Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Διαλύουν τις κεντρικές δασικές υπηρεσίες


Την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, αλλά και τη δραματική συρρίκνωση των κάτω από αυτήν κεντρικών υπηρεσιών προβλέπει οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ που εγκρίθηκε στο τελευταίο κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενώ σε προηγούμενους σχεδιασμούς το αντικείμενο της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων εντασσόταν στη Γραμματεία της Ενέργειας. Η Γραμματεία Δασών αποσπάστηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2009, όταν δημιουργήθηκε το ΥΠΕΚΑ, αλλά έκτοτε ουδέποτε ενοποιήθηκε με τις άλλες υπηρεσίες περιβάλλοντος που είχαν ομοειδές αντικείμενο.

Τερατούργημα χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων το οργανόγραμμα επισημαίνοντας ότι καταργείται "η Ειδική Γραμματεία Δασών και η Γενική Διεύθυνση Δασών, από έξι διευθύνσεις και μία υποδιεύθυνση με είκοσι επτά τμήματα σήμερα συρρικνώνεται σε τρεις διευθύνσεις με έντεκα ή δώδεκα τμήματα. Διασπάται ο εκ φύσεως ενιαίος (επιστημονικά και διοικητικά) τομέας δασών και οι πλέον κρίσιμες αρμοδιότητες των δασικών χαρτών, του Δασολογίου, της προάσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου και οι προστατευόμενες περιοχές, μεταφέρονται στη Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας, που για ευνόητους -προσχηματικούς- λόγους μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού".

Η ΠΕΔΔΥ προειδοποιεί: "Το έκτρωμα αυτό, εκτός από τον στόχο της δραματικής μείωσης του προσωπικού, στην ουσία εξυπηρετεί την υλοποίηση και του άλλου πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τα δασικά οικοσυστήματα και τη δημόσια περιουσία. Μιας πολιτικής που θέλει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, τα δάση, βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, που επιδιώκει την πλήρη και άνευ όρων παράδοση όλων των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ασκούσε η δημόσια δασική υπηρεσία στα ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς κανέναν έλεγχο και με καταστρεπτικές συνέπειες στα δάση, τη δημόσια περιουσία, αλλά και στην επιβίωση των φτωχών κατά τεκμήριο ορεινών πληθυσμών".

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, με δήλωσή του, υπογραμμίζοντας: "Μετά τη συνεχή εκχώρηση τα τελευταία χρόνια κρίσιμων αρμοδιοτήτων στην Κτηματολόγιο Α.Ε. σε αμιγώς δασικές δραστηριότητες, όπως είναι η σύνταξη των δασικών χαρτών, και τις απανωτές τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια που 'συμπτωματικά' μείωναν τη δασική προστασία, βλέπουμε να ολοκληρώνεται ο αντιδασικός σχεδιασμός της συγκυβέρνησης με πρόσχημα, αυτή τη φορά, το σχέδιο οργανογράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος".

πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***