Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Επιστολή-ερώτηση προς δασικές υπηρεσίες

Η ερώτηση κατατέθηκε την Τρίτη 3/6 από την πρωτοβουλία Δασαμάρι S.O.S. και τη δημοτική κίνηση Μέτωπο Ψηλά στο Δασαρχείο Πεντέλης (αρ. πρωτ. 31294/2510/3-6-2014) και στη Δ/νση Δασών Ανατ. Αττικής (αρ. πρωτ. 2410/3-6-2014).

Πικέρμι, 3/6/2014
Προς:  -Δασάρχη Πεντέλης
           -Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής

Θέμα: Ενέργειες Δασικών Υπηρεσιών για την προστασία της δασικής έκτασης «Δασαμάρι»


Κύριοι,

Ως κάτοικοι του Πικερμίου δραστηριοποιούμαστε για την προστασία της καμένης δασικής έκτασης «Δασαμάρι» η οποία εκτείνεται βόρεια του Πικερμίου, μεταξύ των οικισμών Ντραφίου και Διώνης [επισύναψη Α]. Η συγκεκριμένη έκταση -ό,τι απόμεινε από τη μεγάλη δασική έκταση που από παλιά ονομαζόταν Δασαμάρι λόγω και του ομώνυμου ρέματος (χάρτης ΓΥΣ, 1988)- έχει συρρικνωθεί λόγω της ένταξης οικισμών και των μεγάλων πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων (1995, 1998, 2009). Τελευταία απειλείται εκ νέου από ιδιώτες με την επωνυμία Apollo Capital Group (http://apollocapitalgroup.gr) οι οποίοι συνάπτουν επενδυτικές συμφωνίες για την οικοπεδοποίησή της [επισύναψη Β], όπως έγινε γνωστό μετά από καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου στις 27/2/2014 [επισύναψη Γ].

Επειδή τα τελευταία χρόνια, οι δασικές εκτάσεις στο Πεντελικό βουνό απειλούνται από την αλλαγή χρήσης γης (βλ. οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, βιολογικές καλλιέργειες κ.λπ.), εμείς οι κάτοικοι που ενδιαφερόμαστε ώστε αυτό το τμήμα του Πεντελικού όρους που αναγεννάται να ξαναγίνει ένα ζωντανό δασικό οικοσύστημα, ένας πνεύμονας ζωής για όλους και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης και πλουτισμού για λίγους, απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο φορέα προκειμένου να πράξει το καθήκον του για την προστασία του.

Εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, η εν λόγω έκταση όπως φαίνεται και στους δασικούς χάρτες (φύλλα 115986, 115987, 115996 Διευθ. Δασών Ανατ. Αττικής), χαρακτηρίστηκε ως "δάσος και δασική" απο το Δασαρχείο Πεντέλης (πράξη 2532/1980) και κηρύχθηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 1995 (ΦΕΚ 749Δ/2-10-1995) και του 2009 (ΦΕΚ 35Δ/3-2-2010).
Η έκταση αυτή περιλαμβάνεται στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού όρους (ΦΕΚ 755Δ/1988) και περιβάλλεται από τα ρέματα Δασαμάρι και Βαλανάρη (Βαθύρεμα, Λυκόρεμα) που χαρακτηρίζονται "ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος" (ΦΕΚ 281Δ/23-3-1993).
Στην περιβαλλοντική βάση δεδομένων Οικοσκόπιο (WWF) το Δασαμάρι χαρακτηρίζεται ως βιότοπος CORINE με "μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις". Ομοίως χαρακτηρίζεται και στη βάση δεδομένων για την ελληνική φύση Φιλότης (ΕΜΠ), όπου δηλώνεται με προτεραιότητα προστασίας "πολύ επείγουσα".

Οι μέχρι τώρα ενέργειες για την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι από τη νέα απειλή, μετά την καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου, είναι οι εξής:
1. Με πρωτοβουλία των κατοίκων συντάχθηκε κείμενο που υπέγραψαν πάνω από 200 δημότες, με το οποίο διεκδίκησαν από το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου να δεσμευτεί για την προστασία της συγκεκριμένης δασικής έκτασης [επισύναψη Δ].
2. Εκδόθηκε η ομόφωνη απόφαση 52/2014 του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για την προστασία της έκτασης [επισύναψη Ε].
3. Κατατέθηκε στο κοινοβούλιο σχετική ερώτηση των βουλευτών Χ. Καφαντάρη και Γ. Πάντζα στο κοινοβούλιο [επισύναψη ΣΤ].
4. Σε μία πρώτη απάντηση του Υπουργείου ΠΕΚΑ καταγράφεται ότι «δεν προβλέπεται πολεοδόμηση της περιοχής» ενώ παράλληλα «έχει ζητηθεί και αναμένεται ενημέρωση από την οικεία Δασική Υπηρεσία». [επισύναψη Ζ].
5. Υπήρξαν εκτενή δημοσίευματα στον τύπο: εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ [επισύναψη Η], περιοδικό HotDoc [επισύναψη Θ].

Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να ερωτήσουμε σχετικά με τις δικές σας ενέργειες για την προστασία της καμένης δασικής έκτασης στο Δασαμάρι:

1. Εχετε εκδόσει ή προτίθεστε να εκδόσετε άδειες στην περιοχή για άλλες χρήσεις γης πέραν της δασικής και ποιές;
2. Έχετε προβεί στην κήρυξη ως αναδασωτέων των εκχερσωμένων εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους χάρτες της συγκεκριμένης περιοχής; Αν όχι, πότε προτίθεστε να το πράξετε;
3. Ποιές ενέργειες σκοπεύετε να αναλάβετε για την αποκατάσταση της δασικής βλάστησης στην εν λόγω καμένη περιοχή; Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, από την πυρκαγιά του 1995, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια υποβοήθησης της φυσικής αναγέννησης της εν λόγω έκτασης.
4. Τι μέτρα θα λάβετε για την προστασία της περιοχής από τις κατά καιρούς απειλές οικοπεδοποίησης/τσιμεντοποίησης (Apollo Capital Group, κτήμα Πεντέλη, κ.ά.) καθώς και τη διαρκή υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής από την παράνομη βόσκηση, την υλοτομία και τις κυνηγετικές δραστηριότητες;


Ευχαριστούμε για την απάντησή σας και τις σχετικές ενέργειές σας.

Γιώργος Σταυρινός
εκ μέρους της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Δασαμάρι S.O.S.

Αμαλία Τόκα
δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου με την κίνηση Μέτωπο Ψηλά

Επισυνάπτονται:
Α. Χάρτης με το περίγραμμα της καμένης δασικής έκτασης «Δασαμάρι».
Β. Σελίδα από παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου Apollo Capital Group.
Γ. Καταγγελία-ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου από τη δημοτική σύμβουλο Αμαλία Τόκα σχετικά με «Σοβαρό σκάνδαλο καταπάτησης δασικής και δημόσιας γης στο Δασαμάρι και στο Ντράφι από επιχειρηματικό όμιλο».
Δ. Κείμενο υπογραφών των κατοίκων για την προστασία των δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι.
Ε. Ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για την  προστασία του δασικού χαρακτήρα των καμένων δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι.
ΣΤ. Σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο των βουλευτών Χ. Καφαντάρη και Γ. Πάντζα.
Ζ. Απάντηση Υπουργείου ΠΕΚΑ.
Η. Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ.
Θ. Δημοσίευμα στο περιοδικό HotDoc.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***