Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Στον εισαγγελέα η παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στην Πεντέλη


Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την ύπαρξη κυκλώματος που έχει προβεί επανειλημμένα σε παράνομη εξόρυξη μαρμάρου και εκφόρτωση μπάζων στη νοτιοδυτική Πεντέλη, η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη καθώς όλα τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας βρίσκονται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29/8/2016 η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως της δημοσιότητας ακράδαντα στοιχεία, συνοδευόμενα με οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο), που αποδείκνυαν ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού βρισκόταν σε έξαρση παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, στο εγκαταλειμμένο λατομείο Πολυχρονίου.

Οπως αποκαλύφθηκε, επικεφαλής της παράνομης δραστηριότητας ήταν ο 58χρονος Νεοπεντελιώτης Κ.Ν., ο οποίος πραγματοποιούσε τις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου μαζί με τον γιο του, Β.Ν., που είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για τα ίδια αδικήματα, καθώς και συνεργούς τους που αναλάμβαναν τον ρόλο των τσιλιαδόρων.

Οι αποκαλύψεις


Στις 29/8/2016 η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως της δημοσιότητας ακράδαντα στοιχεία, συνοδευόμενα με οπτικό υλικό, που αποδείκνυαν ότι την περίοδο του καλοκαιριού βρισκόταν σε έξαρση παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στο εγκαταλειμμένο λατομείο Πολυχρονίου

Σε συνεχόμενα ρεπορτάζ, η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013 «εκλεκτό» στέλεχος του δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου.

Κι ότι η χωματουργική εταιρεία, που κατέχει ο καταστροφέας της Πεντέλης μαζί με τον γιο του, μετείχε συμβάλλοντας… εν είδει αγαθοεργίας σε σεμινάριο διάσωσης που διοργάνωσαν τον Απρίλιο του 2012 δύο ιδιωτικές εταιρείες σε αίθουσα του δημοτικού καταστήματος Πεντέλης, υπό τη σκέπη του δημάρχου Πεντέλης.

Επιπλέον, ότι τα σκαπτικά μηχανήματα του Κ.Ν. συμμετείχαν στη διάνοιξη των δασικών δρόμων στην Πεντέλη που είχε πραγματοποιηθεί από τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμου, και του δημοτικού συμβούλου Πεντέλης, Δημήτρη Σταυρόπουλου, οι οποίοι γνώριζαν για τις παράνομες δραστηριότητες πατέρα και γιου.

Εντούτοις, παρά τις σοβαρότατες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», κανείς από τους δημοτικούς άρχοντες που γνώριζαν τη δράση του παράνομου κυκλώματος που λυμαινόταν το πεντελικό μάρμαρο δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν.

Το ίδιο έπραξαν και τα δημοτικά συμβούλια των 12 δήμων που συμμετέχουν στον ΣΠΑΠ, καταπίνοντας αμάσητη την υπερασπιστική γραμμή που χαράχτηκε, ότι δηλαδή οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» εμπεριείχαν πολιτική σκοπιμότητα και είχαν στόχο τον δήμαρχο Πεντέλης και τους συνεργάτες του στον ΣΠΑΠ. Ετσι, με αυτό το σενάριο που επινοήθηκε, επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί η σιγή ιχθύος που επιλέχθηκε από τους αναφερόμενους σε αυτή την υπόθεση.

Ωστόσο, σε αυτό το πέπλο σιωπής προστέθηκε η απουσία της Δικαιοσύνης, που αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από τυφλή, καθώς κανένας εισαγγελέας δεν είδε και δεν διάβασε τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα της Πεντέλης.

Αυτή η ηχηρή απουσία της Δικαιοσύνης, που συνόδευσε τη σιωπή των τοπικών αρχόντων, οδήγησε στην πλήρη αποθράσυνση του επικεφαλής του κυκλώματος που λυμαινόταν το βουνό - στο οποίο, έπειτα από τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», αναγκάστηκε να διακόψει τις παράνομες εξορύξεις.

Εχοντας χάσει το… μεροκάματο, απείλησε ανθρώπους προς όλες τις κατευθύνσεις, προσωπικά ή μέσω τρίτων.

Από δημοτικούς συμβούλους της Πεντέλης μέχρι και περιπατητές του βουνού, ενώ δεν δίστασε να ξυλοκοπήσει άτομο που θεώρησε «ύποπτο» στη Νέα Πεντέλη.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» κινητοποίησαν την Ελληνική Αστυνομία, που πραγματοποίησε αυτοψία στην Πεντέλη δύο μέρες μετά το πρώτο ρεπορτάζ, κατά την οποία διαπιστώθηκαν ίχνη πρόσφατης εξόρυξης.


Παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού της Νέας Πεντέλης

Με την ΕΛ.ΑΣ. συνεργάστηκαν επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΝ, που πραγματοποίησαν νέα αυτοψία ένα μήνα αργότερα στη θέση λατομείο Μουζάκη.

Αν και την ώρα της αυτοψίας δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, βρέθηκαν ίχνη από ελαστικά, αυτοσχέδια ράμπα που διευκόλυνε την εξαγωγή του μαρμάρου, ίχνη απόληψης ογκόλιθου μαρμάρου και μικροποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Εξάλλου, έπειτα από τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.», ξεκίνησε η επιτήρηση της περιοχής με καθημερινές περιπολίες, προκειμένου να εντοπιστεί τυχόν δραστηριότητα παράνομης εξόρυξης μαρμάρου και οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.

Μέχρι σήμερα, κατά την επιτήρηση της περιοχής από την ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει διαπιστωθεί κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Κι όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι παράνομες απορρίψεις μπάζων συνεχίζονται περιοδικά λίγο μετά τα τελευταία σπίτια της Πεντέλης, στο πλάι του χωματόδρομου που τα ενώνει με τη θέση νταμάρι Ράικου.

Στην πλαγιά που σχηματίζεται δίπλα στον χωματόδρομο είναι διακριτές οι αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών που έχουν καταπλακώσει τα μικρά δενδρύλλια που έχουν ορθοποδήσει έπειτα από αναδάσωση.

Η «πλαγιά των σκουπιδιών» είναι εύκολα ορατή, παρ’ όλο που επιχειρήθηκε πρόσφατα η κάλυψή της με χώμα.

Κι αν μια ολόκληρη και «νεογέννητη» πλαγιά με πρόσφατα εναποτεθειμένα μπάζα και σκουπίδια δεν είναι ορατή ούτε από τις περιπόλους της ΕΛ.ΑΣ. ούτε από τα στελέχη και τα μέλη του ΣΠΑΠ, γίνεται κατανοητό ότι ο εντοπισμός τυχόν παράνομης εξόρυξης μαρμάρου καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.

Δεν είναι εύκολο για τις περιπόλους της ΕΛ.ΑΣ. να διαπιστώσουν, για παράδειγμα, αν έχουν αφαιρεθεί πρόσφατα από το νταμάρι Πολυχρονίου μαρμάρινοι ογκόλιθοι που είχαν αποκολληθεί το καλοκαίρι από το παράνομο κύκλωμα της Πεντέλης και είχαν παρατηθεί μετά τα απανωτά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.».

Πόσω μάλλον να εντοπίσουν τον επικεφαλής του κυκλώματος, Κ.Ν., όταν εθεάθη στο ίδιο νταμάρι στα τέλη Νοεμβρίου προετοιμάζοντας νέο μέτωπο εξόρυξης.

Εντούτοις, από την έρευνα για την υπόθεση, που ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της ΕΛ.ΑΣ., συγκεντρώθηκε προανακριτικό υλικό το οποίο -έξι μήνες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις και συγκεκριμένα στις 21/12/2016- υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (αριθμός διαβιβαστικού Α905/9/18-Γ).

Πλέον, δεν μένει παρά να φανεί πόσος χρόνος θα απαιτηθεί προκειμένου διερευνηθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, καθώς η μέχρι στιγμής απουσία της έχει θέσει ήδη σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που ενοχοποιήθηκαν και απειλήθηκαν από τον επικεφαλής τους κυκλώματος.

Εξάλλου, ο εισαγγελέας που θα αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να εξετάσει ακόμη ένα περισταστικό που δεν είδε το φως της δημοσιότητας, προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό συνδέεται με αυτήν.

Στις 15 Νοεμβρίου 2016 ένας 38χρονος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε αριστερά στο κάτω άκρο έναν 58χρονο στην περιοχή της Νέας Πεντέλης, έπειτα από λεκτικό διαπληκτισμό.

Πυροβολισμοί

Το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί, όταν ο 38χρονος -τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»- πήγε μαζί με ένα ακόμη άτομο (πατέρας και γιος) να πάρει από περιφραγμένη μάντρα ένα σκαπτικό μηχάνημα και ένα φορτηγό τα οποία ήταν ιδιοκτησίας του.

Ο 38χρονος έβγαλε όπλο και πυροβόλησε έναν 58χρονο κάτοικο της περιοχής, περίοικο της μάντρας, όταν ο τελευταίος του είπε ότι έχει μετατρέψει δασική έκταση σε χωματερή.

Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι ότι ο 38χρονος πήγε στη συνέχεια στο Α.Τ. Πεντέλης και κατήγγειλε ότι τον είχε πυροβολήσει ο 58χρονος.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν τι ακριβώς είχε συμβεί όταν, λίγο μετά και πριν μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, προσήλθε στο Α.Τ. και ο τραυματίας, οπότε και ο 38χρονος συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων και οπλοκατοχή.

Ομως, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα σκαπτικά και φορτωτικά μηχανήματα του συλληφθέντος βρίσκονται συγκεντρωμένα στην ίδια παράνομη περιφραγμένη μάντρα, εντός αναδασωτέας περιοχής, αριστερά της οδού Περικλέους, λίγο μετά τα τελευταία σπίτια στη Νέα Πεντέλη, στην οποία συγκεντρώνει και τα δικά του οχήματα ο επικεφαλής των λαθρολατόμων της Πεντέλης, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».

Πρόκειται, λοιπόν, για κάτι παραπάνω από κοινούς γνωστούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***