Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Χτίσε στο δάσος, μπορείς!

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, να πάρουν άδεια λειτουργίας από βιομηχανικές μονάδες έως και γκολφ. Τακτοποιούνται μέσω μεταφοράς συντελεστή και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Αγνωστο παραμένει πώς θα υπολογίζεται ο συντελεστής σε δάσος, αλλά αυτά φαίνεται πως είναι «ψιλά γράμματα» για το υπουργείο.


Της Χαράς Τζαναβάρα

Πρωτοφανή επέμβαση στα εναπομείναντα δάση της χώρας επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, που παρέδωσε χθες σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο στην ουσία επιτρέπονται… τα πάντα όλα! Κατασκηνώσεις, τελεφερίκ, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες, ακόμη και γκολφ μπορούν να πάρουν υπό προϋποθέσεις άδεια λειτουργίας. Τακτοποιούνται ακόμη και οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε δασικές εκτάσεις, ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις σε πάρκα και άλση και εντάξεις δασών στο σχέδιο πόλης εφόσον επιβάλλεται για πολεοδομικούς λόγους!

Το μεγαλύτερο «παιχνίδι» γίνεται με τις αεροφωτογραφίες, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό περισσότερων από 12,5 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως δασικής ή μη λαμβάνονται υπόψη οι απεικονίσεις στις λήψεις του 1945, αλλά αν δεν είναι ευκρινείς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές του 1960. Να σημειωθεί πάντως ότι στον τελευταίο νόμο για το Κτηματολόγιο έχουν ήδη θεσπιστεί ακόμα πιο ελαστικές διατάξεις, οπότε η προτεινόμενη ρύθμιση μπήκε για… ξεκάρφωμα και θα αλλάξει με «πίεση» των αρμοδίων.

Καταργεί την αναδάσωση

Το νομοσχέδιο εισάγει τον όρο «δημόσιες γαίες», μέσα από τον οποίο παραδίδει δημόσια δάση σε ιδιώτες και επιχειρεί νέα, πιο… ελαστική, ερμηνεία για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι ζώνες αυτές επιτρέπεται και να ενταχθούν στο σχέδιο για να καλύψουν ανάγκες κατοικίας, χωρίς να διευκρινίζεται αν εξαιρούνται αυτές που ανήκουν στο Δημόσιο.

Με βάση τον ορισμό που καταχωρίζεται στο επίμαχο νομοσχέδιο «δημόσιες γαίες είναι οι εκτάσεις στις οποίες συγκροτούνται φυσικά οικοσυστήματα αποτελούμενα από φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση ή από δασική μεν βλάστηση, αλλά με βαθμό εδαφοκάλυψης των δασικών ειδών σε ποσοστό μικρότερο του 15%».

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και «οι βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις των πεδινών, λοφωδών και ανωμάλων εδαφών, οι βαλτώδεις εκτάσεις, τα ορεινά ρέματα που δεν φέρουν δασική βλάστηση, καθώς και οι μονίμως κατακλυζόμενες από γλυκά ή υφάλμυρα ύδατα, στις οποίες αναπτύσσεται ποώδης ή ξυλώδης βλάστηση που δεν προσδίδει δασική μορφή και δεν είναι δυνατή η γεωργική καλλιέργεια». Προκαλεί έκπληξη η διάταξη που ορίζει ότι οι δημόσιες γαίες δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Ερωτήματα προκαλεί το «πράσινο φως» που δίνεται για σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες γαίες, που έχουν καταδικαστεί από όλες τις οικολογικές οργανώσεις ακόμη και για «καθαρές» περιοχές, αφού επιτρέπεται να χτιστούν βίλες με τους αυξημένους συντελεστές δόμησης που προβλέπονται για ξενοδοχεία.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που κατέχουν δασικές εκτάσεις, πολλές από τις οποίες ανήκουν στο Δημόσιο. Με ειδικό άρθρο προβλέπεται τακτοποίηση μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

Είναι άγνωστο πώς θα υπολογίζεται ο συντελεστής σε δάσος, αλλά αυτά φαίνεται πως είναι «ψιλά γράμματα» για το υπουργείο που είναι αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «στην περίπτωση που η οικιστική αποκατάσταση των μελών οικοδομικού συνεταιρισμού δεν είναι δυνατή λόγω της δασικής μορφής των εκτάσεων που απέκτησε αυτός πριν από την 11.6.1975, τότε ο αρμόδιος φορέας, μέσω της «Τράπεζας Γης» και κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και από τους συναρμόδιους υπουργούς, όπου απαιτείται, δύναται να προβαίνει σε αγορά ακινήτων ή τμημάτων αυτών, ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών ή ενώσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, τα οποία βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, με σκοπό τη δημιουργία τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, τους οποίους εν συνεχεία θα παραχωρεί έναντι ανταλλάγματος στον συνεταιρισμό ή την ένωση εντός ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***