Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Σποτ-«αφύπνισης» στα μέτρα τους

Eurokinissi
Την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, επιχειρεί να ρίξει στους πολίτες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και ενώ προχωρά -για άλλη μία φορά- σε μια τέτοια προσπάθεια, αφήνει απ' έξω τις συνειδητές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε χώρια είτε ως συγκυβέρνηση με υποστηρικτές αυτών των πολιτικών (π.χ. ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΜΑΡ). Στο πρόσφατο τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου για τις δασικές πυρκαγιές, αναλύονται -σε δευτερόλεπτα- οι 140.000 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το 2000 έως και το 2012 και είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα τους 125 νεκρούς, πολίτες και πυροσβέστες και τα επτά εκατομμύρια καμένα στρέμματα. Επισημαίνεται πως μία στις τέσσερις πυρκαγιές ήταν από αμέλεια και μία στις δύο από πρόθεση καταλήγοντας έτσι στο ότι «το 80% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι». Και ολοκληρώνεται αναφέροντας «θα γίνεις κι εσύ ένας από αυτούς; Είναι υπόθεση όλων μας»...

Εξω από αυτό το «σποτ» -και όχι λόγω χρόνου- έμειναν οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και όπλισαν το χέρι των καταπατητών, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική, τα «γερασμένα» αλλά «ετοιμοπόλεμα» (κατά το υπουργείο) οχήματα του Σώματος, οι τεράστιες περικοπές στους προϋπολογισμούς της Υπηρεσίας που υποβαθμίζουν ακόμα και τη στοιχειώδη λειτουργία της, η έλλειψη μέτρων πρόληψης ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές, η απουσία σύγχρονου εθνικού εναέριου στόλου και η συνεχής περικοπή μισθών του προσωπικού.

Υπόθεση όλων είναι να απαιτηθεί η ύπαρξη μιας σύγχρονης Πυροσβεστικής που θα εξασφαλίζει πλήρως το δικαίωμα του πολίτη στην πυρασφάλεια, η στελέχωσή της με προσωπικό που θα καλύψει τα κενά και θα έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά.

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (31/7/2013)

1 σχόλιο :

  1. Με ευχολόγια και σποτάκια δεν σβήνουν οι φωτιές

    Η λίστα των ελλείψεων της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα δεν έχει τέλος, ζητήματα που και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Παρ' όλα αυτά, τους στέλνει να παλέψουν με τις φλόγες, κάνοντας επικοινωνιακή εκστρατεία.

    Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

    «2000-2012: 140.000 πυρκαγιές, 7.000.000 στρέμματα, 125 νεκροί... Μία στις τέσσερις πυρκαγιές από αμέλεια. Μία στις δύο πυρκαγιές από πρόθεση. Το 80% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Θα γίνεις και εσύ ένας από αυτούς; Είναι υπόθεση όλων μας», λέει το κοινωνικό μήνυμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

    Συνοδεύεται από εφιαλτικές εικόνες πυρκαγιών και δεν διαρκεί περισσότερο από 26 δευτερόλεπτα, όμως παρ' ότι είναι εξαιρετικά εύστοχο, δεν λέει όλη την αλήθεια. Η ωμή πραγματικότητα βρίσκει τους ανθρώπους στους οποίους έχει ανατεθεί εδώ και χρόνια η υπόθεση της δασοπυρόσβεσης -τους πυροσβέστες- πιο λίγους και με πιο λίγα μέσα από ποτέ.

    Το φετινό καλοκαίρι, που έχει χαρακτηριστεί από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου «εξαιρετικά δύσκολο» από τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, μπήκε για το Πυροσβεστικό Σώμα με το... αριστερό: με τον Νικόλαο Δένδια να εύχεται «να μη μας κοστίσουν οι ελλείψεις του Σώματος τη φετινή αντιπυρική περίοδο» και να μιλά για «γερασμένο στόλο» αεροσκαφών και τα μεγάλα προβλήματα στα αυτοκίνητα, για να πει τελικά σε συνέντευξή του ότι «η πατρίδα μας χρειάζεται 10.000.000 πυροφύλακες» και να ζητήσει από τους πολίτες να «αναλάβουν ενεργό ρόλο» σε αυτή την «πολύ δύσκολη συγκυρία».

    Τι κρύβουν

    Μια... συγκυρία -που μέχρι στιγμής μετράει μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κύθηρα, Σέριφος, Ρόδος, Κρήτη, Μαρκόπουλο Αττικής) και άλλες μικρότερες που άλλοτε φτάνουν και άλλοτε ξεπερνούν τις 50 μέσα σε ένα 24ωρο. Το σποτ δεν λέει ότι:

    * Τα κονδύλια του Σώματος έχουν μειωθεί κατά 106.057. 801 ευρώ (335.856.699 ευρώ το 2013, όταν το 2012 ανέρχονταν σε 441.914.500).

    * Τα οργανικά κενά υπολογίζονται σε περίπου 4.500 και οι πυροσβέστες είναι μόλις 8.423, όταν το οργανόγραμμα του Σώματος προβλέπει 12.942.

    * Οι μισθοί των πυροσβεστών είναι μειωμένοι 45%.

    * Οι 4.000 πυροσβέστες 5ετούς σύμβασης -παρ' ότι έχουν αποδείξει στην πράξη πόσο πολύτιμοι είναι στη δασοπυρόσβεση- αντιμετωπίζονται ως άλλοι... υπάλληλοι γραφείου από το νόμο που προσελήφθησαν (3938/ 2011). Επιχειρούν 8ωρο ωράριο και δεν μπορούν να δουλέψουν υπερωρίες, νυχτερινές ώρες, Κυριακές, ούτε να μετακινηθούν εκτός έδρας.

    * Οι 1.497 εποχικοί αντί για 1.600, προσελήφθησαν 27 Ιουνίου, αντί για 1η Μαΐου, για μόλις 5 μήνες αντί για οκτώ.

    * Και 725 επιτυχόντες δόκιμοι πυροσβέστες βρίσκονται «στο περίμενε» από τις 31 Δεκεμβρίου του 2012, όταν πέτυχαν στον αδιάβλητο διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και στο φετινό έχουν προβλεφθεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αποδοχών τους.

    * Ακόμη εκκρεμεί η προμήθεια 12.000 στολών.

    * Τα 2.991 οχήματα, εκ των οποίων τα 1.636 υδροφόρες, έχουν να αλλάξουν λάστιχα 7 χρόνια. Μπήκε ο Αύγουστος και ακόμη δεν τελεσφόρησε ο σχετικός διαγωνισμός για την αγορά τους. Τα 1.575 από τα οχήματα αυτά έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 11 έως και 30 έτη, τα 560 από 10 έως 15 έτη, τα 502 από 15 έως 20 έτη, τα 100 από 20 έως 25 έτη. Τα 228 αυτοκίνητα μετρούν από 25 έως 30 έτη ζωής και 185 είναι μεγαλύτερα από 30 ετών. Ενώ τα υπόλοιπα 60 οχήματα που υπολείπονται, και τα είχε πάρει η Πυροσβεστική από τον ΟΔΔΥ και το δασαρχείο, χαρακτηρίζονται απροσδιορίστου ηλικίας.

    * Από τα 21 «καναντέρ» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα 13 μετρούν ήδη πάνω από 30 χρόνια πτήσεων.
    Διαβάστε τη συνέχεια »

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***