Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Συλλογή υπογραφών για την προστασία των δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι

Το κείμενο των υπογραφών αναγνώστηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου (20-3-2014) και κατατέθηκε στο Δήμο Ρ.-Π. με αριθμό πρωτοκόλλου 3112/21-3-2014. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.


Προς το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου
         τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου
         τον Πρόεδρο του δημ. συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου

Οι καμένες δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι, στα βόρεια του Πικερμίου, απειλούνται εκ νέου, αυτή τη φορά από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την οικοπεδοποίησή τους, σύμφωνα με καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου στις 27/2/2014. Συμπληρωματικά στοιχεία δείχνουν ότι ήδη έχει κλείσει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ του επιχειρηματικού ομίλου Apollo Capital Group και Κινέζικων (κρατικών) εταιρειών για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση μέρους της δασικής γης [International New York Times, 30/12/2013, σελ. 15].

Ως κάτοικοι της περιοχής είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε ό,τι απόμεινε από τη μεγάλη δασική έκταση που από παλιά ονομαζόταν Δασαμάρι λόγω και του ομώνυμου ρέματος [χάρτης ΓΥΣ, 1988]. Γνωρίζουμε ότι το δάσος που υπήρχε εκεί πριν 40 χρόνια έχει καεί τρείς φορές (1995, 1998, 2009) και έχει συρρικνωθεί από την οικοπεδοποίηση μεγάλου μέρους του.
Σήμερα ό,τι έχει απομείνει άχτιστο είναι η καμένη δασική έκταση, περίπου 3500 στρ., μεταξύ Ντραφίου και Διώνης-Αιολίδας.

Η εν λόγω έκταση, όπως φαίνεται και στους δασικούς χάρτες [φύλλα 115986, 115987, 115996 Διευθ. Δασών Ανατ. Αττικής], χαρακτηρίστηκε ως "δάσος και δασική" απο το Δασαρχείο Πεντέλης [πράξη 2532/1980] και κηρύχθηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 1995 [ΦΕΚ 749Δ/2-10-1995] και του 2009 [ΦΕΚ 35Δ/3-2-2010].

Η έκταση αυτή περιβάλλεται από τα ρέματα Δασαμάρι και Βαλανάρη (Βαθύρεμα, Λυκόρεμα) που χαρακτηρίζονται "ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος" [ΦΕΚ 281Δ/23-3-1993].

Στην περιβαλλοντική βάση δεδομένων Οικοσκόπιο (WWF) το Δασαμάρι χαρακτηρίζεται ως βιότοπος CORINE με "μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις". Ομοίως χαρακτηρίζεται και στη βάση δεδομένων για την ελληνική φύση Φιλότης (ΕΜΠ), όπου δηλώνεται με προτεραιότητα προστασίας "πολύ επείγουσα".

Επειδή τα τελευταία χρόνια, το Πεντελικό βουνό ευρύτερα απειλείται από την αλλαγή χρήσης γης (βλ. οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία, φωτοβολταϊκά, βιολογικές καλλιέργειες κ.λπ.), επειδή οι διεκδικητές της συγκεκριμένης δασικής έκτασης που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου δε σταματούν να δραστηριοποιούνται για την οικοπεδοποίησή της με στόχο τον πλουτισμό τους, καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να μην παραμείνει αδρανές. Να ενεργήσει κατάλληλα προκειμένου να καταγγείλει και να ματαιώσει τα κερδοσκοπικά σχέδια των λίγων και να προστατέψει το δασικό χαρακτήρα της περιοχής Δασαμάρι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Να εκδώσει απόφαση που να δηλώνεται ο δασικός χαρακτήρας της απειλούμενης περιοχής, και το παράνομο κάθε ενέργειας που επιδιώκει την μεταβολή του. Να προχωρήσει σε συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες με τους αντίστοιχους θεσμικούς φορείς (Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών, Κτηματολόγιο), καθώς και στις νομικές διαδικασίες για την προστασία των δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι.

Οι κάτοικοι θέλουμε και μπορούμε αυτή η γωνιά του Πεντελικού βουνού που αναγεννάται να ξαναγίνει ένα ζωντανό δασικό οικοσύστημα, ένας πνεύμονας ζωής για όλους.
17-3-2014
(Ακολουθούν 114 υπογραφές κατοίκων.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***