Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΣτΕ: Η δασική περιοχή δεν χάνει ποτέ το δασικό της χαρακτήρα


Η προσφυγή που έκαναν οι ιδιοκτήτες οικοπεδούχοι της περιοχής Περιβολάκια του Δήμου Ραφήνας απορρίφθηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την αίτησή τους οι οικοπεδούχοι ζητούσαν να ακυρωθεί το από 6.3.2003 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την περιοχή Περιβολάκια του Δήμου Ραφήνας, η οποία με το επίμαχο διάταγμα εντάχθηκε σε περιοχή πρασίνου.
Ωστόσο, όπως έκριναν οι δικαστές «μία δασική περιοχή δεν χάνει το δασικό χαρακτήρα της ακόμη κι εάν δεν υπάρχει δασολόγιο». Αναλυτικότερα αυτό σημαίνει, ότι όταν μια έκταση έχει τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το άρθρο 24 και ο δασικός νόμος, δεν αποβάλλει το δασικό της χαρακτήρα μέχρι την σύνταξη δασολογίου και συνεπώς εξακολουθεί να προστατεύεται λόγω της δασικής της ιδιότητας.
Οι δικαστές έκριναν επίσης, πως το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (προστασία της ιδιοκτησίας), καθώς η περιοχή Περιβολάκια που έχει αναπτυχθεί οικιστικά και εξυπηρετείται από οδικό δίκτυο καθώς και δίκτυα φωτισμού και ύδρευσης, δεν αναιρεί ούτε τον χαρακτήρα της ως έκτος σχεδίου, ούτε την ύπαρξη δασικών εκτάσεων.

πηγή: Green week

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***