Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Τα δάση στους πειθήνιους

Ως μεγάλος εκσυγχρονισμός παρουσιάζεται από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «η σύσταση ενός νέου δημόσιου και αυτοχρηματοδοτούμενου φορέα με την επωνυμία Ελληνικό Κτηματολόγιο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (ΝΠΔΔ). Πολλοί είδαν το τυρί, δεν είδαν όμως τη φάκα. Δηλαδή, ένα ακόμα πλήγμα στον δασικό πλούτο της χώρας, με την περιθωριοποίηση των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά της αρμοδιότητας κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών στη «Διεύθυνση Δασικών Χαρτών και Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος» της νέας εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Με τον αντιδασικό νόμο 3208/2003 άρχισε να εμπλουτίζεται με πληθώρα αντιδασικών διατάξεων ο βασικός δασικός νόμος 998/1979. Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις (και τη σημερινή). Με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου η αρμοδιότητα για τα δάση άλλαξε υπουργικά χέρια. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε όλες τις αλλαγές υπουργών, ο νέος υπουργός που αναλάμβανε, ακόμα και της ίδιας κυβέρνησης, ξεκινούσε από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος και έτρεχε με πιο γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα ο Γ. Σουφλιάς να φαντάζει σαν αγγελούδι μπροστά στους επόμενους. Ετσι, ο βασικός δασικός νόμος έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία του και έχει μετατραπεί σε οπλοστάσιο στα χέρια των κυβερνήσεων και των καταπατητών, προκειμένου να ξεπατώσουν το δασικό πλούτο της χώρας προς όφελος των πλιατσικολόγων καπιταλιστών.

Με τους δασικούς χάρτες που καταρτίζονται, αναρτώνται και κυρώνονται με εντολές της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν προστατεύεται ο δασικός πλούτος, αλλά νομιμοποιούνται οι καταπατητές και οι επιβουλείς του δασικού πλούτου. Από την αρχή ακόμη της «τρελής» πορείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη σύνταξη των δασικών χαρτών είχαμε μιλήσει για δασικούς χάρτες-καρικατούρα, κόντρα στο συρμό των υποστηρικτών αυτής της «τρελής» πορείας. Είχαμε ακόμα επισημάνει, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος χρησιμοποιεί πολύ έντονα τις διατάξεις του άρθρου 21 του νόμου 3889/2010, διατάξεις έντονα αντικοινοβουλευτικές, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στον υπουργό να νομοθετεί ο ίδιος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία νομιμοποίησης των καταπατητών και των μαζικών ξεχερσωμάτων.

Η αρμοδιότητα κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών αρχικά ανατέθηκε στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ στην Κεντρική Διοίκηση (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος) υπήρχε η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών, στην οποία ανατέθηκε ο καθοδηγητικός ρόλος επί των Διευθύνσεων Δασών. Ταυτόχρονα, είχε αποφασιστεί η πρόσληψη εκατοντάδων δασολόγων, προκειμένου να στελεχωθούν οι Διευθύνσεις για να φέρουν σε πέρας το έργο. Η στελέχωση αυτή ποτέ δεν έγινε με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα τα αρμόδια τμήματα των Διευθύνσεων Δασών να υπολειτουργούν.

Με το ΠΔ 100/2014, η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων υποβίβασε τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών σε Τμήμα που το ενέταξε στη Διεύθυνση Δασικών Εργων και Υποδομών, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της πρώην Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών το μετέφερε στην ΕΚΧΑ ΑΕ (πρώην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ). Η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, με το ΠΔ 132/2017 τροποποίησε τον οργανισμό του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως να αποκαταστήσει τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών. Το Τμήμα παρέμεινε Τμήμα στη Διεύθυνση Δασικών Εργων. Προκειμένου όμως να χρυσώσει το χάπι της δημιουργίας δασικών χαρτών-καρικατούρα, τροποποίησε τον νόμο 3889/2010 και επανέφερε την αρμοδιότητα «για την κατάρτιση και όλες τις εργασίες μέχρι και την κύρωση του δασικού χάρτη» στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του οικείου νομού. Ετσι, έβαλε στο παιχνίδι όλους τους δασολόγους των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Φυσικά, η αρμοδιότητα δεν είχε ουσιαστικό χαρακτήρα από τη στιγμή που τα αρμόδια τμήματα των Διευθύνσεων Δασών παρέμειναν υποστελεχωμένα. Η κατάρτιση των δασικών χαρτών πήγαινε στις γνωστές εταιρίες που λυμαίνονται τον τομέα.

Από τη στιγμή που τόσο οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Σ. Τσιλίκουνας και Κ. Δημόπουλος, «βαράνε» το «χαβά» των Σταθάκη-Φάμελλου για κύρωση των δασικών χαρτών-καρικατούρα, οι τελευταίοι έκριναν ότι όλη η αρμοδιότητα της κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών πρέπει να περάσει στη «Διεύθυνση Δασικών Χαρτών και Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος» της νέας εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Ετσι, θα αποφεύγονται και προβλήματα σαν αυτό που προέκυψε με τον δασικό χάρτη της περιοχής Ελληνικού - Αγίου Κοσμά (έχουμε γράψει σχετικά).

Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται με την παράγραφο 4 του άρθρου 14 του πολυνομοσχέδιου, ενώ δίνονται αρμοδιότητες και για άλλες απαραίτητες εργασίες, που σκόπιμα περιγράφονται γενικά, χωρίς να κατονομάζονται αναλυτικά. Οι προκάτοχες εταιρίες της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ έχουν προσφέρει πλούσιο έργο σε αντιδασική κατεύθυνση, οπότε υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για τη συνέχισή του.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***