Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας


ΚΑΛΕΣΜΑ

Σας καλούμε μεθάυριο Δευτέρα 13/7 και ώρα 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου, όπου γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο που θα πάρει θέση σχετικά με αντιπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Αττικής στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και είναι κρίσιμο γιατί θα αναδείξει τις προθέσεις των τοπικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση της εκβολής αλλά και συνολικά του Μεγάλου Ρέματος, που είναι χαρακτηρισμένο ως ρέμα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και αυτή την περίοδο δρομολογείται η οριοθέτησή του.

Η παρουσία μας εκεί είναι απαραίτητη για να στείλουμε το μήνυμα οτι οι δημότες Ραφήνας-Πικερμίου δε θα επιτρέψουν την παραπέρα υποβάθμιση του οικοσυστήματος του Μεγάλου Ρέματος, αντιθέτως απαιτούν την προστασία και ανάδειξή του.

Επισυνάπτουμε το κείμενο υπογραφών βάση του οποίου καλέστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8 μ.μ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Καμία παρέμβαση στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Το Φεβρουάριο του 2015 η Περιφέρεια ξεκίνησε την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από την πλημμύρα του Φεβρουάριου 2013 τόσο στην οδό Ευβοϊκού όσο και στην εκβολή του ρέματος δίπλα στο parking. Στην οδό Ευβοϊκού η αντικατάσταση του γκρεμισμένου τοιχίου με συρματοκιβώτια είχε ένα νόημα αντιπλημμυρικής προστασίας κάποιων κατοικιών που χτίστηκαν δίπλα στο ρέμα. Στην εκβολή όμως, η προγραμματισμένη παρέμβαση (που σταμάτησε ύστερα από την κινητοποίηση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας) όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση (αφού εκτός από λίγες θέσεις parking δεν υπάρχει κάτι άλλο που να κινδυνεύει από ενδεχόμενη πλημμύρα) αλλά όπως εκτιμούν επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) «θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντική όχληση στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της εκβολής».

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας «είναι ένας μικρός αλλά εξαιρετικά σημαντικός υγρότοπος, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, 31 από τα οποία αποτελούν είδη Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ 8 περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων της Ελλάδας», σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και ένας από τους ελάχιστους υδροβιότοπους που έχουν παραμείνει στην Αττική.

Σαν πολίτες με στοιχειώδη οικολογική ευαισθησία, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου να σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία «…το κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσης υδατορέματα στη φυσική τους κατάσταση προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία τους ως οικοσυστημάτων…» και να αποτρέψει την οποιαδήποτε παρέμβαση οποιουδήποτε φορέα στο χώρο της εκβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***