Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Οδός Βαλανάρη: η εν πολλαίς αμαρτίαις καταπεσούσα...

Την τιμητική του είχε φέτος ο Βαλανάρης: οι γνωμοδοτήσεις για τη μελέτη οριοθέτησής του, τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης, η απόπειρα μετονομασίας του, ο βίαιος καθαρισμός του ρέματος (ή εκκαθάριση του οικοσυστήματος;) έχουν αναλυθεί και τεκμηριωθεί σε αρκετά δημοσιεύματά μας [1, 2, 3, 4]. "Ο Βαλανάρης πλημμύρισε, ο Βαλανάρης πλημμυρίζει, ο Βαλανάρης θα πλημμυρίσει" στενάζουν Δημοτικοί και Περιφερειακοί παράγοντες. "Η στάθμη του νερού θα ανέβει και θα καλύψει οικόπεδα, σπίτια, δρόμους, υποδομές. Να προλάβουμε! Ενοχος ο Βαλανάρης! Βάλτε μέσα τις μπουλντόζες, χτίστε σαρζανέτια, τσιμεντώστε γεφύρια...".

Κι ύστερα ήρθε η καταιγίδα.

Τις ώρες της δυνατής καταιγίδας της Πέμπτης 22 και Παρασκευής 23 Οκτώβρη βρεθήκαμε στην οδό Βαλανάρη, τον δρόμο που βρίσκεται παράπλευρα στο ρέμα Βαλανάρη, όριο του οικισμού Ντράφι. Θελήσαμε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα τρομοκρατικά σενάρια πνιγμών, λιμών και καταποντισμών που ακούσαμε και διαβάσαμε από ουτιδανές εισηγήσεις. Και τι βρήκαμε; Εναν αμέριμνο Βαλανάρη να ρέει ομαλά και απρόσκοπτα, δίχως ιδιαίτερες εξάρσεις. Αντίθετα, πλημμυρισμένη ήταν η οδός Βαλανάρη, αδιάβατη από τη συσσώρευση νερού και φερτών στο οδόστρωμα. Νερά που κατεβαίνουν από τα οικόπεδα στις απότομες κλιτύς του οικισμού Ντράφι και μένουν στο οδόστρωμα λόγω ανύπαρκτου συστήματος παροχέτευσης ομβρίων. Φερτά από καταπτώσεις, διαβρώσεις και κακοτεχνίες άλλων δρόμων που βρίσκονται πάνω από την οδό Βαλανάρη, π.χ. της οδού Κοραή.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν το πρόβλημα σε όλη την έκτασή του. Και σίγουρα το πρόβλημα δεν προέρχεται από το ρέμα Βαλανάρη, αλλά από ανεπάρκειες στην κατασκευή και επισκευή των δρόμων. Ας αφήσουν επιτέλους τον Βαλανάρη στην ησυχία του.
⛈ ⛈ ⛈

Η οδός Βαλανάρη πλημμυρισμένη λόγω ανύπαρκτου συστήματος παροχέτευσης των ομβρίων. Δίπλα, ο Βαλανάρης ρέει ομαλά βαθειά στην κοίτη του δίχως πρόβλημα. Η πυκνή βλάστηση συγκρατεί τα πρανή.
⛈ ⛈ ⛈

Λίγο πιο πέρα, χώματα και πέτρες που πέφτουν από επικλινή οικόπεδα, κλείνουν την οδό Βαλανάρη. Τμήμα του δρόμου έχει πέσει και υπάρχει υπόγεια διαβρώση, όχι από τα νερά του Βαλανάρη (που στο σημείο αυτό η κοίτη του έχει πολλά μέτρα πλάτος), αλλά από τα νερά που κατεβαίνουν την κλιτύ προερχόμενα από διάβρωση της παράλληλης από πάνω οδού Κοραή. Το πρόβλημα λοιπόν προκύπτει πάνω από την οδό Βαλανάρη και όχι από κάτω, από το ρέμα Βαλανάρη.
⛈ ⛈ ⛈

Το σημείο όπου η οδός Κοραή έχει διαβρωθεί, πριν από μερικά χρόνια! Η καταιγίδα παρασέρνει τα φερτά, χώματα και πέτρες προς τα κάτω, στην οδό Βαλανάρη.
⛈ ⛈ ⛈
Γενική άποψη των καταπτώσεων. Τελικά η πλημμύρα στην οδό Βαλανάρη, τα χώματα και οι πέτρες δεν προκαλούνται από καμία πλημμυρική ροή του Βαλανάρη. Τα προβλήματα προκαλούνται από διαβρώσεις λόγω του ανύπαρκτου συστήματος παροχέτευσης των ομβρίων.
⛈ ⛈ ⛈
Συμπέρασμα: Καλούνται οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
1. Να επισκευάσουν το οδόστρωμα της οδού Κοραή που στέλνει νερά, χώματα και πέτρες προς την χαμηλότερη παράλληλό της, την οδό Βαλανάρη, με αποτέλεσμα ζημιές και στο οδόστρωμα της οδού Βαλανάρη. Να την επισκευάσουν και για ένα ακόμη σοβαρό λόγο: διότι βαθμιαία η οδός Κοραή υποσκάπτεται με ενδεχόμενο να φύγει μεγαλύτερο κομμάτι της μαζί με διερχόμενα αυτοκίνητα.
2. Να επισκευάσουν το τμήμα της οδού Βαλανάρη που έχει τρωθεί από αυτή την κατάσταση.
3. Να κατασκευάσουν σύστημα παροχέτευσης ομβρίων στην οδό Κοραή, στην οδό Βαλανάρη, στην οδό Φιλικής Εταιρίας και εννοείται όπου αλλού χρειάζεται.
4. Να μην αγγίξουν το οικοσύστημα του Βαλανάρη.

Ας μην καθυστερούν άλλο, διότι οι εργολαβολάγνοι που βλέπουν νερά, χώματα και πέτρες σε ένα δρόμο δίπλα σε ρέμα, καραδοκούν για να χτίσουν συρματοκιβώτια στο ρέμα! Καραδοκούν να αποψιλώσουν τη βλάστηση στα πρανή, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν την ταχύτητα του νερού, να επιδεινώσουν τον πλημμυρικό κίνδυνο στα κατάντη του ρέματος στη Ραφήνα και προφανώς να αφήσουν άθικτο τον πλημμυρισμό λόγω ομβρίων της οδού Βαλανάρη. Η καταστροφή του οικοσυστήματος και της βλάστησης που προστατεύει από πλημμύρες και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος έχει μικρότερο κόστος από μια αυτοψία;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***