Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Εδώ και τώρα να αποσυρθεί η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας

Ελιγμός Χλύκα-Τσιρώνη μετά την αποκάλυψη της «Κόντρας»

Ο πανικός ποτέ δεν ήταν καλός σύμβουλος. Το δίδαγμα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά από τους χειρισμούς με τους οποίους το δίδυμο Χλύκα-Τσιρώνη (καπιταλιστής δασολόγος-μελετητής – υπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τα δάση) προσπάθησε να κρύψει τις πομπές του, μετά την αποκάλυψη της «Κόντρας» για το επαίσχυντο σχέδιο νόμου, που συνέταξε ο πρώτος σε συνεννόηση με τον δεύτερο και αναγορεύει τον υπουργό Περιβάλλοντος σε απόλυτο μονάρχη, που μπορεί ν’ αλλάζει τη δασική νομοθεσία κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας ακόμα και τη Βουλή, δηλαδή το νομοθετικό σώμα της ελληνικής αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Το Σάββατο κυκλοφόρησε η εφημερίδα μας, όμως από την Παρασκευή είχαμε προδημοσιεύσει στην ιστοσελίδα μας το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο είχε αρχίσει να αναπαράγεται στο Διαδίκτυο. Τη Δευτέρα, το γραφείο του καπιταλιστή Χλύκα έθεσε σε «διαβούλευση» το Σχέδιο Κώδικα «Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας». Οπως ενημερώνει η σχετική ιστοσελίδα υποβλήθηκαν:

1. Εισαγωγικό Σημείωμα παραδοτέου Π.5.1
2. Σχέδιο Διαγράμματος Προσχεδίου Κώδικα
3. Πρώτο Προσχέδιο Κωδικοποίησης Δασικής Νομοθεσίας
4. Πίνακες Πρώτου Προσχεδίου Κωδικοποίησης Δασικής Νομοθεσίας
5. Σχέδιο Σχεδίου Νόμου Κωδικοποίησης Δασικής Νομοθεσίας
6. Σχέδιο Αιτιολογικής Εκθεσης Πρώτου Προσχεδίου Κωδικοποίησης Δασικής Νομοθεσίας

Από τα υποβληθέντα στο υπουργείο, όμως, το υπ’ αριθμόν 5 απουσιάζει από τα αρχεία που μπορεί κανείς να μελετήσει στο πλαίσιο της «διαβούλευσης»! Αφαιρέθηκε, δηλαδή, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όχι μόνο την κύρωση της Κωδικοποίησης της Δασικής Νομοθεσίας, αλλά και την αναγόρευση του υπουργού Περιβάλλοντος σε υπερνομοθέτη επί των δασικών θεμάτων, με μη ομολογημένο στόχο να λυθούν τα χέρια του υπουργού, ώστε να μπορεί να «ξεπατώνει» τη δασική νομοθεσία, προς όφελος των κάθε είδους καταπατητών, καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οικοδομικών συνεταιρισμών ή απλών ιδιωτών.

Είναι προφανές ότι το δίδυμο Χλύκα-Τσιρώνη, πανικόβλητο από την αποκάλυψη της «Κόντρας», απέσυρε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που μετά τις παρεμβάσεις μας έχει ξεσηκώσει τους δασολόγους. Δε θα μιλήσουμε, όμως, για κωλοτούμπα, αλλά για πιθανό ελιγμό. Και άλλες φορές έχουν αποσυρθεί κείμενα από προκαταρκτικές φάσεις νομοθέτησης, για να εισαχθούν αιφνιδιαστικά στη Βουλή και να ψηφιστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πετάξει, εδώ και τώρα, με τρόπο επίσημο και δεσμευτικό, την αντιδασική διάταξη των Χλύκα-Τσιρώνη στα σκουπίδια. Αν ο «οικολόγος» Τσιρώνης θέλει να αποτινάξει το στίγμα από πάνω του, δεν έχει παρά να τοποθετηθεί δημόσια.

Και βέβαια, το νομοσχέδιο του Ν. Χλύκα δεν πρέπει να περάσει με τίποτα και ως σύνολο. Η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, όχι μόνο γιατί είναι μεγάλο το τίμημα, αλλά κυρίως γιατί παγιώνει όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που πέρασαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι στις τέσσερις Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος στάλθηκαν και τα έξι κείμενα. Δηλαδή, και το σχέδιο νόμου που αναγορεύει τον υπουργό Περιβάλλοντος σε υπερνομοθέτη. Και οι Διευθύνσεις θα τοποθετηθούν επί του συνόλου. Εχουμε δηλαδή δύο παράλληλες «διαβουλεύσεις»: μία δημόσια, από την οποία το αισχρό νομοσχέδιο αφαιρέθηκε, και μία υπηρεσιακή, η οποία περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο. Ηδη, η Διεύθυνση Δασικών Εργων και Υποδομών (προϊστάμενος ο Δ. Ντινόκας) απάντησε προσπερνώντας το επίμαχο ζήτημα. Σε ερώτησή μας, ο προϊστάμενος απάντησε ότι δεν είναι δικό του θέμα, αλλά του γενικού διευθυντή! Περιμένουμε, λοιπόν, από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων και από τον γενικό διευθυντή, να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν αυτές οι διατάξεις. Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο ότι είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντί τους και εν μέρει δικαιωθήκαμε μετά την απάντηση της Διεύθυνσης Δασικών Εργων και Υποδομών. Επανερχόμαστε, λοιπόν, και επιμένουμε να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***