Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Αναδάσωση στο Δασαμάρι

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου έγινε μικρής κλίμακας αναδάσωση στην καμένη δασική έκταση του Δασαμαρίου, για εμπλουτισμό της φυσικής αναγέννησης που ήδη συντελείται.
Φυτεύτηκαν δασικά δέντρα που αγόρασαν οι κάτοικοι της περιοχής, κατά κύριο λόγο βελανιδιές (αριές, χνοώδεις, ήμερες) καθώς και κυπαρίσσια και χαρουπιές. Όχι πεύκα, τα οποία αφ' ενός βγαίνουν αυτοφυώς και αφ' ετέρου είναι εύφλεκτα. Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τη φύτευση, αφού η δράση έγινε μετά από βροχή.

Εκτός από την παραδοσιακή μέθοδο του σκαψίματος με σκαλιστήρι ή κασμά, αυτή τη φορά για το άνοιγμα των λάκων δοκιμάστηκε και ειδικό βενζινοκίνητο τρυπάνι χειρός. Τα αποτελέσματα της χρήσης ήταν θετικά:
- στοχευμένη διάνοιξη λάκων
- βαθύς λάκος στη διάμετρο που απαιτείται για ένα δεντράκι
- γρήγορη διάνοιξη των λάκων
- προϋπόθεση: να υπάρχουν άτομα να χειριστούν το μηχάνημα εναλλάξ, δεδομένου του βάρους του.




Με την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι οι δήμοι πρέπει να στραφούν σε ήπιες, στοχευμένες, προσεκτικές παρεμβάσεις στις καμένες δασικές εκτάσεις και να εγκαταλείψουν τους εκσκαφείς-τσάπες που καταστρέφουν με τις ρόδες τους κάθε αυτοφυή βλάστηση και αφήνουν πίσω τους μια "τάφρο" τεράστια σε σχέση με το δεντράκι που πρόκειται να φυτευτεί.
Καιρός να συνειδητοποιήσουν όλοι/ες ότι:

ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***