Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων: Ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο και τους δασικούς χάρτες

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων (Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Δασολόγους) καταγγέλλει για υποκρισία την κυβέρνηση όσο αφορά την ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου με την οποία η αρμοδιότητα για την κατάρτιση του δασικού χάρτη και την εκτέλεση όλων των εργασιών μέχρι την κύρωση του επαναφέρεται στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στην ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλοθι για την ανάθεση του έργου των δασικών χαρτών χωρίς ουσιαστικά ορούς και προϋποθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Η κυβέρνηση ξέρει ότι η δασική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, χωρίς υποδομές και χρηματοδότηση έτσι θα γίνει κανόνας η προβλεπόμενη εξαίρεση ότι μόνο όταν η δασική υπηρεσία δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τους δασικούς χάρτες, αυτοί θα γίνονται από μελετητικές εταιρείες και την ΕΚΧΑ.

Τονίζει δε, ότι επειδή η ανάθεση στην ΕΚΧΑ ΑΕ των δασικών χαρτών (κατάρτιση, κύρωση, έλεγχο) ήταν και συνταγματικά έωλη, η κυβέρνηση θέλει να «καλύψει τα νώτα της» από προσφυγές αντισυνταγματικότητας για τη μη προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και νομιμοποίησης καταπατήσεων, εκχερσώσεων σε βάρος της, αλλά και λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων που δεν μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς την υλοποίηση της αρμοδιότητας αυτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
(Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Δασολόγους)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στο λαό και συνεχίζει το ρεσιτάλ υποκρισίας, υποσχόμενη καλύτερες μέρες, με τα δικαιώματα και το εισόδημα του λαού ισοπεδωμένα. Όσο κι αν παίζει τα ρέστα της στην εξαπάτηση, δεν μπορεί να κρύψει ότι το πολυνομοσχέδιο–έκτρωμα, που συζητεί η βουλή, δεν είναι η «αρχή του τέλους» στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά ένας ακόμη κρίκος στα μέτρα δίχως τέλος, για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Τα μέτρα αποτελούν μια βάναυση ταξική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο, αλλά ενισχύεται με πρόσθετα προνόμια, χαριστικές ρυθμίσεις, νέους αναπτυξιακούς νόμους. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν υπόσχεται ότι από το κλείσιμο της «αξιολόγησης», την όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και ρύθμιση του χρέους, θα ωφεληθεί ο λαός. Το ΣΥΡΙΖΑίικο success story είναι το ίδιο απατηλό όσο και το προηγούμενο, των ΝΔ–ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία ζητάει από το λαό να υποταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική, γιατί δήθεν θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη που έρχεται. Κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να παρθεί πίσω, το αντίθετο.

Μάλιστα τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη βουνό από φόρους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το πολυνομοσχέδιο, μοιράζει απλόχερα προνόμια, ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο όπως η καθιέρωση αφορολόγητου φυσικού αέριου για τις βιομηχανίες, η εξαίρεση από τον αυτόματο κόφτη, των κονδυλίων που θα κατευθύνονται στο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του (δημόσιες συμβάσεις, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ΕΣΠΑ κ.λπ.), ο οποίος κατά τ’ άλλα θα κόβει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση, έμποροι, βιομήχανοι, τράπεζες, ληστεύουν όλο και περισσότερο το εισόδημα και του αγρότη που προσπαθεί να επιβιώσει στον ανταγωνισμό. Κινούνται στην ιδία ρότα της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις αυτό υπηρετούν.

Να γιατί κι ο ΣΕΒ καλεί σε υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προσφέροντας «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση. Να γιατι προβάλλει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέες ανατροπές σε συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί, στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

Για τους Δασικούς χάρτες (153-156), οι ρυθμίσεις στόχο έχουν την επιτάχυνση και ολοκλήρωση τους προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι μονοπωλιακοί όμιλοι να επενδύσουν και να κερδοφορίσουν από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δράσης στα δασικά οικοσυστήματα.

Η αρμοδιότητα των Δασικών υπηρεσιών για την κατάρτιση, την κύρωση και τον έλεγχο των δασικών χαρτών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη κι επειδή με τις προηγούμενες ρυθμίσεις η ανάθεση στην ΕΚΧΑ ΑΕ ήταν και συνταγματικά έωλη, η κυβέρνηση θέλει να «καλύψει τα νώτα της» από προσφυγές αντισυνταγματικότητας για τη μη προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και νομιμοποίησης καταπατήσεων, εκχερσώσεων σε βαρος της, αλλα και λόγω των αντικειμενικών προβλημάτων που δεν μπορούσαν να επιλυθούν χωρίς την υλοποίηση της αρμοδιότητας αυτής.

Η ρύθμιση αυτή είναι υποκριτική γιατί η δασική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό κυρίως Δασολόγων, χωρίς υποδομές και χρηματοδότηση έτσι θα γίνει κανόνας η προβλεπόμενη εξαίρεση ότι μόνο όταν η δασική υπηρεσία δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τους δασικούς χάρτες, αυτοί θα γίνονται από μελετητικές εταιρείες και την ΕΚΧΑ. Αυτό η κυβέρνηση το ξέρει. Άλλωστε έτσι υλοποιείται και σήμερα το έργο και υποκριτικά δίνει την αρμοδιότητα, αναζητώντας άλλοθι από την ανάθεση του έργου των δασικών χαρτών χωρίς ουσιαστικά ορούς και προϋποθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι αντιθέσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών, επαγγελματικών ειδικοτήτων και φορέων αντανακλά αντιθέσεις οικονομικών συμφερόντων εντός και εκτός Ελλάδας.

Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και δεν είναι τυχαίο ότι οι δασικοί χάρτες είναι στα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Με το άρθρο 153 ΙΑ «άρθρο 23» παρ. 2 και 3, αποχαρακτηρίζονται και δεν περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες οικισμοί που έχουν παράνομα οριοθετήσει ή δεν έχουν οριοθετήσει. Με την παρ. 4, αποχαρακτηρίζονται και νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα που εμφανίζονται ως «οικιστικές πυκνώσεις».

Με το άρθρο 154 παράγραφοι 10 και 11 νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις της κρατικής δασικής περιουσίας που με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων έχει παράνομα πολεοδομηθεί ή έχουν δημιουργηθεί παράνομοι οικισμοί με μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τη γνωστή Ιπποκράτεια πολιτεία στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, περιοχές της ανατολικής Αττικής και ανάλογες σε όλη την Ελλάδα και καταργεί κάθε σχετική διοικητική πράξη προστασίας της κρατικής δασικής περιουσίας που εκδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε νέα που έρχονται. Διεκδικούμε κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και φόρων, ανάκτηση των απωλειών, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κρίσης, να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Να αντιπαλέψουμε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης είναι ένα «βαρέλι δίχως πάτο» για το λαό. Γι’ αυτό και χρειάζεται να αντιτάξουμε το δικό μας μονόδρομο. Αυτόν της οργάνωσης της πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας, στο δρόμο της ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Για να γίνουμε πραγματικά ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε. Μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα μέτρα δίχως τέλος. Μόνο σ’ αυτόν το δρόμο αξίζουν και μπορούν να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού.

Όλοι στην Ομόνοια στις 5.30μμ Κυριακή 22 Μάη 2016

Αθήνα 20 Μάη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***