Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πυρκαγιές

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται στις πρόσφατες πυρκαγιές τονίζοντας:

«Οι φωτιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα μάλιστα σε επιλεγμένες περιοχές-φιλέτα, όπως Βαρυμπόμπη, Μαρκόπουλο, Κουβαρά, Μαραθώνα, καίγοντας ακόμα και σπίτια, αναδεικνύουν την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης, συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα, γι’ αυτό και ενισχύει την επιχειρηματική δράση σ’ αυτά με διαδικασίες fast track, ενώ, σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και εκχωρεί τη διαχείριση ορεινών όγκων σε ιδιώτες. Όλα αυτά συνθέτουν το αντιλαϊκό–αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που αποτελεί την αιτία των εμπρησμών.

Την ίδια στιγμή, είναι διαρκής η υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων.

Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε τις ελλείψεις και τα κενά στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Να μην υπάρχουν τριών ειδών εργασιακές σχέσεις στην Πυροσβεστική (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί).

Τα τελευταία χρόνια, μεταφέρονται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση, γεγονός που οδηγεί σε παραπέρα κατακερματισμό, ενώ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια με νέα χαράτσια, μέσω της δημοτικής φορολογίας, για πυρασφάλεια και πυροπροστασία. Το ΚΚΕ, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, με επανειλημμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής, είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους απ’ αυτή την κατάσταση και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη-διαχείριση του δασικού πλούτου, την προστασία και αξιοποίησή του, προς όφελος του λαού».

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***