάμεις και να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών της δασικής και πυροσβεστικής υπηρεσίας και την πλήρωση των χιλιάδων κενών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο μέλλον στο έργο της πυροπροστασίας.
  • Να προστατευτούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από τους επίδοξους καταπατητές και τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να ξεκινήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από την κυβέρνηση, με τη συνδρομή Περιφέρειας και Δήμων, για την αναδάσωσή τους.

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***