Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Οι κάτοικοι υπερασπίζουν τις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού στο Δασαμάρι. Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου;

Μετά την ανάδειξη της απόπειρας του ομίλου Apollo Capital Group να οικοπεδοποιήσει την εκ του νόμου δασική και αναδασωτέα έκταση στο Δασαμάρι [καταγγελία Α. Τόκα στο δημοτικό συμβούλιο στις 27/2/2014], οι ίδιοι οι κάτοικοι παρεμβαίνουν για την προστασία της περιοχής. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 20/3/2014, διαβάστηκε κείμενο κατοίκων με το οποίο καλούσαν το δήμο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτρέψει την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της συγκεκριμένης δασικής έκτασης, καθώς επίσης να δηλώσει την απόφασή του να την υπερασπίσει από την απειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Το κείμενο συνυπέγραφαν 114 κάτοικοι (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).

Χάρτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας που περιλαμβάνει το Δασαμάρι στις περιοχές προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης.
Συνολικά η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων ήταν θετική. Όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν τη συστράτευσή τους με τους κατοίκους ενάντια στην παράνομη απόπειρα οικοπεδοποίησης.
Ειδικότερα:
Π. Στέφος (πρόεδρος δημ. συμβ.): δήλωσε την πρόθεση του δήμου να συνεργαστούν όλοι πάνω στο θέμα, όμως επιχείρησε να το αντιμετωπίσει σαν τεχνικό ζήτημα, παραπέμποντας τους κατοίκους στις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες του δήμου, ενώ αρνήθηκε επίμονα την έκδοση ψηφίσματος που ζητούσαν οι κάτοικοι, παρότι έγινε συγκεκριμένη πρόταση από τον δημοτικό σύμβουλο Χ. Τσαλαπατάνη και συμφώνησαν και άλλοι.
Ι. Μαγκαφώσης: πρότεινε τη γνωστοποίηση του θέματος στον ΣΠΑΠ για συντονισμένη δράση προάσπισης της συγκεκριμένης δασικής έκτασης που προστατεύεται απο διατάγματα ως ζώνη προστασίας του Πεντελικού βουνού.
Β. Πιστικίδης: είπε ότι είναι περίεργο που για μια τόσο σοβαρή καταγγελία -όπως από την πρώτη στιγμή συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι όταν την κατέθεσε η κ. Τόκα- η δημοτική αρχή επί 20 μέρες δεν έχει κάνει τίποτε κι ούτε έχει εξετάσει το θέμα και τώρα παραπέμπει τους κατοίκους να απευθυνθούν στις τεχνικές υπηρεσίες.
Ο Χ. Τσαλαπατάνης στην εκτενή τοποθέτησή του ανέφερε:
Το πρόβλημα δεν εδράζεται στο ζήτημα νομιμότητα ή μη νομιμότητα, αλλά στο ότι σήμερα επιχειρούνται αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων στο όνομα μεγάλων οικονομικών επενδύσεων. Ο κατευνασμός των ανησυχιών των συνδημοτών δε μπορεί να είναι "απευθυνθείτε στις νομικές υπηρεσίες του δήμου", διότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει τις προτάσεις των κατοίκων, δηλαδή
-Οι αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς να ελέγξουν και να καταγγείλουν αυτή την κατάσταση.
-Το δημοτικό συμβούλιο να βγάλει ψήφισμα καταδίκης οποιωνδήποτε και τώρα και στο μέλλον επιβουλεύονται αυτή την περιοχή και επιδιώκουν ν' αλλάξουν τη χρήση γης. Διότι αυτό είναι ένα πρώτο ανάχωμα σε αυτές τις εταιρείες που προσπαθούν πάντα ν' αλλάξουν το χαρακτήρα της γης.
Υπογράμμισε δε ότι όλες οι προτάσεις των επιχειρηματικών ομίλων αυτή την περίοδο συνοδεύονται από μία αναφορά σε σχέση με το τι αντιδράσεις δημιουργούνται από πλευράς θεσμικών οργάνων και κατοίκων όπου βρίσκονται οι περιοχές. Άρα αυτή η στιγμή είναι κατάλληλη για να καταγραφεί μια τέτοια αντίδραση.
Τέλος πρότεινε στο δήμο πέρα από τα νομικά κ.λπ. να ανοίξει το ζήτημα και προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων και να γίνει συγκεκριμένη ερώτηση στη βουλή για ν' ακουστούν οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.

Αν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Στέφος αρνήθηκε επίμονα τη διαδικασία του ψηφίσματος και παρά την αδικαιολόγητα οργίλη αντίδρασή του, δύο ακόμη δημ. σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος (Π. Βλαχάκης: "ενα ψήφισμα που να λέει ότι συμφωνούμε με τους κατοίκους", Κ. Παπαδοπούλου: "σαφώς είναι δασικό... είμαστε διατεθιμένοι να το υπερασπιστούμε... δεσμευτήκαμε".)

Χάρτης κορνιζαρισμένος έξω από το γραφείο του Δημάρχου και του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου όπου φαίνεται ότι το Δασαμάρι περιλαμβάνεται στη Ζώνη Πρασίνου.
Εκπρόσωποι των κατοίκων αφού αναζητούσαν επί 4 εργάσιμες μέρες τις τεχνικές υπηρεσίες κατά την υπόδειξη του Π. Στέφου, προσέκρουσαν τελικά στον αναμενόμενο(;) φαύλο κύκλο: Οι αρμόδιες υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτε διότι
(α) ένα μήνα μετά την καταγγελία της Α. Τόκα και μία εβδομάδα μετά την καταγγελία των 114 κατοίκων αγνοούν το συγκεκριμένο θέμα,
(β) αφού ενημερώθηκαν τηλεφωνικά σήμερα, δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι όντως δασική και αναδασωτέα και δεν επιτρέπεται η δόμηση βάσει του νόμου,
(γ) όμως για να το εισηγηθούν αυτό γραπτά πρέπει να πάρουν εντολή από το πολιτικό προσωπικό του δήμου και όχι από τους κατοίκους.
Τι να υποθέσει κανείς; Εκεί στο δημαρχείο δεν μιλιούνται μεταξύ τους; Θέλουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους; Με ποιό απώτερο στόχο; Για να τους αποθαρρύνουν να προασπίζουν τις δασικές εκτάσεις της περιοχής τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου; Αυτή η αντικοινωνική στάση τους ποιούς εξυπηρετεί; Η συνέχεια θα δείξει!

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/3/14, 10:27 μ.μ.

    Να ακολουθηθεί το παράδειγμα του Δήμου Παλλήνης για το λόφο Λεβίδι και να χαρακτηριστεί η έκταση αυτή - ανάμεσα στο Δασααμάρι και το Ντράφι - ΑΜΕΣΑ "ΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ" !!! Αυτό δε στοιχίζει τίποτα στο Δήμο και σταματάει τις ορέξεις για εύκολο πλουτισμό κάθε τυχοδιωκτικού ομίλου... Τα μεγαλύτερα θύματα είναι ο κόσμος που πάει και αγοράσει φούσκες "μετοχές-οικόπεδα" μετά από τόσα χρόνια από την πρώτη φούσκα των ακινήτων... ΔΗΜΑΡΧΕ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΡΑ - ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!! Και ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ" από όλους τους λοιπούς υποψήφιους!!! Γνωρίζουμε και μετά ψηφίσουμε!
    Το πιο γελοίο είναι που ο "όμιλος" διαφημίζει έκταση με πλήρεις παροχές (δρόμους, νερό κ.α.). Μάλλον δεν έχουν έρθει ούτε για βόλτα προς τον "πρώην" Άγιο Σπυρίδωνα...
    Να κάτι ακόμα για το οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ραφήνας-Πικερμίου. Φτάνει πια η κοροϊδία! Γνωρίζουμε (τις προθέσεις τους) και μετά ψηφίσουμε! Ελπιζω να ξυπνήσουν κάποια στιγμή οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για όλα τα παραπάνω θέματα συμπολίτες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/3/14, 11:35 μ.μ.

    please correct "λόφο Λεβίδη" & "Δασ-αα-μάρι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη2/4/14, 12:12 π.μ.

      Eνημερωθήκαμε για το καθεστώς του λόφου Λεβίδη. Πριν λίγα χρόνια υπήρξε η σκέψη απαλλοτρίωσης - το ποσό ήταν αστρονομικό- και κατέληξαν στην εξής λογική απόφαση: δεδομένου ότι ακόμη και το ιδιωτικό δάσος δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε κάτι άλλο πέρα από δάσος, πρέπει απλά ο δήμος να μεριμνά ώστε να διαιωνιστεί η ύπαρξή του και να μην αλλοιωθεί ο δασικός του χαρακτήρας.

      Διαγραφή
  3. Πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Πεντέλης, Δ. Στεργίου, σε μια συνέντευξή του δήλωσε: «Θεωρώ ότι ο “Καλλικράτης” έγινε εσπευσμένα με ένα θεσμικό πλαίσιο διάτρητο σε πολλά σημεία, που σίγουρα ήταν τελείως διαφορετικό, από αυτό που ονειρευτήκαμε. Ο “Καλλικράτης” θέλει θεσμικές και χωροταξικές διορθώσεις. Είναι αδιανόητο χωροταξικά, για παράδειγμα, το Ντράφι να μην ανήκει στην Πεντέλη και να ανήκει στη Ραφήνα, ένας ορεινός οικισμός σε έναν παραθαλάσσιο Δήμο.»
    Ανεξάρτητα από τις όποιες σκοπιμότητες μπορεί να περιέχει μια τέτοια δήλωση, περιέχει όμως μιαν μεγάλη αλήθεια. Οικισμοί όπως το Ντράφι, η Διώνη και ο Αγ. Σπυρίδωνας (Αιολίς) χτισμένοι σε λόφους και βουνά του ορεινού όγκου της Πεντέλης έχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα από τις παραθαλάσσιες περιοχές του λιμανιού της Ραφήνας. Ο δήμος Ραφήνας θα επικεντρώνεται στο λιμάνι του διότι απο 'κεί έχει έσοδα! Οι ορεινές περιοχές του Πικερμίου του είναι αδιάφορες μιας και όσο δεν "αξιοποιούνται" (από τους ιδιώτες τύπου Apollo) δεν θα γεμίζουν τον δημοτικό κορβανά.

    Αυτά, σαν απάντηση στο ερώτημά σας "Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***