Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ξανά για τις μεγάλες ανατροπές στη δασική νομοθεσία

Σε σειρά άρθρων για το νομοσχέδιο του Εθνικού Κτηματολόγιου αποκαλύψαμε ότι αυτό επιφέρει μεγάλες ανατροπές στη δασική νομοθεσία, πράγμα που ήταν και ο στόχος του. Επί σειρά ετών ασχολούμαστε με το έργο της Κτηματολόγιο ΑΕ και έχουμε αποδείξει ότι δρα κυριαρχικά και παράνομα τόσο στον τομέα της κτηματογράφησης όσο και στις εργασίες σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Τον Οργανισμό Κτηματογράφησης και Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ), που ήταν ΝΠΔΔ, τον αγνοούσε και τον αντιμετώπιζε ως ωσεί παρόντα. Το ίδιο συνέβαινε και με τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών και τα Τμήματα Δασικών Χαρτών των Διευθύνσεων Δασών όλων των Περιφερειών της Ελλάδας. Η κακόφημη Κτηματολόγιο ΑΕ δεν αντλούσε δύναμη μόνο από τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας. Αντλούσε και αντλεί και από τις προνομιακές σχέσεις της με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, που έχει μετατρέψει την εταιρία αυτή στο βασικό εργαλείο ξεπατώματος του δασικού πλούτου της χώρας.

Με το νόμο 3889/2010 και με το ελεύθερο που είχε το ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ από την πολιτική ηγεσία του, η εταιρία κυριαρχούσε στη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών και ο ελεγκτικός ρόλος που είχε απομείνει στη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών ήταν καθαρά διακοσμητικός. Πλέον, με την παρ. 7 του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ να «σκουπίζει» ακόμα και το διακοσμητικό ρόλο της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ από το 1998 είχε επιτρέψει σε καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων να υποβάλουν αίτηση στο πλαίσιο της κτηματογράφησης και να εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δασών. Τότε η εταιρία είχε ενημερωθεί, με έγγραφα, από την αρμόδια Διεύθυνση Δασικών Χαρτών για τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου οι εταιρίες που είχαν αναλάβει για λογαριασμό της τη διαδικασία της κτηματογράφησης να δέχονται τις αιτήσεις ιδιωτών. Οι εταιρίες, όμως, δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις και δέχτηκαν τις αιτήσεις χιλιάδων καταπατητών εκτάσεων του δημοσίου, που οι περισσότερες ήταν δασικές. Τότε, με βάση το νόμο 2308/1995 (άρθρο 2 παρ. 2), ίσχυε το τεκμήριο του δημοσίου, με το οποίο δεν υποχρεωνόταν να υποβάλει «δήλωση εγγραπτέων δικαιωμάτων».

Από τότε μέχρι σήμερα, η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών ζητούσε τους κωδικούς των Ιδιωτών που είχαν καταπατήσει δάση και δασικές εκτάσεις, προκειμένου να καταθέσει αγωγές. Η Κτηματολόγιο ΑΕ αρνήθηκε να δώσει τους κωδικούς, με διάφορα επιχειρήματα, κι έτσι σε πολλές περιπτώσεις χάθηκαν οι προθεσμίες για την υποβολή αγωγών στα δικαστήρια. Κι ενώ μέχρι τώρα το δημόσιο δεν είχε υποχρέωση να υποβάλει «δήλωση εγγραπτέων δικαιωμάτων», έρχεται η τρικοματική κυβέρνηση και μ’ αυτό το νομοσχέδιο υποχρεώνει το δημόσιο να υποβάλει «δήλωση εγγραπτέου δικαιώματος». Ετσι, μπαίνει ταφόπλακα στο τεκμήριο του δημοσίου.

Την προηγούμενη βδομάδα αναφερθήκαμε αναλυτικά στις μεγάλες ανατροπές που επέρχονται στη δασική νομοθεσία. Από την περασμένη Τετάρτη άρχισε η συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο. Ολα τα αστικά πολιτικά κόμματα (μέσα σ’ αυτά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το λεγόμενο ΚΚΕ) έκαναν το κορόϊδο. Δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στις ανατροπές στη δασική νομοθεσία, μερικές από τις οποίες έχουν τη μορφή της φωτογραφικής διάταξης. Μόνο το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ψέλλισε μερικά πράγματα στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια για τη φωτογραφική διάταξη που αφορά και τον Κ. Στέγγο. Ομως, μετά τις «διαβεβαιώσεις» του Σ. Καλαφάτη, ο Π. Χαϊκάλης δήλωσε ικανοποποιημένος.

Οι βουλευτές  Γ. Βλάχος, Α. Μπούρας, Ε. Χριστοφιλοπούλου και Β. Οικονόμου κατέθεσαν δύο προκλητικές τροπολογίες, με τις οποίες ζητούν να νομιμοποιηθούν εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων. Οι δύο πρώτοι ανήκουν στη ΝΔ, η τρίτη στο ΠΑΣΟΚ και ο τέταρτος στη ΔΗΜΑΡ. Σ’ αυτές τις τροπολογίες θ’ αναφερθούμε την επόμενη εβδομάδα.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***