Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Ο ΔΟΠΑΠ εμποδίζει την ομάδα γυμναστικής γυναικών της Διώνης/Πικερμίου από την ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητικό χώρο της γειτονιάς τους

Ο ΔΟΠΑΠ εμποδίζει την ομάδα γυμναστικής γυναικών της Διώνης/Πικερμίου από την ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητικό χώρο της γειτονιάς τους

Η ανοιχτή ομάδα γυμναστικής γυναικών λειτουργεί στο Πικέρμι και συγκεντρώνει γυναίκες της περιοχής, οι οποίες γυμνάζονται ελεύθερα στο δημοτικό γήπεδο μπάσκετ της Διώνης με δική τους ευθύνη από το 2012. Οι συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών είναι άνεργες, συνταξιούχες, επισφαλώς εργαζόμενες, φοιτήτριες ή εργαζόμενες, ο αριθμός και η συμμετοχή τους κυμαίνονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους, δεν πληρώνουν ούτε πληρώνεται καμία, γυμνάζονται ήπια χωρίς χρήση οργάνων, με ατομική ευθύνη καθεμιάς και την ανάλογη συλλογική ευθύνη έναντι της ομάδας και του δημόσιου χώρου.

Στην περίοδο των 5 ετών συνεργαστήκαμε για τη χρήση του γηπέδου με τις δημοτικές διοικήσεις του κ. Χριστόπουλου και του κ. Πιστικίδη χωρίς προβλήματα, ενώ η παρουσία μας στον δημόσιο αθλητικό χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούμε με ιδιαίτερη φροντίδα, δεν προξένησε ουδέποτε το παραμικρό πρόβλημα.

Η νέα διοίκηση αποφάσισε να διακόψει αυτή την πρωτοβουλία πολιτών, μία από τις άριστες πρακτικές υγιεινής ζωής που συντελούνται στην τοπική κοινωνία μας: την δημιουργία συνθηκών για ελεύθερη άσκηση και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Στην ετήσια αίτησή μας για τη συνέχιση της χρήσης του χώρου θέτει όρους που ανατρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση της ομάδας στο δημοτικό χώρο άθλησης, κάτι που δικαιούμαστε χωρίς προϋποθέσεις, όπως πιστοποιεί ο ίδιος ο νόμος (πέραν του αυτονόητου σεβασμού του χώρου).

Οι όροι που θέτει είναι:

- Υποχρεωτική εγγραφή των αθλούμενων στον ΔΟΠΑΠ με υποχρέωση καταβολής 20 ευρώ/άτομο για την απόκτηση της κάρτας μέλους ΔΟΠΑΠ! Στη συνέχεια της αλληλογραφίας απάλλαξε τις άνεργες και φοιτήτριες, αλλά η υποχρέωση παραμένει για την πλειονότητα.

- Παράδοση στον ΔΟΠΑΠ χαρτιού από γιατρό ότι μας επιτρέπεται η άθληση, κάτι που αφορά την συνειδητή ευθύνη καθεμιάς έναντι του εαυτού της και τον τρόπο άρθρωσης του προγράμματος το οποίο δεν προβλέπει ενιαίο επίπεδο, αλλά ευελιξία ως προς το βαθμό δυσκολίας και εξατομίκευση.

- Άρνηση διάθεσης του χώρου στο χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια, που de facto είναι διαθέσιμο 15:00-16:00 καθώς τα παιδικά τμήματα που έπονται ξεκινούν πάγια μετά το σχολείο-γεύμα κλπ. Ορίζει μονομερώς τη ζώνη 2μμ-3μμ, με αποτέλεσμα να αποκλείονται εργαζόμενες από τη συμμετοχή στην άθληση, παρότι του έχουμε επικοινωνήσει, σε περίπτωση που χρειαστεί να επανακαθοριστεί ο χρόνος, να γίνει σε συνεργασία μαζί μας.

- Απουσιολόγο/ παρουσιολόγο, που, αν φευ, προστεθεί μη δηλωμένο εκ των προτέρων άτομο και δεν έχει καλύψει τους όρους ή εάν κάποιο μέλος δεν συμμορφωθεί με τα παραπάνω και παρόλ’ αυτά αθλείται, ο υπεύθυνος του χώρου θα ενημερώνει τον ΔΟΠΑΠ και η ομάδα θα πρέπει να σταματήσει να αθλείται! (Κι αν αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει άνθρωπος που θα κάνει αυτή τη "δουλειά", ήδη σκεφτόμαστε μερικούς για τους οποίους κυριολεκτικά καμιά —μα καμιά όμως— δουλειά δεν είναι ντροπή).

Μετά την άκαρπη ανταλλαγή επιστολών με τον ΔΟΠΑΠ και την γνωστοποίηση στο ΔΣ του ΔΟΠΑΠ και τον νυν δήμαρχο, προβαίνουμε στη δημοσιοποίηση της κατάστασης, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι του δήμου για αυτή την αυθαίρετη συμπεριφορά.

Η τοπική διοίκηση δεν θεωρεί χρέος της να σέβεται ούτε τους πολίτες ούτε το Πρότυπο Κανονισμού λειτουργίας Νομικών  Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Δημοτικών και Κοινοτικών Χώρων Άθλησης της χώρας, όπου στο αρθρ. 2 ορίζεται ως σκοπός και λειτουργία των Δημοτικών ή Κοινοτικών χώρων άθλησης Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. (ΦΕΚ αρ. φύλ. 1362, τευχ. 2ο, 18/10/2001): «α) Η υποστήριξη του Μαζικού αθλητισμού, β) Η υποστήριξη του Σωματειακού αθλητισμού, γ) Η υποστήριξη και ανάπτυξη του Σχολικού αθλητισμού όλων των βαθμίδων, δ) Η υποστήριξη εκδηλώσεων και υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες». Συνακόλουθα δεν σέβεται ούτε το άρθρο 9 που ορίζει ότι: «Η Διεύθυνση κάθε Νομικού Προσώπου όταν χορηγούνται ώρες προπόνησης, πρέπει να φροντίζει ώστε να υπάρχουν ώρες για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για μεμονωμένα άτομα, κοινό που δύναται να κάνει χρήση, άτομα που δεν είναι αθλητές και δεν ανήκουν σε οργανωμένο σύλλογο».

Είναι πρόδηλο ότι ο νόμος δεν προβλέπει ούτε υποχρέωση απόκτησης της ιδιότητας του μέλους του ΔΟΠΑΠ, ούτε κόστος για την απόκτηση της κάρτας, ούτε χαρτί γιατρού, ούτε χρονικά κωλύματα —όρους που θέτει η νέα διοίκηση του ΔΟΠΑΠ.

Όσο μας αφορά δεν πρόκειται να δεχτούμε την απόπειρα εμπορευματοποίησης των δημόσιων/δημοτικών χώρων. Αρνούμαστε να δώσουμε έστω κι ένα ευρώ πέρα από τους δημοτικούς φόρους/τέλη και να συναινέσουμε στην κατάργηση της μόνης ελεύθερης πρόσβασης που έχουμε: στους δημόσιους χώρους, είτε είναι χώροι άθλησης είτε παραλίες είτε χώροι συνάθροισης.

Δεν θα συμβάλλουμε σε εισπρακτικές λογικές. Καλείται ο ΔΟΠΑΠ να ενημερώσει τους πολίτες για το ύψος της επιχορήγησής του από τον προϋπολογισμό του δήμου (κονδύλι εξ ορισμού για υπηρεσίες προς τους κατοίκους), για τα έσοδά του από τις πολυάριθμες διαφημιστικές πινακίδες (και εντός του συγκεκριμένου γηπέδου), για τη διάθεση αυτών των κονδυλίων και τα αντίστοιχα κριτήρια διάθεσης.

Στο μεταξύ είναι αυτονόητο για μας ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση στον δημοτικό αθλητικό χώρο για όλους/ες, όπως συνέβαινε έως τώρα. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κρίσης, όπου τα δικαιώματα συνεχώς περιστέλλονται, δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε την ελεύθερη  χρήση του δημόσιου χώρου άθλησης και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας αυτό με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί στη συνέχεια. 

Οκτώβριος 2017

Ανοιχτή ομάδα γυμναστικής γυναικών Πικερμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***