Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Οχι στην παράδοση των δασικών οικοσυστημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δάση

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα δάση που έφερε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το οποίο καταργεί ό,τι απέμεινε από το καθεστώς προστασίας των δασών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης", είναι ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του δημόσιου πλούτου και γι' αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά την άμεση απόσυρσή του.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που ξεκίνησε με τον Ν. 998/1979 με στόχο την "απελευθέρωση" εκατομμυρίων στρεμμάτων από τη δασική προστασία με τη μετονομασία τους σε "χορτολιβαδικές" και τη θέσπιση της δυνατότητας αλλαγής χρήσης ακόμη και δασών και συνεχίστηκε με το νόμο 1734/1987 με τη μετονομασία τους σε "βοσκότοπους" και τη μεγάλη διεύρυνση της δυνατότητας αλλαγής χρήσης τους. Μέχρι την εμφάνιση του υπό κρίση νομοσχεδίου, τον τίτλο του πιο μελετημένου αντιδασικού νόμου είχε κατακτήσει επάξια ο νόμος 3208/2003, ο οποίος αλλάζοντας τον ορισμό του δάσους και αξιοποιώντας τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των δασικών οικοσυστημάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις είχε στόχο να διευκολύνει την παράδοση εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Τώρα η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να άρει όλα τα εμπόδια για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να αρπάξει όλο και περισσότερη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής και θέλει να αυξήσει τα κέρδη του με τίμημα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα:

-- Στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα στο τουριστικό (διεύρυνση μορφών και χώρου δραστηριοποίησης), βιομηχανικό, κατασκευαστικό κεφάλαιο, εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας, σε βάρος της μέχρι σήμερα παραγωγικής μορφής με τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ και τις ενισχύσεις που συνδέονται με τις βοσκήσιμες-χορτολιβαδικές εκτάσεις.

-- Αντιμετωπίζει τα δασικά οικοσυστήματα ως διέξοδο στα λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, παραχωρώντας τους το δικαίωμα επενδύσεων χωρίς δαπάνες στη γη.

-- Νομιμοποιεί και αναγνωρίζει δικαιώματα ιδιοκτησίας καταπατήσεων, εκχερσώσεων, επεκτάσεων σε χιλιάδες στρέμματα δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων, δικαιώνοντας τον εμπρηστή και καταπατητή.

Από τις διατάξεις του κερδισμένο είναι μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, αφού τους παραχωρούνται τα δασικά οικοσυστήματα και η δημόσια λαϊκή περιουσία υπονομεύοντας τη ζωή, την υγεία, το μέλλον της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Τα δασικά οικοσυστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων με μια δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικολογική τους ανόρθωση, αφού αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φυσικού περιβάλλοντος.

Προϋπόθεση είναι μια άλλη πολιτική που θα προβλέπει την κατάργηση της ιδιοκτησίας στα δασικά οικοσυστήματα και την κοινωνικοποίησή τους, την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξή τους στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***