Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής αυτοσχεδιάζει στη Ραφήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/3/2015
Η Περιφέρεια Αττικής αυτοσχεδιάζει στη Ραφήνα


Η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να προστατέψει την άκρη ενός τεράστιου πάρκινγκ που έχει καταλάβει την παραλία της Ραφήνας μέχρι την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, αντί το ίδιο το οικοσύστημα του ρέματος. Με ποιό όφελος; Να μη χαθούν 5–10 θέσεις παρκαρίσματος σε ένα αχανές πάρκινγκ που εξυπηρετεί εκατοντάδες ΙΧ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου, των εκπροσώπων της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας Ραφήνας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ενάντια στην κοινή λογική, η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει να ξαναστενέψει την έξοδο του ρέματος στη θάλασσα. Επιχειρεί μια ακόμη εργολαβία στο στόμιο, στο σημείο που η δύναμη του εγκλωβισμένου νερού στην πλημμύρα του 2013 γκρέμισε το τσιμέντωμα της όχθης για να βρει επιτέλους δίοδο στη θάλασσα.

Είναι τόσο απλό, όσο και λογικό: όσο στενεύεις το στόμιο, τόσο ενισχύεις τις πλημμύρες στη διαδρομή του ρέματος που περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές. Ιδιαίτερα όταν η παροχή του νερού που καταλήγει στο μεγάλο ρέμα έχει πλέον τριπλασιαστεί σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν, λόγω της τσιμεντοποίησης της πεδιάδας των Μεσογείων, της αποψίλωσης του δασικού πλούτου της Πεντέλης και της εκτροπής πλημμυρικού όγκου από τη λεκάνη του Ποδονίφτη προς τη Ραφήνα, μέσω της Αττικής Οδού.

Θα υπερασπιστούμε τα αυτονόητα.

Δεν θα επιτρέψουμε εργολαβίες που επιβαρύνουν οικολογικά το μοναδικό οικοσύστημα του ρέματος, χωρίς να συμβάλουν στο ελάχιστο στην αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και των παρακείμενων ιδιοκτησιών.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες αποκατάστασης του γκρεμισμένου τοίχου με πέτρες ή τσιμέντα.

Ανάκτηση του φυσικού δέλτα της εκβολής με τεκμηριωμένη επιστημονικά περιβαλλοντική μελέτη ή με τη δύναμη της φύσης.

Κινηση για την Προστασια και Αναδειξη του Μεγαλου Ρεματος Ραφηνας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***